Nová totalita? Vyhazov psychiatra kvůli Gretě naštval Ovčáčka. Padla i slova o k*kotech

Dusno kolem aktivistky Grety Thunbergové v Česku pokračuje. Do problémů se kvůli rozhovoru o mladé Švédce dostal šéf sekce dětské psychiatrie Jaroslav Matýs. Zastání našel u hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který současné dění označil za "novou totalitu".

Jak jsme vás již informovali, Česká psychiatrická společnost České lékařské společnosti řeší výroky šéfa sekce dětské psychiatrie Jaroslava Matýse. Ten poskytl rozhovor týkající se mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové, která trpí jedou z poruch autistického spektra zvanou Aspergerův syndrom.

Matýs označil dívku za „nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Autismus také na nedávné tiskové konferenci označil za „cestu k penězům a výhodám".

Jeho slova naštvala rodiče autistů a další sdružení kolem magazínu Atyp, kteří kvůli tomu napsali otevřený dopis ministrovi zdravotnictví. Také někteří psychiatři, kteří na rozhovor reagovali, se domnívají, že není profesionální hodnotit na dálku nemocného, kterého lékař nikdy neviděl.

Zdá se, že sdružení nakonec dosáhlo svého. „Vážení přátelé, čtenáři, podporovatelé, právě nám bylo ministrem zdravotnictví potvrzeno, že MUDr. Jaroslav Matýs rezignoval na všechny klíčové pozice," píše se ve statusu, který včera večer zveřejnil magazín ATYP na svých facebookových stránkách.

To, že se Matýs kvůli rozhovoru o Gretě dostal do problémů, pořádně naštvalo mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. „‪Vítejte v nové totalitě. Definitivně.‬ Dětský psychiatr Jaroslav Matýs se kriticky pustil do tématu “Greta”. Okamžitá “levicově-liberální” protistřelba. A úspěšná. “Pokrokoví” na sociálních sítích se právě teď radují z profesního konce “drzého” lékaře,“ uvedl hradní mluvčí na sociálních sítích.

Na jeho slova ale ostře zareagoval brněnský politik a aktivista Matěj Hollan. „Tady pan k*kot nablije brutálně neuvěřitelný text o aspergrovi a psychopatech, kde popře všechno vědecké poznání o poruchách autistického spektra a vysměje se všem etickým pravidlům psychiatrie a přitom naprosto suverénně diagnostikuje přes televizi, celý obor se proti tomu postaví a milého pána donutí rezignovat na své odborné funkce a to je totalita, protože každý má přece právo na svůj názor, šéf katedry fyziky má právo říkat, že jablko lítá ze stromu nahoru, a nikdo se nemá právo na něj za to zlobit, vedoucí politologie má právo učit studenty, že nacismus byla vlastně moc hezká ideologie a je moc škoda, že už skončil, protože kdo ví, jestli vůbec nějaký holocaust někdy byl, věda je v tom rozpolcena,“ shrnuje kauzu kolem Matýse Hollan.

Poukazuje ale na to, že když se podobná slova jo údajném stavu prezidenta Zemana objevila na sociálních sítích, přistupoval k tomu Hrad úplně jinak. „Ale když někdo napíše na FB názor, že pan prezident umře, protože mu to řekla důvěryhodná paní na poště, tak to je konec světa, je to urážka, pomluva a je třeba žalovat, odsoudit, podávat trestní oznámení a tak. Myslím si, že oboje je stejná prasárna, protože něco je prostě proti etice. Blábolení o zdravotním stavu někoho, koho navíc znám jen z televize, a cílem ho poškozovat a znevěrohodňovat, je za hranou. Akorát evidentně u Grety se to může a tleská se tomu, ale u Zemana to je fuj a autor toho žbleptu musí být co nejtvrdším možným způsobem potrestán,“ dodává Hollan.

Související

Greta Thunbergová

Thunbergová vyhrála soud. Velká Británie jí bude muset zaplatit

Londýnský soud v pátek osvobodil klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která byla obviněna z rušení veřejného klidu kvůli loňskému protestu. Spolu s dalšími demonstranty se pokusila zabránit setkání předních představitelů ropného a plynárenského průmyslu.

Více souvisejících

Greta Thunbergová (aktivistka) psychiatrie Jiří Ovčáček Matěj Hollan -

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 4 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech oficiálně rozcházejí

Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy