Jurečka vzal svá slova ohledně manželství pro všechny zpět

Předseda lidovců Marian Jurečka ustoupil od požadavku, aby koaliční partneři KDU-ČSL - ODS a TOP 09 - nedovolili v případné budoucí vládě schválení manželství pro stejnopohlavní páry.

V pátečním předvolebním rozhovoru s Deníkem N Jurečka uvedl, že si neumí představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového schválila. Dodal, že na tom může ztroskotat i vytvoření vlády. Dnes na twitteru vzal svá slova zpět.

"Rozhodně nebudeme bourat šanci na změnu v naší zemi. Česká republika ji potřebuje, stejně jako potřebuje vládu, která se dokáže shodnout na těch největších problémech země a řešit je," uvedl. Dodal, že v otázce manželství pro všechny platí již v minulosti deklarované volné hlasování pro každého poslance koalice Spolu.

S odkazem na včerejší rozhovor chci všechny ujistit, že rozhodně nebudeme bourat šanci na změnu v naší zemi. Česká republika ji potřebuje, stejně jako potřebuje vládu, která se dokáže shodnout na těch největších problémech země?? a řešit je.

— Marian Jurečka (@MJureka) September 18, 2021

V pátečním rozhovoru Jurečka uvedl, že pro lidovce by bylo nepřijatelné i to, aby jednotliví poslanci vládních stran hlasovali volně, a manželství pro všechny by tak mohlo projít hlasy z opozice. Nad Jurečkovým vyjádřením se pozastavili zástupci STAN a Pirátů. "Někdy se během rozhovoru nepodaří všechno dobře vysvětlit, a to moje včerejší vyjádření patří mezi ně. V otázce manželství pro všechny platí již v minulosti deklarované, co jsme za SPOLU řekli, a to že bude každý poslanec hlasovat podle svého uvážení," opravil se dnes Jurečka.

Jednou z variant povolebního uspořádání je vznik vlády s účastí koalice Spolu, kterou s lidovci tvoří ODS a TOP 09, a koalice Pirátů a STAN. Záležet bude na výsledku sněmovních voleb, které se konají za tři týdny.

Předseda ODS Petr Fiala v páteční reakci na rozhovor uvedl, že v etických záležitostech vždy respektoval volné hlasování každého ze zákonodárců. "Nic na tomto svém přesvědčení nemíním měnit ani do budoucna," uvedl.

Uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry prošlo letos v dubnu ve Sněmovně prvním čtením. Dolní komora zároveň podpořila zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Poslanci už ale o předlohách před volbami nestihnou rozhodnout, v pátek skončila poslední řádná schůze Sněmovny.

Související

Marian Jurečka

Důchody se dočkají změn. Jurečka představil reformu penzí

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona týkající se reformy penzí, který představuje důležité změny v systému penzijního zabezpečení. Tento návrh upravuje několik klíčových aspektů, včetně růstu důchodového věku v závislosti na očekávané délce života, stanovení minimálního důchodu na úrovni 20 procent průměrné mzdy a možnosti dřívějšího odchodu do penze pro osoby vykonávající náročné profese.
Marian Jurečka

Jurečka o revizi sociálních dávek: Nesmí to být životní styl

Revizi systému sociálních dávek nejvíce dopadne na občany, kteří nechtějí pracovat a spolupracovat se státem, naznačil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dnešním vydání diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Registrované partnerství manželství Homosexuálové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy