Kauza Nagyová: Rittig vypovídal na policii čtyři hodiny, před novináři utekl

Praha - Policie dnes vyslechla lobbistu Iva Rittiga jako svědka v kauze Jany Nagyové, exšéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS). Výslech trval přes čtyři hodiny. Rittig, kterého policie podezírá z účasti ve zločinecké skupině složené z podnikatelů a lobbistů, na dotazy shromážděných novinářů nereagoval ani při příchodu, ani při odchodu z pražského sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Kvůli výpovědi přijel Rittig do Prahy z Monaka, kde trvale žije. K policejní budově dopoledne přijel v doprovodu své advokátky Karolíny Babákové. Chvíli před nimi dorazil pěšky druhý Rittigův advokát, bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Ten byl nakonec jediným člověkem z Rittigova okolí, jenž médiím na místě poskytl alespoň strohé informace.

"Pan Rittig podal svědeckou výpověď tak, jak slíbil. A to je vše, co vám k tomu můžu sdělit," uvedl při odchodu z výslechu. Rittig ho následoval s kamennou tváří a okamžitě nasedl do přistaveného auta.

Státní zástupce Pavel Komár novinářům obsah výslechu rovněž nechtěl prozradit, prohlásil ale, že policie Rittiga pravděpodobně předvolá znovu.

Advokát Nagyové prozradil víc

Sdílnější byl advokát Eduard Bruna, který zastupuje Nagyovou. "Padaly otázky na schůzky pana Rittiga s paní Nagyovou, ale nic záporného ve vztahu k mé klientce jsem se nedověděl... Ptali se i na rebelující poslance, ale on to všechno víceméně staví do roviny přátelských, osobních vztahů. Nikoliv, že by se pletl do politiky," popsal právník.

"Výslech trval tak dlouho, protože se tam probírá kde co. Jak se lidi znají, jakým způsobem spolu komunikují. To zabere spoustu času," podotkl.

Rittiga zmiňuje policejní usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Nagyové, která se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu a také zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců úřadu vlády a Nečasovy manželky. Bruna doplnil, že část kauzy, která se týká Vojenského zpravodajství, by se podle jeho informací měla do konce příštího měsíce "ocitnout u soudu". V příštím týdnu bude policie vyslýchat Nagyovou a současného šéfa vojenské tajné služby Rostislava Pilce.

Rittig vždy vše popřel

Rittiga zmiňuje policejní usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Nagyové, která se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu a také zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců úřadu vlády a Nečasovy manželky.

Sám Rittig to ale v dřívějším rozhovoru pro Českou televizi odmítl. "V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s Panem Grygárkem asi třikrát," podotknul.

Stejně jako Roman Janoušek i on potom odmítl, že by desítky kilogramů zabaveného zlata a 120 milionů korun, jako vedlejší nálezy vyšetřování, patřily jemu. A už vůbec si nepřipouští vinu ohledně nabízení postů za odchod poslanců ze svých funkcí. "Pakliže někdo tu kauzu jakýmkoli způsobem monitoroval, tak naprosto nemohl vůbec potkat mě na jakémkoli stupni jednání, pakliže vůbec nějaké jednání bylo," řekl ČT Rittig.

Kauzy spojované s Ivo Rittigem:

Rittig je prošetřován také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za kterou lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu.

Podle protikorupčního fondu potom měla pražská Nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky, a přijít tím o stamiliony korun. "Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce," říká sám lobbista. "Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice."

Kriminalisté se o Rittiga už delší dobu zajímají také kvůli možnému tunelování pražského dopravního podniku. Podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci Rittig inkasoval 17 haléřů z každé jízdenky a oklikou přes firmu na Panenských ostrovech tímto způsobem získal už desítky milionů korun. Rittig ovšem jakoukoli spojitost odmítá. "Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoli příběh, co se týče lístků," prohlašuje.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy