Do voleb nelze zařídit hlasování pro lidi z karantény, tvrdí Hamáček

Do podzimních krajských a senátních voleb nelze podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) prosadit změny, které by umožnily hlasovat lidem v karanténě a současně zamezily rizikům přenosu covidu-19. Hamáček to dnes řekl novinářům před jednáním vlády.

Nemožnost hlasovat pro lidi umístěné v karanténě kvůli potenciální nákaze přenosnou nemocí není podle něj žádnou novinkou.

Hamáček zdůraznil, že podle předpisů není možné, aby se lidé izolovaní kvůli nakažlivé nemoci dostavili do volební místnosti. "Nelze ani za nimi poslat urnu, protože by hrozilo nakažení volební komise. To není nic, co by si vymyslelo ministerstvo vnitra, je to tady dlouhodobě, je to realita," uvedl. Na to, že lidé v karanténě se nemohou účastnit voleb, upozornila mimo jiné dnes Mladá fronta Dnes.

Šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes na twitteru uvedla, že ve Sněmovně opakovaně navrhovala zákon o korespondenčním hlasování. Kabinet by podle ní měl hledat cestu, jak umožnit občanům volební právo uplatnit. "Korespondenční hlasování se do října stihnout nedá, navíc by to situaci nevyřešilo," podotkl Hamáček.

Opakovaně jsem v PS navrhovala, abychom se v souvislosti s pandemií zabývali zákonem o korespondenčním hlasování. Vláda se toho nejspíš bojí, proto zatím nemáme nic (o digitálních volbách ani nemluvím). Volební právo ale vláda nemá omezovat, má hledat cestu, jak jej uplatnit. https://t.co/UL56wtlNb0

— Markéta Adamová (@market_a) July 20, 2020

Na obálkách by podle něj mohl virus zůstat, což by s sebou přineslo například nutnost jejich dezinfekce. "Vystavilo by to riziku všechny, kdo by s tou zásilkou přišli do kontaktu," řekl Hamáček. Podle epidemiologa Rastislava Maďara vydrží aerosolizovaný virus na papíře v ideálních laboratorních podmínkách řádově hodiny. "Toto riziko však lze eliminovat prací v rukavicích bez dotyku obličeje s následnou dezinfekcí rukou," napsal ČTK. "Spíše si umím představit, že členové volební komise se nebudou chtít s lidmi v karanténě, respektive v domácí izolaci, setkat ani v rámci rychlého sběru hlasovacích lístku do urny přes krátce otevřené dveře," dodal.

Podle lidovců je prohlášení Hamáčka, že vláda do podzimních voleb nestihne prosadit změny, které by umožnily hlasovat lidem v karanténě a současně zamezily rizikům přenosu covidu-19, alibistické. "Už několik měsíců se mluví o tom, že může na podzim přijít druhá vlna. Vláda tak měla dostatek času na to, aby připravila změny, které by zaručily lidem možnost volit," uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Lidovci pokládají postoj vlády za nebezpečný a totalitní. "Vláda musí zařídit, aby lidé s volební právem mohli splnit svou občanskou povinnost, jinak nepůjde o férové a svobodné volby," míní předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle Hamáčka řešení, které by se stihlo do podzimu a vyloučilo všechna rizika, neexistuje. V dlouhodobém horizontu by to mohly být elektronické volby. "Ale to je běh na dlouhou trať," dodal.

Podle dřívějších informací z webu Státního zdravotního ústavu na předmětech virus zůstává různě dlouho, zřejmě až dva dny se může udržet na plastech a 24 hodin na papíru nebo nerezové oceli. Například pražská městská knihovna nechává knihy, které čtenáři vrátí, dva dny v karanténě, než je nabídne k dalšímu půjčení. O tom, že v zásilkách z čínských e-shopů virus být nemůže, ujišťovala v počátcích pandemie Česká pošta. Přenos z kontaminovaného povrchu není pravděpodobný ani podle odborníků z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. Ve čtvrtek novinářům řekli, že hrubost povrchu výrazně převyšuje velikost zachycených virových částic, které se proto při kontaktu nesetřou.

Řešení, které by se stihlo do podzimu a vyloučilo všechna rizika, podle Hamáčka neexistuje. V dlouhodobém horizontu by to mohly být elektronické volby. "Ale to je běh na dlouhou trať," dodal.

Zpochybnění výsledků voleb se Hamáček neobává. "Věřím, že situace na podzim nebude tak dramatická, aby to nějak zásadně ovlivňovalo volby," řekl vicepremiér.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Volby Senátní volby Volby krajské Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy