Evropa by měla být lídrem v nastavení standardů nových technologií, míní Kulhánek

Evropa by se měla stát globálním lídrem v nastavování mezinárodních standardů pro regulaci nových digitálních technologií. V úvodním projevu na dvoudenním Černínském bezpečnostním fóru to dnes řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Zároveň by Evropa podle něj měla prosazovat přístup k novým technologiím založený na lidských právech.

chnologické společnosti v záležitostech, jako jsou soukromí, odpovědnost a dominance na trhu," doplnil ministr. Evropa by pode něj také měla vybudovat a udržovat vztahy s podobně smýšlejícími partnery v oblasti nových technologií. Zmínil zejména Spojené státy a nutnost pěstovat transatlantickou digitální spolupráci.

Kulhánek také připomněl, že Česko se tento měsíc připojilo ke globálnímu partnerství v oblasti umělé inteligence. "Iniciativa spojuje experty z vlád, průmyslu i občanské společnosti k podpoře špičkového výzkumu umělé inteligence," řekl.

Tématem Černínského bezpečnostního fóra je letos digitální transformace v Evropě po roce 2020: Adaptace v kyberprostoru. Pořádají jej Ústav mezinárodních vztahů, ministerstvo zahraničí, Severoatlantická aliance (NATO) a Nadace Friedricha Eberta.

Související

Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Čína potlačuje demokracii a centralizuje moc. Profesor naznačil, jak budou reagovat Spojené státy

NÁZOR - Napříč politickým spektrem ve Spojených státech se šíří znepokojení ze současného čínského režimu, konstatuje profesor E. J. Doinne v komentáři pro server Washington Post. Sociolog a politolog z Georgetown University poukazuje, že čínský prezident Si Ťin-pching centralizoval moc, potlačil demokratické svobody v Hongkongu a dává najevo ochotu mnohem agresivněji se postavit americké ekonomické prosperitě a americkému vlivu ve světě.
Centrální rezervační systém k očkování proti koronaviru.

Rezervační systém očima odborníků: Nebyl odladěný, chce zbytečně moc dat

Rezervační systém na očkování proti koronaviru, který stát dnes spustil, není podle IT odborníků řádně otestovaný a "odladěný". Využil se systém třetí strany, který není primárně pro tento účel. Je zdlouhavý a požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, které už navíc má. Vyplývá to z odpovědí expertů na dotazy ČTK.

Více souvisejících

technologie Jakub Kulhánek

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy