Vojtěchova nominace na velvyslance ve Finsku je dehonestací diplomatického sboru, říká Zdechovský

Nominaci exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na velvyslance ve Finsku považuje europoslanec Tomáš Zdechovský za naprostý výsměch. Místopředseda KDU-ČSL tvrdí, že bývalý šéf resortu je nekompetentní a do diplomacie se vůbec nehodí. „Nechápu, jak vláda mohla schválit člověka, který absolutně nezvládl koronavirovou pandemii a musel být odvolán. Jeho neodbornost nás stála zbytečně tisíce mrtvých a teď je neuvěřitelné, že nás má reprezentovat jako ambassador ve Finsku. Dostal obyčejnou politickou trafiku,“ říká pro EuroZprávy.cz Zdechovský.

Jeho rétorika je nebývale ostrá. Zprávu, podle níž se bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má stát českým velvyslancem ve Finsku, jak uvedl portál Seznam Zprávy, přijal s velkou nelibostí, i když se stále ještě čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský označil Vojtěchovu nominaci za dehonestaci diplomatického sboru. „Pan Vojtěch je hloupý a jediné, co umí, je zpívání. Je pro mě šokující, že člověk, který je společně s premiérem Andrejem Babišem přímo zodpovědný z nezvládnutí podzimní pandemie, nás bude reprezentovat ve Finsku, tedy v zemi, s níž máme vynikající vztahy a kam vždy chodili jen nejlepší diplomaté,“ dává najevo svoji zlobu.

Místopředseda volebního štábu trojkoalice SPOLU složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 si na bývalého šéfa resortu často vzpomněl, když jako dobrovolník sloužil v první linii, aby pomáhal na covidových jednotkách v různých nemocnicích. „Pokaždé, když jsem držel umírajícího pacienta za ruku, mně Vojtěchovo jméno vytanulo na mysli. A to hlavně jeho chaos, nekompetentnost, která zcela zbytečně způsobila tisíce mrtvých. Ve své funkci naprosto manažersky selhal.“

Seveřané brzy odhalí nekompetentního partnera

Zdechovský se proti poslanci za hnutí ANO trvale vymezuje. „Kromě zkušeností postrádá i charakter a za tím si stojím. Vždyť Roman Prymula po něm ministerstvo zdravotnictví přebíral v totálním rozkladu. Jsem opravdu vytočený, jaký člověk se může u nás stát velvyslancem.“ Krizový manažer v oblasti komunikace je připravený v Evropském parlamentu oslovit finské kolegy, aby jim budoucího ambassadora představil. „Finové mají jednu specifickou vlastnost, a to, že velmi rychle odhalí nekompetentního a neznalého či neinformovaného partnera. Jejich mentalitu jsem poznal v různých podvýborech a postřehl jsem, jak si potrpí na připravenost a odbornost. Brzy poznají, jak nekvalitní pan Vojtěch je,“ tvrdí o Seveřanech.

Mediálního analytika mrzí, že do úřadu v Helsinkách nezasedne respektovaný diplomat. „Finové mají totiž Čechy velice rádi, vůbec si jejich přízeň neuvědomujeme. Oblíbili si naši kulturu, Švejka a hlavně jedinečné tuzemské pivo.“ Europoslanec, který je členem poslaneckého klubu Evropské lidové strany, nemá nic proti tomu, aby bývalí ministři odcházeli do diplomatické služby, i když původně vystudovali jiné zaměření. Adam Vojtěch je právníkem. „Pokud na post velvyslance jde protřelý politik, nevadí mně, že není rozeným diplomatem. Naopak jeho zkušenosti mohou České republice pomoci v navázání dalších kontaktů. Prostě otevřít dveře do dalších sektorů.“ Za zkušené ambassadory, kteří vzorně zemi reprezentují, považuje velvyslance Hynka Kmoníčka v USA anebo Vítězslava Pivoňku v Rusku. „A když jejich vystupování a znalosti porovnám s Adamem Vojtěchem, docházejí mně slova a jímá mě hrůza. Exministr dostal obyčejnou politickou trafiku, jinak jeho nový post nemohu komentovat.“

Lidovecký místopředseda poukazuje, že Adam Vojtěch je typickým produktem hnutí ANO. „Dokonale umějí nafouknout bublinu, a když při nějakém řešení do ní píchnete, pak splaskne. A Vojtěch je jeho ideálním reprezentantem.“ Rodák z Havlíčkova Brodu věří, že budoucí velvyslanec na svém postu brzy skončí. „Doufám, že po sněmovních podzimních volbách dojde ve státě ke změně exekutivy a takoví lidé jako je Vojtěch z pozice velvyslance odejdou, vrátí se do České republiky a upadnou v totální zapomnění,“ kritizuje Tomáš Zdechovský pro EuroZprávy.cz exministrovu diplomatickou misi.

Adam Vojtěch, pokud jeho nominaci podepíše prezident Miloš Zeman, napodobí Martina Stropnického, který po odchodu z Babišovy vlády začal působit jako ambassador v Izraeli, když ale před vstupem do kabinetu vykonával post velvyslance ve Vatikánu. Předtím ještě vedl úřady v Portugalsku a Itálii.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Adam Vojtěch (ANO) velvyslanectví Finsko diplomacie KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 23 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy