Benzin i nafta u čerpacích stanic v Česku dál zdražují

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál mírně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o devět haléřů na 26,26 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 26,12 Kč/l, tedy o šest haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z informací na webu firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Ceny pohonných hmot rostou třetím týdnem po sobě, předtím od poloviny ledna klesaly. Počátkem května se tak průměrná cena u benzinu i nafty dostala na mnohaletá minima pod 26 korunami. Natural 95 byl v té době nejlevnější od dubna 2009, diesel od dubna 2016. Podle analytiků bude podobný trend pokračovat i nadále, důvodem růstu cen je podle nich výrazný obrat na trhu s ropou.

"Zatímco ještě na konci dubna se cena severomořské ropy Brent pohybovala kolem úrovně 20 dolarů za barel, začátkem června byla pokořena hranice 40 dolarů za barel. To je nejvíce od března, kdy se cena ropy Brent prudce propadla. Podobný vývoj byl zaznamenán i u americké lehké ropy WTI, kde ještě v průběhu dubna byla na některých kontraktech záporná cena. Nyní již ropa WTI překonala hranici 37 dolarů za barel a v posledních týdnech patřila mezi nejrychleji rostoucí komodity," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika Purple Trading Štěpána Hájka se pod stabilizací na trhu podepsaly především produkční škrty ropného kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) a v posledních dnech také zprávy o možném prodloužení produkční dohody ještě o jeden měsíc. "Pro pohonné hmoty je zvykem jejich zvyšování před letními prázdninami, nicméně koruna se za poslední týdny vydala vzhůru a především kurz proti americkému dolaru by měl nadále udržovat ceny za pohonné hmoty poblíž rekordních minim," řekl dnes ČTK Hájek.

Tomáš Voltr ze společnosti Energy financial group doplnil, že stále nicméně platí, že se krize vyvolaná pandemií nového typu koronaviru na ropném odvětví drsně podepsala. "Těžba ropy v rámci OPEC klesla v letošním květnu na nejnižší úroveň za posledních dvacet let. Aktuálně všechno nasvědčuje tomu, že se trh začíná zotavovat, což přinese i další kontinuální zvyšování cen pohonných hmot na českých benzinových stanicích," uvedl.

"Měli bychom se však připravit na další možné otřesy. Turecko se totiž chystá na základě sporné bilaterální smlouvy zahájit průzkum nalezišť ropy v jejích teritoriálních vodách, což může vyvolat značné turbulence," dodal. "V příštím týdnu ceny pohonných hmot dále porostou, a to v rozsahu do deseti haléřů na litr, neboť situace na světovém trhu s ropou se stabilizovala a cena ropy roste. Zároveň ovšem platí, že citelně posiluje koruna vůči dolaru. Česká měna je aktuálně nejsilnější vůči té americké za celé období od letošního března. Posilování koruny zmírňuje efekt zdražující ropy," potvrdil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nejvíce nyní motoristé nadále platí v Praze, kde se průměrné ceny za benzin i naftu jako v jediném kraji drží nad 27 korunami. Natural 95 stojí v průměru pod 26 korun v pěti krajích a nejlevnější je za 25,76 Kč/l v Ústeckém. Tam se platí nejméně i za naftu, v průměru 25,71 Kč/l. Méně než 26 korun za diesel si čerpací stanice průměrně účtují v polovině ze 14 krajů.

 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Čerpací stanice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy