Rozruch kolem civilní rozvědky: Obviněn exnáměstek, Chovanec zadržen nebyl

Policie dnes obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s hospodařením úřadu. O obvinění dnes informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), Česká televize poté uvedla, že se zahájení trestního stíhání týká právě Blahuta. Policie u něho provádí domovní prohlídku a je vyslýchán.

Mladá fronta Dnes zároveň uvedla, že detektivové současně zadrželi i exministra vnitra Milana Chovance, který Blahuta uvedl do funkce, Chovanec to ale poté odmítl. "Jsem od rána doma a nikdo tady nebyl," řekl novinářům Chovanec před svým bydlištěm v Plzni. "Není to tak, nejsem zadržen ani vyslýchán," řekl Šašek Deníku N.

"Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření ÚZSI trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby," uvedl Marek Bodlák z VSZ. Státní zástupce dodal, že další informace nelze poskytnout kvůli utajení.

Podle týdeníku Respekt se obvinění týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Respekt uvedl, že nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že konkrétní případ komentovat nemůže. "Za ministerstvo mohu říci, že dlouhodobě poskytujeme součinnost orgánům činným v trestním řízení a stejně tak je poskytuje i civilní rozvědka," uvedl. Zdůraznil, že v současnosti je ÚZSI v pořádku. "Po mém nástupu došlo k výměně de facto všech klíčových vedoucích představitelů. Rozvědka má nového ředitele, jsou tam noví náměstci, nikdo, kdo je spojen s tou vyšetřovanou kauzou, už není ve vedení civilní rozvědky," dodal.

Blahut byl náměstkem civilní rozvědky do loňského ledna. Šašek byl zproštěn výkonu služby loni v květnu, právě kvůli prověřování hospodaření úřadu. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že z kontroly vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti.

Pochybení se údajně týkala let 2015 až 2017. Metnar loni řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

Související

Soud, ilustrační fotografie.

Bývalý náměstek ÚZSI způsobil škodu 190 milionů Kč, tvrdí obžaloba. Soud s ním začal

Pražský městský soud se dnes začal zabývat případem bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuty, který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce Marek Bodlák tvrdí, že Blahut využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval, aby z prostředků rozvědky získal pro sebe a případné další nezjištěné osoby 190 milionů korun. 
Andrej Babiš

Babiš čelí kritice exkoordinátora očkování: Distribuci vakcín podřídil politice

O počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony rozhodoval sám premiér Andrej Babiš (ANO), a zdůvodňoval to politikou. Serveru Seznam Zprávy to řekl bývalý národní koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta. Babiš chce podle něj o všem rozhodovat sám a své požadavky někdy prosazuje i přes odpor ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Více souvisejících

Zdeněk Blahuta (ÚZSI) Milan Chovanec Úřad pro zahraniční styky a informace Praha Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy