Bartoš vyzval vládu, ať zveřejní podmínky pro zmírnění restrikcí

Vláda by měla zveřejnit, za jakých podmínek uvolní, nebo naopak zpřísní restriktivní opatření přijatá kvůli pandemii nového koronaviru. V on-line debatě s veřejností k tomu vyzval předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. Vyjádřil také přesvědčení, že nouzový stav, který kabinet vyhlásil na 30 dní, Sněmovna pravděpodobně bude muset prodloužit.

Piráti také spustili informační rozcestník s kontakty a svými návrhy na zmírnění důsledků pandemie.

Podle Bartoše lidé potřebují i s ohledem na plánování svých rodinných či profesních aktivit vědět, na co se mají v nejbližší době připravit. Vláda by proto podle něj měla zveřejnit informace o tom, na základě čeho bude upravovat přijatá opatření. "Nemusí to být dnes, ale byl bych rád, kdyby to v nejbližší době od vlády zaznělo. I ten pozitivní výhled, i to, když se situace nebude lepšit," řekl Ivan Bartoš.

Odhadovat, kdy epidemie zcela odezní, v tuto chvíli podle něj není možné. Považuje za nutné připravit se na to, že bude prodloužen nouzový stav, který vláda vyhlásila od 12. března na 30 dní. O prodloužení nouzového stavu na víc než 30 dní musí rozhodnout Sněmovna.

Piráti na svém webu ke koronaviru navrhují mimo jiné zveřejnit harmonogram, pravidla a způsob distribuce ochranných prostředků a podpořit jejich výrobu v ČR. Požadují také, aby stát zmapoval, jaké léky bude potřebovat a jaká je jejich dostupnost. Navrhují také odpustit zaměstnavatelům zdravotní a sociální odvody, poskytovat bezúročné půjčky do půl milionu korun, rozšířit možnost využití dávky mimořádné okamžité pomoci nebo například stanovit postupu při podezření na nákazu u bezdomovců.

Bartoš také poděkoval zdravotníkům za jejich nasazení i lidem za solidaritu a odpovědné chování. Varoval před panikou v souvislosti se zveřejňovanými počty nakažených. Podle něj je logické, že se počty nově odhalených případů nyní zvýšily, je to podle něj důsledek toho, že se začalo testovat více lidí.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy