Cestujete letadlem? Za nadváhu u kufru můžete zaplatit až 2200 korun

Praha - Na letišti v Ruzyni se ve špičce za hodinu uskuteční až 46 startů a přistání. To představuje i ohromné množství zavazadel, která je nutno odbavit. Co se na letišti děje s vaším kufrem na cestě do letadla? To prozrazuje Daniel Šabík, tiskový mluvčí Českých aerolinií.

Kolik kufrů se v průměru odbaví denně na Letišti Václava Havla Praha?

Na Letišti Václava Havla Praha poskytují služby odbavení celkem tři handlingové společnosti. Největší podíl, jak z pohledu počtu odbavených cestujících i počtu pohybů, má společnost Czech Airlines Handling, bývalá dceřiná, v současnosti sesterská společnost Českých aerolinií, součást skupiny Českého aeroholdingu.

Czech Airlines Handling odbaví denně více než 6000 kusů zapsaných zavazadel (tj. těch co projdou třídírnou a jsou přepravována v nákladovém prostoru letadla), což představuje přibližně 100 tun nákladu (pokud budeme brát do úvahy průměrnou váhu zapsaného zavazadla). V období provozní špičky, tj. v průběhu letních měsíců je to více než 7200 zavazadel za den.

Jaká je průměrná váha zavazadla, které se odbavuje na letišti v Ruzyni?

Průměrná váha standardního zapsaného zavazadla, které odbavuje Czech Airlines Handling se pohybuje v rozpětí 15-17 kg.

Jak dlouhou trasu urazí kufr od přepážky k letadlu?

Nejkratší trasa, kterou po dopravnících urazí standardní zapsané zavazadlo od odevzdání na check-inu po jeho naložení na vozík je přibližně 125 metrů. Tuto trasu standardní kufr absolvuje za přibližně čtyři minuty. Nicméně záleží, na které odbavovací přepážce se cestující a zavazadlo odbavuje, jak daleko je od třídírny.

Dalším faktorem, který ovlivňuje délku a čas cesty zavazadla je skutečnost, jestli dojde k rozpoznání čárového kódu na zavazadlové visačce napoprvé po přejetí čtecí bránou nebo je nutné zavazadlo vytřídit ručně. To pak kufr putuje delší cestou, než se dostane na přepravní vozík.

Další vzdálenost pak zavazadlo urazí ve vozíku na cestě mezi třídírnou a samotným letounem (na letišti v Praze to může být až 1,5 km) a po přistání to samé, ale v opačném gardu. Odbavené zavazadlo tak může najezdit i několik kilometrů za dobu od odevzdání cestujícím na check-inu po naložení do letadla a od vyložení z letadla po převzetí pasažérem.

Jaká je povolená váha zavazadla u standardních letů a kolik se připlácí za nadváhu?

Klienti Českých aerolinií cestující v přepravní třídě Economy si můžou bezplatně odbavit jeden kus zapsaného zavazadla o maximální váze 23 kg (v případě nejvyšší rezervační třídy Flex až 32 kg), jehož součet všech tří rozměrů (délka + šířka + výška) nepřesahuje 158 cm. V cestovní třídě Business si cestující může bezplatně odbavit 2 kusy zapsaných zavazadel, každé o maximální váze až 32 kg.

Držitelé Stříbrné a vyšší karty (Zlatá a Platinová) věrnostního programu OK Plus nebo držitelé karet SkyTeam Elite či Elite Plus mají nárok na bezplatnou přepravu dalšího kusu zapsaného zavazadla o maximální váze 23 kg, kde součet všech tří rozměrů nepřesahuje 158 cm.

Za nadváhu zavazadla (tj. při nadváze nad 23 kg do max. 32 kg) nebo za druhý kus zavazadla nad rámec bezplatné přepravy cestující zaplatí 80 EUR (2200 Kč - pozn. redakce) nebo ekvivalent v místní měně za jeden úsek cesty. Pokud tedy např. bude mít nadváhu zapsaného zavazadla na cestě tam i zpět, zaplatí poplatek 160 EUR nebo ekvivalent v místní měně.

Existuje maximální velikost zavazadla, aby nebylo považováno za nadrozměrné?

Za standardní zapsané zavazadlo je považováno to, součet jehož všech tří stran (délka + šířka + výška) nepřesáhne 158 cm. Zavazadla, která tento rozměr překračují jsou považována za nadrozměrná a vyžadují jinou manipulaci než zavazadla standardní. Např. nadrozměrná zavazadla nelze odbavit na standardní odbavovací přepážce, jejich přepravu je nutné předem u dopravce vyžádat (kvůli prostoru a kapacitě v letadle), jejich třídění se provádí ručně (kvůli rozměrům) apod.

Jsou omezení i pro obsah zavazadla, které si cestující nebere na palubu?

V jakýchkoliv zavazadlech je zakázané přepravovat zboží nebezpečné povahy jako např. výbušniny, střelivo nebo pyrotechniku, hořlaviny, radioaktivní materiál, hořlavé i nehořlavé a jedovaté plyny, magnetický materiál, okysličovadla a organické peroxidy, žíraviny, rtuť, jedy a infekční látky nebo jakékoliv hořlavé tekutiny. Tyto látky lze letecky přepravovat pouze ve speciálním režimu na letecký nákladní list za zvláštních přepravních podmínek.

Kromě toho v zapsaném zavazadle cestující nesmí přepravovat peníze, šeky, kreditní karty, obchodovatelné či cenné papíry nebo ostatní cennosti, obchodní či jiné osobní dokumenty, pasy či jiné osobní identifikační doklady, léky, klíče, mobilní telefony, dioptrické a sluneční brýle, šperky a předměty z drahých kovů, fotoaparáty, videokamery nebo jiné elektronické přístroje (včetně PC, notebooků a CD s databázemi), umělecké a křehké předměty nebo zkazitelné zboží.

A co kabinová zavazadla?

V kabinových zavazadlech nesmí cestující přepravovat jakékoliv zbraně, střelivo, nože a všechny další předměty bodné a sečné povahy, hračky odpovídající skutečným útočným zbraním (např. makety pistolí, granátů apod.) a tekutiny o objemu vyšším než 100 ml.

Kolik kufrů se v průměru vejde do letadla? Například u typu Airbus A320?

Do letadla typu Airbus A320 je možné naložit až 330 ks volně ložených zavazadel a přibližně 300 ks zavazadel pokud je let operován v kontejnerové verzi. Při plně obsazeném letadle typu Airbus A320 se obvykle přepravuje přibližně 150-180 ks zavazadel a zbylá kapacita je využívána pro přepravu zboží, pošty či jiného materiálu.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha ČSA

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 51 minutami

před 51 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy