Česko v rámci předsednictví EU plánuje 221 akcí, některé jsou bezpečnostně "velmi citlivé"

Při předsednictví České republiky v Radě EU v druhé polovině roku 2022 se v Česku uskuteční 221 centrálně koordinovaných akcí. Vyplývá to z informace o přípravách bezpečnostního zajištění předsednictví, které v pondělí předloží vládě ministerstva vnitra a zahraničí. Asi dvacet akcí bude podle předběžného hodnocení z bezpečnostního hlediska spadat do kategorie citlivých či velmi citlivých.

Z hlediska bezpečnosti bude podle dokumentu klíčové, jaké objekty budou zvoleny jako centrální pro konání akcí spojených s předsednictvím.

Dokument chystané akce třídí na tři kategorie. Mezi velmi citlivé, které se chystají čtyři, patří společenské či politické události velkého rozsahu, kde je řada chráněných osob a představitelů vrcholných orgánů EU. Do kategorie citlivých událostí bylo pak zařazeno 16 akcí, kde je menší počet chráněných osob. Mezi ostatní akce řadí materiál jednání malého rozsahu a pracovní jednání bez účasti chráněných osob, zejména resortní aktivity na expertní úrovni.

Materiál vznikl na základě podkladů získaných bezprostředně před vypuknutím krize související s covidem-19. "Proto nereflektuje, a ani ještě nemůže reflektovat všechny změny, které s sebou s vysokou mírou pravděpodobnosti pandemie v oblasti zajišťování bezpečnosti v budoucnu přinese," uvádí. Nové bezpečnostní požadavky může znamenat nutnost identifikovat nakažené osoby, ale také přesun většího počtu jednání do kyberprostoru.

Podle dokumentu aktuálně neexistuje žádná přímá hrozba teroristickým útokem, která by se akcí předsednictví dotýkala. Materiál připomíná, že současný stupeň míry ohrožení teroristickým útokem v ČR je na prvním stupni. Ve stupnici od nuly do trojky to znamená nutnost zvýšené bdělosti. "Zároveň z nedávné historie nemáme žádné poznatky o tom, že by byl vůči některému z předchozích předsednictví spáchán teroristický útok. Míra pravděpodobnosti se však může měnit v závislosti na zahraniční politice ČR a EU, mediálně diskutovaných tématech a globálním bezpečnostním vývoji," stojí v dokumentu.

Bezpečnostní složky se budou připravovat také na možnost útoku psychicky narušené osoby. Počítá se také s možností akcí extremistů, projevy nenávisti, demonstracemi či nepokoji v ulicích včetně snahy blokovat či obsadit místa zasedání či ubytování účastníků jednání. "Nejvíce lze očekávat organizování protestních akcí typu ohlášených či spontánních shromáždění či blokád," stojí v dokumentu. Autoři neočekávají protesty proti EU jako takové, ale spíš proti tématům, o kterých se bude v dané době v souvislosti s unií mluvit.

Materiál řeší i hrozby v kyberprostoru. "Je zřejmé, že během příprav a výkonu předsednictví bude docházet k navýšení četnosti, objemu a také důležitosti předávaných informací mezi jednotlivými zainteresovanými subjekty. Tato skutečnost s sebou může nést zvýšené riziko úniku informací," uvádí dokument. Varuje před únikem citlivých či přihlašovacích údajů. Dokument také zmiňuje, že v době předsednictví patrně zintenzivní dezinformační kampaně. Jejím cílem nemusí být EU, ale také vláda, státní orgány, veřejnoprávní média a další subjekty, varuje materiál.

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Prohlédněte si galerii

25 let od vstupu ČR do NATO: Bill Clinton hovořil o vztazích s Ruskem, Pavel o Ukrajině

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) před 25 lety byl zlomovým okamžikem, který otevřel novou kapitolu v bezpečnostní politice země a celého regionu střední Evropy. Tento krok, který byl doprovázen podobnými kroky dalších zemí střední a východní Evropy, představoval strategický posun směrem k zajištění stability a obrany před možnými hrozbami a agresí. Shodli se na tom účastníci konference připomínající 25. výročí členství České republiky v NATO.

Více souvisejících

Česká republika EU (Evropská unie) Ministerstvo vnitra ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy