SPD znovu navrhla zavedení minimálního důchodu, nyní 15.200 Kč měsíčně

Poslanci hnutí SPD znovu navrhli uzákonění minimálního důchodu. Tentokrát chtějí, aby činil 15.200 korun měsíčně, což je letošní minimální mzda. SPD prosazuje také zvýšení některých příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. Příslušné novely předložili poslanci hnutí Sněmovně.

Předkladatelé odhadli, že zavedením minimálního důchodu by stát vydal na penze o 55 až 60 miliard korun ročně navíc. "Cílem navrhované právní úpravy je umožnit starším osobám žít v přiměřeně důstojných podmínkách," napsali v důvodové zprávě předlohy.

Nárok na minimální důchod by měli podle novely jen lidé, kteří odpracovali roky potřebné pro přiznání penze. O minimální důchod by museli požádat. Z nároku předloha vylučuje lidi, kteří vlastní movitý nebo nemovitý majetek, z něhož by jim plynuly zdanitelné příjmy.

V minulém volebním období prosazovalo hnutí SPD zavedení minimálního důchodu ve výši měsíční hranice příjmové chudoby. Loni činila tato mez pro jednotlivce 13.640 korun za měsíc. Sněmovna návrh do voleb neprojednala.

Příspěvky na péči by se měly podle představ poslanců SPD zvýšit lidem v prvním a druhém stupni závislosti na pomoci druhých. Současná výše příspěvků u osob s lehkou a středně těžkou závislostí je "absolutně nedostatečná" a nemůže zajistit pořízení odpovídající kvalifikované péče či pomůcek, uvedli autoři ve zdůvodnění předlohy. Rozpočtové dopady odhadli na 4,5 miliardy až pět miliard korun ročně.

Lidé do 18 let věku v prvním stupni by podle novely pobírali 4950 korun místo nynějších 3300 korun měsíčně a v druhém stupni závislosti 9900 korun za měsíc místo současných 6600 korun. Tělesně postižení dospělí by pobírali v prvním stupni 2640 korun měsíčně a ve druhém stupni 6600 korun. Nyní činí tyto příspěvky 880 korun a 4400 korun.

Obě novely nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o nich zákonodárci.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) důchody

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 36 minutami

před 36 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy