ÚS zamítl stížnost na komunální volby v Praze

Brno - Ústavní soud v úterý zamítl stížnost Strany zelených, Evropských demokratů a Věcí veřejných na průběh loňských voleb v Praze. Verdikt vynesl předseda ÚS Pavel Rychetský.

Loňské podzimní komunální volby v Praze tedy platí.Zelení, Evropští demokraté a Věci veřejné ve své stížnosti zpochybňovali ústavnost části zákona o volbách do zastupitelstev obcí a rozdělení hlavního města do sedmi volebních obvodů. Upozornili i na porušení principů daných mezinárodním právem a polemizují s rozsudky Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze, které již stížnost na manipulaci s volebními obvody projednaly a odmítly.

Ústavní soud dal za pravdu Městskému soudu v Praze, který 11. listopadu loňského roku zamítl návrh menších politických stran na prohlášení neplatnosti voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy v říjnu 2010.ÚS také zohlednil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který stížnost již dříve zamítl. "Předložené argumenty stěžovatelů se nijak neliší od argumentů předložených Nejvyššímu správnímu soudu," uvedl soudce zpravodaj Jiří Nykodým."Stěžovatelům se nepodařilo prokázat účelovost nebo zneužití při volbách v Praze. Rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů je v mezích zákona, a proto byla tato možnost využita, nikoliv zneužita," dodal Nykodým.Ústavní soud současně odmítl návrh na zrušení § 27 věty druhé návětí odstavce 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, podle něhož může zastupitelstvo obce nejpozději 85 dnů přede dnem konání voleb vytvořit více volebních obvodů. Právě na základě tohoto ustanovení se komunální volby v Praze konaly v sedmi volebních odvodech.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška je i přesto přesvědčený, že stížnost měla zásadní význam. "Je zřejmé, že se našimi argumenty podařilo posunout společenskou diskusi o systému voleb do obecních zastupitelstev. To samo o sobě považuji za velmi důležité," reagoval vzápětí na rozhodnutí ÚS Liška.

"Z odůvodnění přednesených soudem jsem však pochopil, že k ovlivnění voleb došlo, ale neprokázalo se, že to ovlivnění bylo úmyslné," dodal Liška.Podobného názoru je i místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. "Považuji za zásadní poznámku soudu, že nebyl předložen důkaz o úmyslu ovlivnit výsledek voleb. Já jako součást politické reality předpokládám, že záměr tam skutečně byl," sdělila Mediafaxu Peake."Otázku voleb v Praze nepovažuji za uzavřenou. Chceme dohlédnout na to, aby se situace v Praze již nemohla nikdy opakovat. Demokratická soutěž mezi politickými stranami má stát na transparentních a pokud možno dlouhodobých, a tedy předvídatelných pravidlech. V opačném případě hrozí zneužitelný formalismus, který je od demokratického ducha ústavy a nejlepších demokratických tradic naší společnosti na hony vzdálen. Vyzýváme proto TOP 09 a Věci veřejné, aby ve vládě neprodleně iniciovaly potřebnou změnu zákona," dodal šéf zelených.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že rozhodnutí ÚS respektuje. "Ale mrzí mě. Prohrál pražský volič. Řada hlasů propadla. Zůstala zakonzervovanost nerovnosti hlasů v některých volebních obvodech Prahy. Dnešní soudní rozhodnutí mě utvrzuje, že aktivita ministerstva vnitra k vytvoření jednoznačného volebního zákona, který napříště zamezí zneužívání volebních pravidel, je oprávněná. Náprava bude součástí nového volebního zákoníku, který předložím na zasedání vlády příští týden," vzkázal John.

Související

Více souvisejících

ústavní soud Komunální volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 29 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy