VIDEO: Boeing 787 Dreamliner po zkušebním letu úspěšně přistál, Boeingu pogratuloval i konkurenční Airbus

Seattle - Nový letoun Boeing 787 Dreamliner po prvním zkušebním letu úspěšně dosedl na přistávací plochu Boeing Field jižně od Seattlu, informuje v úterý agentura Reuters. Let stroje, který má představovat revoluci v letecké přepravě, kvůli dešti trval tři hodiny, tedy o hodinu méně, než se plánovalo.

Dreamliner vzlétl v 19.27 SEČ z letiště Everett u Seattlu.

Společnosti Boeing k úspěšnému letu pogratulovala konkurenční firma Airbus. „Airbus gratuluje lidem z Boeingu k tomuto významnému úspěchu. První let Boeingu 787 dokazuje neustálý pokrok v oblasti komerčního letectví, k němuž dochází i díky zdravé konkurenci,“ uvedl mluvčí Airbusu Stefan Schaffrath.

Dodal, že se evropský výrobce letadel těší, až konkurenční boj podpoří svým letounem A350 XWB. Ten sice zatím existuje pouze na papíře, s jeho prodejem se ale počítá už v roce 2013.

Dreamliner by na komerčních letech mohl začít létat již v příštím roce.

Boeing doposud obdržel na Dreamliner 865 objednávek přesto, že byl stále ve vývoji. Nejnovější typ Boeingu měl být vyvinut již před více než dvěma roky. Vývoj nabral zpoždění kvůli problémům se subdodávkami a chybám v konstrukci. Některé aerolinky zrušily kvůli zpoždění objednávky.

Boeing 787 Dreamliner má tři typy: 787-8, 787-9 a 787-3, které se liší počtem sedadel. Podle ceníku by letadla měla stát 105 milionů až 205,5 milionu dolarů (zhruba 1,8 až 3,7 miliardy korun).

V České republice má Dreamliner objednaný jen letecká společnost Travel Service. Podle dohody měla letadlo dostat v roce 2013, ale podle mluvčí Travel Service Vlaďky Dufkové se i tato dodávka zřejmě zpozdí.

Související

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Více souvisejících

boeing

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 48 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy