Stát dá na pomoc s energiemi přes 60 miliard korun

Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun. Zavede úsporný tarif, jeho přesnou podobu představí až v dalších týdnech. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes pouze uvedl příklady slev, které se ještě mohou změnit. Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje.

Opatření bude platit od října a po celý příští rok. Rozpočet to vyjde na 23 miliard, uvedl dnes Síkela po jednání vlády.

Představená opatření ministr označil jako válečný balíček. Na pomoc domácnostem má vláda vyhrazeno 27 miliard korun. Poplatek za obnovitelné zdroje uhradí od října a v příštím roce za domácnosti a firmy stát, ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun. Zhruba polovinu příspěvku na obnovitelné zdroj hradí stát, polovinu domácnosti a firmy.

Síkela uvedl, že domácnosti, které elektřinou svítí, topí nebo vaří, mohou od státu například dostat jednorázovou podporu až 11.000 korun. Obdobnou slevu dostanou domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Slevu dostane automaticky každá domácnost, nebude o ni muset žádat. Projeví se na jejím vyúčtování. Výše slevy bude definitivně stanovena nařízením, které musí posvětit vláda, uvedl Síkela.

Ministr potvrdil, že se úsporný tarif nebude vztahovat na víkendové nemovitosti, například chaty. Vláda nepočítá ani s podporou tarifů, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů. Pro plynové kotelny v bytových domech nebo dálkové dodávky tepla z tepláren stát počítá s jinou podporou, konkrétní ale ministr nebyl.

Podle Hnutí Duha jsou obrysy úsporného tarifu nedostatečné. "Zaplatit seniorům či samoživitelkám 30 procent nákladů na energie, když účty mnohým vrostly násobně, nebude stačit. A naopak na peníze dosáhnou lidé, kteří je nepotřebují. Jedná se totiž o téměř plošnou podporu, vůči které se vláda zatím vymezovala. Řešení pomoc pro nejpotřebnější tedy bude nutné dále hledat a čas se krátí," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Podniky z energeticky náročných odvětví dostanou další pomoc v podobě kompenzací nepřímých nákladů, kterou stát vyplatí nejen letos, ale také příští rok. "Chci všechny ujistit, že naše vláda bere energetickou vládu velmi vážně a dělá vše pro zbavení se závislosti na Rusku," uvedl Síkela.

"Jsme v energetické válce, válce, kterou proti nám rozpoutal ruský diktátor Putin," řekl ministr. Stát nyní podle něj plní plynové zásobníky nejrychleji minimálně od roku 2015. Je v nich asi 2,2 miliardy metrů krychlových plynů, což odpovídá 66 procentům kapacity. Tato zásoba plynu by během topné sezony vydržela pravděpodobně do ledna, stát pracuje na opatřeních, aby měl zásoby na celou topnou sezonu.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Jozef Síkela Energetika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy