Na pultech obchodních řetězců končí 75 procent tuzemské zeleniny

Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 procent úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na konzervárny, mrazírny či sušárny. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství. Tuzemská sklizeň zeleniny je už v plné proudu a do obchodů míří saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata i okurky.

Struktura prodeje tuzemské zeleniny se v posledních letech podle MZe výrazně nemění, hlavní podíl mají hypermarkety a supermarkety. "Řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení zneužívají. Udávají také nároky na estetickou kvalitu zeleniny," stojí v situační a výhledové zprávě MZe.

Obchodní řetězce mají podle pěstitelů zeleniny velmi vysoké marže. Například farmář Ladislav Kašpar loni ČTK řekl, že klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. "Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent," upozornil Kašpar, který proto na poli nedaleko Olomouce zavedl samosběr zeleniny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů, prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace tuzemští zelináři podle údajů MZe prodávají zatím jen pět procent produkce čerstvé zeleniny.

Do českých obchodů se nyní po zimní přestávce vrací čerstvé polní druhy zeleniny od tuzemských producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezony, ale i česká skleníková rajčata a okurky. Postupně se podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky začnou sklízet i další druhy. "Česká zelenina je pro zákazníky jasně čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost," řekl dnes ČTK Hanka.

Chladné jaro může letos v Česku oddálit sklizeň některých druhů zeleniny. "Pokud by se prudce oteplilo, tak to může vést ke krátkodobé nadprodukci," upozornil Hanka, podle kterého nízké teploty nyní také komplikují výsadbu teplomilných druhů zeleniny, jako jsou papriky, tykve či melouny.

Dovoz čerstvé a zpracované zeleniny do Česka stále roste. Soběstačnost ČR v čerstvé zelenině se v posledních letech podle Hanky pohybuje kolem 30 procent. "To znamená, že i když každý z nás v ČR ročně spotřebuje zhruba 87 kilogramů zeleniny, jen necelá třetina pochází z tuzemských polí a skleníků. Ročně dovážíme přes 580.000 tun čerstvé zeleniny, což obnáší 29.000 kamionů," řekl.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Tuzemské pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy