Vláda jedná nezákonně. Vojtěch by měl odstoupit, reaguje opozice na soudní verdikt

Dnešní soudní rozhodnutí o zrušení čtyř opatření ministerstva zdravotnictví podle opozice potvrzuje předchozí obavy, že si vláda ANO a ČSSD v boji s epidemií nového typu koronaviru počíná protizákonně. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že verdikt dokládá neschopnost vlády. Šéf Pirátů Ivan Bartoš s odkazem na některé výroky soudu uvedl, že na stejná rizika upozorňovala jeho strana od počátku. Zaznívají i výzvy k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) či celého kabinetu.

Fiala uvedl, že rozhodnutí je smutným dokladem vládní neschopnosti a chaosu. Kabinet podle něj ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. "Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda jedná v krizi nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu," napsal Fiala ČTK.

Vláda jedná v krizi nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu. Je dobře, že jim ji soud svým rozhodnutím vrací.

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 23, 2020

Bartoš citoval z výroku soudu, že i za aktuální situace je nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. "Na to jsme upozorňovali do začátku a rozhodnutí soudu to jen potvrzuje," uvedl na twitteru Bartoš.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ČTK napsal, že rozhodnutí neznamená, že by daná omezení nebyla ve své době účinná a nutná. "Rozsudek podle našeho názoru znamená, že bohužel místo vlády odborníků, kterou prosazovalo naše hnutí, máme zde vládu politiků kteří v rámci platného právního řádu nedokážou zprocesovat a vydat rozhodnutí tak, aby nemělo právní vady. Je to prostě trapas," uvedl. Opatření ale byla hlavně v první fází epidemie nutná, dodal.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček předpokládá, že soudní verdikt ministry přesvědčí k další žádosti o prodloužení nouzového stavu. ČT řekl, nouzový stav měl být vyhlášen podstatně dříve a měl by být prodloužen. "Občany to nijak zásadně neomezuje, ale je třeba, aby pokračoval, normální klasický proces je zdlouhavý," uvedl. Na místě vlády by opatření zrevidoval, ale také podal kasační stížnost.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky dal soud zapravdu argumentům opozice, která v minulosti varovala před převedením krizových opatření pod zákon o ochraně zdraví. "Vláda má teď čas, aby posoudila situaci a vyhodnotila, co je nadále nezbytné omezovat," řekl na tiskové konferenci. Lidovecký poslanec Marek Výborný se v rozhovoru pro ČT nechtěl vyjadřovat k tomu, zda aktuální situace bude mít nějaký vliv na lidovecký odmítavý postoj k prodloužení nouzového stavu.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan chce vědět, kdo nahradí škodu vzniklou živnostníkům a podnikatelům. "Je dobře, že soud rozhodl, že ani v době krize si nemůže ministerstvo zdravotnictví řídit stát jako zkrachovalou firmu," konstatoval. Místopředseda hnutí Petr Gazdík dodal, že se ukázalo, že ani v čase krize s občany vláda "nesmí cvičit, jak ji napadne". Europoslanec STAN Stanislav Polčák vyzval Vojtěcha k rezignaci.

Že Vám a Vaší hradní partě nezávislá justice leží dlouho v žaludku,víme už dlouho z kauzy Ferdinanda Peroutky, ale jako mluvčí prezidenta @PREZIDENTmluvci byste v každé civilizované zemi za tento výrok letěl na hodinu. Mmch. ta vládní nemehla do funkcí Váš šéf. A i ty soudce ? https://t.co/kg5N8GOuMB

— Stanislav Polčák (@stanislavpolcak) April 23, 2020

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové soudní rozhodnutí ukázalo na chaos a nekoncepčnost při přijímání vládních opatření. "Bylo jasně řečeno, že není přípustné, aby vláda při vydávání omezujících opatření účelově přenášela svou odpovědnost na jedno ministerstvo a tím se snažila vyhnout své zákonné povinnosti nahradit občanům škody," napsala Adamová ČTK.

Potvrdilo se také, že vláda nebyla svá až přehnaně omezující opatření schopná dostatečně vysvětlit a právně odůvodnit, dodala. "A to je základním předpokladem dobrého fungování právního státu," uvedla Adamová. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru napsal, že Česko potřebuje správce, který respektuje pravidla a republiku spravuje odpovědně a efektivně. "Vládo ČR, Vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte," vybídl ministry.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) oponuje na twitteru názoru prezidenta Miloše Zemana, který prostřednictvím mluvčího uvedl, že soud svým krokem na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady na životy, zdraví či hospodářství.

To je omyl, pane prezidente. Za následky svých rozhodnutí je odpovědná vláda, která vydala nezákonné předpisy. Soud je od toho, aby posoudil, jestli to či ono odpovídá právu. A když neodpovídá, má povinnost konat. Tedy jistě nepřebírá odpovědnost za lajdácká vládní rozhodnutí.

— Karel Schwarzenberg (@schwarzenberg_k) April 23, 2020

"To je omyl, pane prezidente. Za následky svých rozhodnutí je odpovědná vláda, která vydala nezákonné předpisy. Soud je od toho, aby posoudil, jestli to či ono odpovídá právu. A když neodpovídá, má povinnost konat. Tedy jistě nepřebírá odpovědnost za lajdácká vládní rozhodnutí," uvedl čestný předseda TOP 09.

Související

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová Adam Vojtěch (ANO) soudy ODS Tomio Okamura Stanislav Polčák Vít Rakušan (STAN) Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Karel Schwarzenberg Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy