Kam o víkendu zadarmo? Přehled akcí bez vstupného v celém Česku

Praha - Čeká nás krásný a slunečný víkend. Podívejte se, na jaké akci s volným vstupem si ho ve vašem kraji můžete užít. Po celé zemi bude například možné navštívit místa, která normálně nejsou veřejnosti přístupná.

Máme za sebou první týden nového školního roku a před sebou víkend, na který meteorologové předpovídají slunečno a téměř letní teploty. A v rámci Dnů evropského dědictví o něm budete mít příležitost podívat se zdarma na místa, která pro veřejnost běžně nebývají otevřena. Koná se ale celá řada dalších zajímavých akcí s volným vstupem. Podívejte se, kam všude můžete o víkendu 7. a 8. září přijít zdarma.

PRAHA

VyšeHrátky

Na pražském Vyšehradě se v sobotu i neděli konají již desáté VyšeHrátky, budou zde probíhat divadelní představení, na místě budou dílničky a tržiště a pořadatelé slibují, že nudit se nebudou malí ani velcí.

Den letiště v Letňanech

Den Letiště Praha Letňany 7. září servíruje návštěvníkům program složený s pozemní a letecké části. Ve vzduchu se představí na tři desítky letadel a zve rodiny s dětmi, fanoušky letadel a létání i ty, kteří se zajímají o českou a československou historii.

Poison apple open air

Ve Žlutých lázních se v sobotu koná benefiční festival na podporu rodin postižených povodněmi. Čeká vás bohatý hudební a sportovní program. Konat se tu bude velká taneční party, kromě toho si tady můžete zahrát pétanque, plážový volejbal nebo se projet na longboardech či koloběžkách. Vstupné je dobrovolné.

Závod horských kol Prague Downtown

V sobotu město zažije jedinečný závod horských kol Prague Downtown. Špičky MTB světa složené z českých i zahraničních jezdců se proženou historickým centrem Prahy a budou bojovat s umělými i přírodními překážkami na trase z Petřína, přes Strahovský klášter až na Pohořelec. O hudební kulisuu se postarají opřední DJ.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Zbraslav - Jíloviště - O pohár Elišky Junkové

Od 6.září do 8. září se konají legendární závody v jízdě do vrchu historických vozidel . Veterány profrčí i kolem Karlštejna, součástí akce je i návštěva Vojenského muzea v Lešanech.

Český Štenberk - Dny evropského dědictví

Přijďte se podívat do míst, kam se návštěvníci běžně nepodívají. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví 2013 se o víkendu na hradě Český Štenberk otevírá kaple sv. Jiří. Na odpoledne je potom připraven doprovodný program.

Český Brod - Město v pohybu

Tato víkendová akce je určena pro všechny generace. Program je rozdělen na rodinné aktivity, pro děti a pro dospělé a na každý den je připraveno plno sportovních disciplín. Ve městě je zároveň v rámci dnů evropského dědictví otevřeno zdarma a s výkladem Podlipanské muzeum nebo českobrodské podzemí.

PLZEŇSKÝ KRAJ

Plzeň - Festival Polévky

V neděli 8. září 2013 se v Plzni na náměstí Republiky uskuteční od 16 hodin závěrečná akce festivalu Živá ulice - první český Festival Polévky. Unikátní projekt si bere inspiraci v polském Krakově a nabídne dvanáct 40 litrových kotlů polévky. Hlavní hvězdou doprovodného hudebního programu bude legendární jazzman Ondřej Konrád s kapelou Gumbo.

Plzeňská padesátka

Závod Plzeňská padesátka pobaví a potěší 7. září všechny majitele horských kol z blízka i daleka. Užijte si den plný sportu a zábavy se závodem Kolo pro život a nezapomeňte vzít sebou celou rodinu, zábava by se tam měla najít pro každého, připraven bude bohatý doprovodný program.

Zámek Spálené Poříčí - Pohádkový les skřítka Fabiána

Tradiční akce pro děti s rodiči v okolí zámku. Návštěvníci pohádkového lesa projdou parkem i nejbližším okolím zámku, cestou budou plnit různé zábavné úkoly a v cíli je čeká diplom a sladká odměna. Po cestě je budou provázet nejrůznější pohádkové postavy v čele se skřítkem Fabiánem, patronem brdských lesů a hor.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Hradec Králové

Město v sobotu již tradičně oslaví příjezd Královny Elišky Rejčky. Historické centrum oživí středověký jarmark, průvody, rytířská klání, středověké hry a zábavy, rej komediantů, kejklířů či pouliční divadlo.

Trutnov - Dny evropského dědictví

Nabídka Dnů evropského dědictví bude v sobotu v Trutnově obohacena o program v železničním depu a o jízdy parním vláčkem. Ve stanici Trutnov hlavní nádraží bude připravena výstava vozidel ČD a speciálních drážních vozidel, jízda na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa, výstava funkčních modelových kolejišť a modelů kolejových vozidel a mnohé další. Těšit se můžete i na koncert.

Vízmburk - Vízmburské slavnosti

Na zřícenině hradu Vízmburk - Havlovice si v sobotru a neděli nenechte ujít již 6. Vízmburské slavnosti. Čeká na vás historický průvod, šermířská a hudební představení a mnoho dalšího.

KARLOVARSKÝ KRAJ

Karlovy Vary - Porcelánové slavnosti

Osmnáctý ročník karlovarských porcelánových trhů se uskuteční v sobotu a v neděli na prostranství před Grandhotelem Pupp. Akci bude doprovázet živá hudba, program pro děti a vystoupení tanečních souborů z celého světa v rámci Karlovarského folklorního festivalu.

Cheb - Dny evropského dědictví

Krajské muzeum Cheb Sobota otevře v sobotu odpoledne. V rámci dne otevřených dveří v Centrálním depozitáři budou pro veřejnost zpřístupněny prostory, kde jsou uloženy muzejní sbírky.

ÚSTECKÝ KRAJ

Ústí nad Labem - Barevná planeta

Multietnický festival Barevná planeta na podporu cizinců žijících v České republice nabídne o víkendu zdarma divadla, kina, workshopy, etnostánky, dětskou scénu a atrakce a především mimořádně bohatý hudební program na několika scénách. Zahrají mimo jiné kapely Bastards on parade (celtic/punk, Španělsko), Echt Street Puppets (loutky v nadživotní velikosti, CZ) nebo Freddy Fudd Pucker Trio (folk, Nový Zéland/Austrálie).

Žatec - Dočesná

Tradiční oslavy sklizně chmele, které probíhají v historickém centru Žatce v pátek a sobotu. Na návštěvníky čeká bohatý kulturní program, soutěže, rekordy, zábava a především ochutnávka některého z více jak 40 druhů piv od 20 pivovarů.

Duchcov - Dny evropského dědictví

V rámci Dnů Evropského dědictví proběhne prostorách kostela Církve československé husitské panelová výstava "Zmizelý Duchcov". V době otevření výstavy bude zdarma přístupná vyhlídková věž kostela Církve československé husitské v Duchcově nabízející neopakovatelný pohled z výšky na Duchcov a jeho okolí.

LIBERECKÝ KRAJ

Liberec - Dny evropského dědictví

V rámci letošních Dnů evropského dědictví v Liberci si lidé budou o víkendu moci zdarma prohlédnout běžně nepřístupné prostory památek. K vidění budou mimo jiné prostory radnice, Liebiegovy vily, libereckého podzemí, Severočeského muzea nebo Oblastní galerie Liberec.

Bedřichov- Mariánská sklářská pouť

V sobotu proběhne tradiční sklářská pouť v místě bývalé sklářské osady a začíná ranní mší svatou. Poutní cestu doplní stánky s řemeslnou výrobou, tradičním jizerskohorským zbožím a s občerstvením všeho druhu. Pro návštěvníky je připraven stylový program a atrakce.

PARDUBICKÝ KRAJ

Vysoké Mýto - Dny evropského dědictví

Pro veřejnost se o víkendu otvírají památky buď zdarma, nebo za snížené vstupné. Otvírají se rovněž dveře běžně nepřístupných památek. Navštívit budete moci například kostel sv. Vavřince, zvonici, Regionální muzeum nebo Pražskou bránu.

Pardubice - Dny evropského dědictví

Obyvatelé a návštěvníci Pardubic mají o víkendu možnost zblízka objevovat odkaz našich předků stále přítomný v historických objektech města, a to zdarma. Nedělní odpoledne tak můžete strávit v místech, kam často nemáte příležitost vkročit. Zpřístupněno bude rekordních 14 významných historických objektů. A co víc, pokud se v průběhu akce zapojíte do soutěže, máte příležitost vyhrát zajímavé ceny.

Kunětická Hora - Dny evropského kulturního dědictví

Hrad na Kunětické hoře se o víkendu zapojí do Dnů evropského kulturního dědictví. Návštěvníci se budou moci bezplatně podívat do jinak nepřístupných pernštejnských sklepení pod hradním nádvořím a zúčastnit se ochutnávky kvalitních vín.

OLOMOUCKÝ KRAJ

Velká Bystřice - Lidový rok

Ve Velké Bystřici se v sobotu a v neděli koná folklorní festival Lidový rok. Těšit se můžete mimo jiné na přehlídku krojů, taneční vystoupení a tradiční pochoutky.

Olomouc - Dny evropského dědictví

Město Olomouc je hostitelem národního zahájení Dnů evropského dědictví 2013. O víkendu se můžete podívat na běžně nepřístupné prostory historických památek, například v přerovském zámku, farním kostele sv. Vavřince, městských hradbách, židovských hřbitovech nebo minimuzeu civilní obrany.

Fesťák - Olympia Olomouc

V Olomouci se o víkendu můžete vypravit také na festival do Olympie Olomouc. Kapely, soutěže, pivní zóna a zábavné atrakce pro malé i veliké.

Týn nad Bečvou

Prohlídky hradu Helfštýn v Týně nad Bečvou jsou v rámci Dnů evropského kulturního dědictví v neděli zdarma! Tak neváhejte a přijďte nasát trochu historie

ZLÍNSKÝ KRAJ

Uherské Hradiště - Mistrovství Slovácka ve stloukání másla

Uherské Hradiště o víkendu ožije 11. ročníkem Slováckých slavností vína a ve městě se uskuteční i historicky první Mistrovství Slovácka ve stloukání másla. Pod dohledem zkušených odborníků se týmy utkají nejen v rychlosti, ale také kvalitě a chuti výsledného másla, na kterém si pak pochutnají všichni diváci. Těšit se můžete také na cimbálovou muziku, lidová řemesla, dobré jídlo i dětský program.

Lukov - Den hradu Lukova

V celodenním sobotním programu bude slavnostně otevřena Hradní galerie. Poznávací a vzdělávací aktivity budou připraveny pro malé i velké návštěvníky.

Těšánky - Dětský den

V Těšánkách se v sobotu koná dětský den. Na děti čeká klaunské vystoupení, skákací hrad, trampolína, skluzavka, šermířská show, lukostřelba, malování na obličej, hry a soutěže, projížďky na koni a mnoho dalšího.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Brno - Den otevřených dveří pivovaru Starobrno

Tradiční kulturní akce, která otevře brány Starobrněnského pivovaru, se koná v sobotu. Mimo skvělé pivo se návštěvníci mohou těšit i na nabitý hudební program, doprovodné soutěže a mnoho dalšího. Zahrají mimo jiné Kryštof a Wohnout.

Hrad Veveří - Zero festival

Open-air párty elektronické hudby, především techno a drum'n'bass, kde můžete podpořit i tibetské uprchlíky. akce se koná v sobotu večer

Brno - Černovické hody

Sobota a neděle. Hodová zábava, na nádvoří KD Faměrovo náměstí. Vystoupí stárci a stárky, Májek, Májíček, Řečkovická 13. Zahraje dechová hudba Vlkošáci. V neděli slavnostní hodová mše v parku na brněnském Faměrově náměstí.

Hodonín - Ve víru chutí partnerských měst

Město Hodonín připravilo jednodenní sobotní akci zaměřenou na kulturu a gastronomii. Města Holíč a Trebišov (Slovensko), Jaslo (Polsko) a Székesfehérvár (Maďarsko) se budou prezentovat na Masarykově náměstí ve stáncích společně s ukázkami tradičních lidových řemesel, ochutnávkami gastronomických produktů a degustací vína. Vystoupí také zahraniční i hodonínské soubory s hudebním nebo tanečním programem.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Ostrava - Fajné léto v Landek Parku

V sobotu se můžete vypravit do areálu ostravského hornického muzea. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet těžkou práci horníka formou zábavné procházky pro děti v doprovodu skřítků, "běh štolou" nebo "cestu na šichtu". Hudební fajnšmekři se můžou těšit na Elán revival a Kabát revival

Příbor - Mňága a Žďorp

V neděli můžete v rámci tradiční příborské poutě zajít do městského parku na koncert kapely Mňága a Žďorp. Vstup zdarma.

Nový Jičín - Městská slavnost

Nový Jičín letos slaví 700 let od svého založení. V sobotu 7. září se program bude odehrávat v centru města. Na náměstí poběží vystoupení na třech pódiích. Polovina plochy náměstí bude přetvořena na hřiště pro děti, kde budou moci soutěžit, hrát si a dovádět. Součástí slavnosti jsou i městské trhy s ukázkami řemeslné výroby.

JIHOČESKÝ KRAJ

České Budějovice - Veletrh zájmových kroužků

V nákupním centru Géčko se v sobotu koná expozice jednotlivých kroužků v pasáži centra – basketbal, mažoretky, florbal, tanec, golf, karate, tenis a mnohé další. Pasování prvňáčků, které bude inspirováno filmem Čtyřlístek ve službách krále. Soutěže se školní tématikou pod vedením paní učitelky.

Písek - Den otevřených dveří památek

Nenechte si ujít Den otevřených památek, veřejnosti běžně nepřístupných. Můžete navštívit hrad Písek nebo kostel Panny Marie.

Horní Planá - Dny evropského dědictví v Horní Plané

Rozšířená prohlídka i do prostor běžně veřejnosti zavřených. Letos je ústřední téma "Památky v novém světle". Vstup volný.

KRAJ VYSOČINA

Havlíčkův Brod - Dny evropského dědictví

V sobotu se zde otevřou památky veřejnosti - například řada kostelů, Štáflova bašta, Štáflova chalupa nebo Galerie výtvarného umění. Město také nabídne odpoledne se skauty, soutěže pro děti a koncerty hudebních skupin.

Pelhřimov - Pelhřimovské dožínky

V sobotu proběhne tradiční dožínková slavnost s bohatým doprovodným programem, modely historické zemědělské techniky, ukázky současné zemědělské techniky, dozvíte se vše o máku, bude povídání o chlebu a mouce a dětská farma. Vystoupí Vysočinka nebo třeba mažoretky z Pacova.

Související

Více souvisejících

výlety

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy