Zeman promluvil o koronaviru. Má strach? Hrozbou je podle něj jiná nemoc

Prezident Miloš Zeman by v českých podmínkách považoval za logičtější obávat se chřipky než koronaviru. V pořadu Xaver a host v Českém rozhlase ale ocenil ty, kteří spontánně do Číny posílají pomoc, včetně ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), na jehož návrh vláda v pondělí schválila poskytnutí deseti milionů korun.

"Kdybych se bál každé epidemie, která se objeví, tak bych se musel bát SARS, eboly, a přitom by bylo daleko logičtější v českých podmínkách, kdybych se bál chřipky, protože ta zabije ročně asi 2000 lidí," řekl Zeman. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

"Na druhé straně si vážím těch, kdo když epidemie v Číně vypukla, tak spontánně posílají pomoc. Dojala mě třeba Třebíč, což je partnerské město jednoho čínského města, kraj Vysočina, ale i některé firmy, které dobrovolně pomoc posílají. A ocenil jsem i pana ministra Petříčka, že navrhl vládě alespoň tu desetimilionovou pomoc," doplnila hlava státu.

Česko za pět milionů korun nakoupí materiální zdravotnickou pomoc pro Čínu na boj proti koronaviru. Dalších pět milionů podle Petříčka poskytne Česká republika Světové zdravotnické organizaci (WHO) na aktivity pro boj s koronavirem v Číně.

Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci čínskému městu I-čchang z provincie Chu-pej, které je pět let partnerským městem Třebíče. Roušky, rukavice a další zdravotnický materiál bude třebíčská radnice shromažďovat do pátku. Radní chtějí darovat materiál za 50.000 korun, stejnou výši slíbil poskytnout Kraj Vysočina.

Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Číně už přesáhl 24.300, obětí je 491. Nejhůře postiženo je město Wu-chan, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit a které bylo 23. ledna zcela uzavřeno. V Česku se podle ministerstva zdravotnictví do úterý testovalo na koronavirus 50 lidí. Výsledky všech testů byly negativní.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Čína Tomáš Petříček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 7 minutami

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy