KDU-ČSL chce garanci plné mzdy pro rodiče žáků zavřených škol

Stát by měl podle opoziční KDU-ČSL zajistit místo ošetřovného plnou mzdu rodičům žáků, kteří budou muset zůstat doma kvůli uzavření škol. Potřebné opatření by mohly Sněmovna i Senát schválit vládě už příští týden ve stavu legislativní nouze, uvedl dnes předseda lidovců Marian Jurečka. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale podobné plošné opatření vláda nezvažuje.

"Není možné říci, že (rodiče) budou doma za 60 procent vyměřovacího základu v rámci ošetřovného," řekl Jurečka. Ošetřovné si podle něj lze vzít podle platných předpisů jen na devět dnů, navíc se souhlasem lékaře. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) následně uvedla, že v nynější situaci by potvrzení nevystavoval lékař, ale příslušná základní škola.

Ministryně Schillerová po jednání zástupců vlády s lídry opozičních stran uvedla, že o podobném plošném opatření neuvažuje. Podle ní je důležité, aby lidé pracovali, včetně například maminek, které jsou zaměstnány ve zdravotnickém oboru. "Víme ale, že jsou maminky samoživitelky, které skutečně mají velký problém, a budeme to řešit nějakou formou speciálního programu. Ale to bude vybraná skupina lidí," řekla Schillerová.

Jurečka svým návrhem reagoval na vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), podle něhož by si ošetřovné mohli vzít rodiče malých dětí z první či druhé třídy. Jurečka by opatření vztahoval ke všem rodičům všech žáků prvního stupně základních škol.

Navrhujeme za @kducsl, aby rodiče, kteří musí být doma od zítřka s dětmi, měli 100% svého průměrného příjmu, protože oni se takto nerozhodli dobrovolně a mít příjem jen 60% vyměřovacího základu, to může být pro část rodičů, především mámy samoživitelky kritické.

— Marian Jurečka (@MJureka) March 10, 2020

Mzdu by podle Jurečky nadále vypláceli zaměstnavatelé, stát by jim náklady uhradil. Bylo by to podle něj pro stát výhodnější, než následně řešit důsledky propadu příjmů rodin na ekonomiku. Návrh podle Jurečky podpořil předseda Českomoravská konfederace odborových svazů Josef Středula i Svaz průmyslu a dopravy.

V ČR je podle statistik ministerstva školství kolem 4200 základních, 1300 středních a 170 vyšších odborných škol. Do základních škol chodilo loni zhruba 941.000 dětí, do středních 420.800 a do vyšších odborných škol 18.400 žáků. Učilo je celkem kolem 127.000 pedagogů. Vysoké školy studovalo loni přibližně 289.000 lidí.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Hamáček rodina Jana Maláčová (ČSSD) mzdy / platy zaměstnavatelé Josef Středula Ivan Bartoš (Piráti) Alena Schillerová Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy