Šikana Rakušanů? Zabavili při testech lokomotivu Škoda

Plzeň - Škoda Transportation zvažuje protest u Evropské komise (EK) proti postupu skupiny Bombardier u rakouských úřadů, ty totiž ve středu na žádost Bombardieru škodováckou lokomotivu zabavily při provádění homologačních testů na rakouských drahách. Firma o tom informovala ve čtvrtek.

Lokomotiva 109E je v současné době ve finálním stadiu zkoušek podle norem TSI a rakouských národních předpisů, nutných pro uvedení do běžného provozu v Rakousku, Německu, České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Přerušení homologačních testů v Rakousku může podle firmy odsunout nasazení lokomotiv do provozu a ohrozit i účast Škody Transportation v řadě připravovaných zahraničních tendrů. „Stodevítka je naším trumfovým esem pro řadu připravovaných tendrů v západní Evropě. Dnes je například aktuální připravovaný tendr na dodávku 300 lokomotiv, který chystají Německé dráhy. Před týdnem u nás byl tým německých auditorů, kteří prověřovali naše kvalifikační předpoklady pro tento tendr. Auditem jsme prošli úspěšně. Jakékoli zpoždění homologace nás může vážně poškodit,“ uvedl Tomáš Krsek, předseda představenstva a spolumajitel Škody Transportation. Škoda Transportation podle něj podnikne všechny právní kroky k tomu, aby jí byla lokomotiva co nejdříve vrácena. Zváží i podání stížnosti u Evropské komise na postup Bombardieru, který pokládá za nekalou soutěž a snahu Bombardieru poškodit českého konkurenta. Škoda Transportation bude také od rakouských úřadů žádat záruky, že se k lokomotivě nedostane žádný jiný výrobce lokomotiv.

„Obáváme se, aby se několikaletý výsledek práce týmu několika stovek českých techniků nedostal do rukou některého z našich největších konkurentů. Stodevítka je nejmodernější vysokorychlostní lokomotiva, která bude v příštích letech v Evropě uvedena do provozu na železnicích ve výše uvedených zemích. Je to jediný vysokorychlostní stroj splňující nejvyšší standardy TSI, který bude současně schválen pro provoz v uvedených zemích. Je naprosto nepřijatelné, aby se k ní některý konkurent mohl dostat ještě předtím, než jí uvedeme na trh,“ uvedl Krsek.

Škoda Transportation podávala v roce 2002 přihlášku do tendru na dodání lokomotiv pro České dráhy (ČD), které měly být vyrobené v rámci licence Bombardieru. Soutěž byla zrušena a smlouva vypovězena. Do nové soutěže ČD se Škoda Transportation hlásila už samostatně s vlastním vyvíjeným výrobkem. Po kanadském výrobci požadovala vrácení části zaplacených peněz za licenci, která nebyla naplněna. Bombardier reagoval požadavkem na zaplacení více než dvojnásobku za vypovězení smlouvy. O oprávněnosti tohoto požadavku se nyní vede soudní spor u rakouských soudů, které ještě nijak nerozhodly.

V souvislosti s informací o testování lokomotivy Škoda 109E právníci Bombardieru vznesli požadavek u vídeňského soudu na vydání předběžného opatření na zadržení lokomotivy pro případ, že by soud rozhodl v jejich prospěch. Lokomotiva má sloužit jako záruka na zaplacení požadované částky (spor je veden o částku v jednotkách milionů korun, tedy zlomek hodnoty zabavené lokomotivy). Z pohledu plzeňské Škodovky jde o šikanózní krok, který má zpomalit uvedení lokomotivy 109E na trh. Vídeňský soud dal právníkům Bombardieru podle firmy do ruky rozhodnutí, díky kterému si sami prostřednictvím dvou exekutorů vynutili odstavení lokomotivy v průběhu testování na rakouských kolejích. Právníci Škodovky v tuto chvíli jsou na cestě do Vídně, kde mají za úkol rozhodnutí soudu zvrátit.

Související

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Více souvisejících

Vlaky

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy