Osvojení dětí jejich příbuznými? TOP 09 chce podmínky zpřísnit

Prověřováním způsobilosti by měli procházet i žadatelé o osvojení nebo o pěstounskou péči dítěte z řad příbuzných a blízkých. Změna by měla podle nich vyloučit bezpečnostní rizika, která za současného stavu mohou dětem hrozit.

V novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí to navrhli poslanci opoziční TOP 09. 

"Nezletilé dítě může získat do péče i nebezpečný psychopat nebo jinak duševně nezpůsobilá osoba, čemuž nasvědčují i zveřejněné případy fatálních důsledků svěření nezletilých dětí do péče neprověřených příbuzných," napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Zákon nyní vyžaduje prověřování jen těch žadatelů o osvojení nebo o pěstounskou péči, kteří nejsou příbuznými nebo blízkými dítěte.

Pokud by předloha platila, i u příbuzných dítěte by se prověřovala například jejich bezúhonnost, charakteristika osobnosti, zdravotní stav včetně psychického, motivace a stabilita prostředí v rodině. Vyžadovalo by se třeba také vyjádření dětí žadatele.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

Související

Více souvisejících

pěstounská péče top 09 zákony děti

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy