Analytici: Zvýšení základní sazby ČNB se rychle projeví ve zdražení úvěrů

Dnešní rozhodnutí České národní banky zvýšit základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta se rychle projeví ve zdražení úvěrů, zejména hypoték. Úroky brzy přesáhnou pět procent. Ve zvyšování úročení vkladů budou banky pomalejší. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Základní úroková sazba je nejvyšší od roku 2008. Zároveň dnes šlo o třetí nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

"Růst repo sazby se vcelku svižně projeví u úvěrových produktů. Od nového roku proto můžeme očekávat další zvýšení sazeb hypotečních úvěrů pro nové klienty a pro klienty, kteří potřebují refixaci sazby. Sazby se pravděpodobně dostanou nad pět procent. Podobně se zvýší sazby spotřebitelských úvěrů," řekl ČTK analytik Partners Martin Mašát.

Dnešní navýšení základní úrokové sazby se promítne do finálních úrokových sazeb u hypoték a spotřebitelských úvěrů velice rychle, uvedl analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Banky podle něj obvykle upravují sazby od prvního dne v měsíci, takže s novým rokem budou i nové sazby, které se budou blížit pěti procentům.

U depozitních produktů se podle Mašáta nejrychleji projeví lepší úročení u spořících účtů, které některé banky používají v konkurenčním boji na přilákání klientů. U běžných účtů se měnová politika ČNB projeví se zpožděním, protože většina klientů příliš neřeší úročení svých běžných vkladů. Určité vylepšení lze od nového roku i u termínových vkladů, kde se roční vklady mohou posunout ke 3,5 procenta, podotkl.

U spořících účtů bude reakce bank podle Horňáka o něco pomalejší. Banky, které chtějí získat klienty do svého portfolia ale sazby upraví. "Mohli bychom se tedy dočkat úročení na spořících účtech přes tři procenta," odhadl. Trinity Bank, stejně jako po minulém zasedání ČNB, ihned reaguje na zvýšení úrokových sazeb ČNB a zvyšuje sazbu na spořicím účtu na 3,08 procenta.

Analytik Broker Consulting Martin Novák u spotřebitelských úvěrů zatím pozoruje, že na rozdíl od hypotečních úvěrů se zvyšování základních sazeb ČNB do sazeb pro spotřebitele tak silně nepromítá. U spotřebitelských úvěrů totiž hraje významnou roli výše úvěru a doba splatnosti. "Jsem přesvědčen, že u termínovaných vkladů a u spořicích účtů bude nárůst výrazně menší. U velkých bankovních domů pak neočekávám dramatické zvýšení vkladových sazeb jako v případě těch menších," uvedl.

V důsledku dnešního navýšení sazeb ze strany ČNB lze očekávat, že sazby u bank v ČR vzrostou do jara zhruba o procentní bod, míní investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Banky podle něj zatím vyčkávají, která z nich razantně zvedne sazby jako první. Ve střednědobém horizontu už počítá s razantními navýšeními sazeb u půjček, hypoték, i spořicích produktů až na pět procent. Doba nízkých sazeb je definitivně pryč, poznamenal.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky ČNB Byty

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy