Deklarace proti energetickým šmejdům se zpřísnila, počet stížností od spotřebitelů roste

Deklarace, která má pomoci v boji s takzvanými energetickými šmejdy, se aktualizovala a ještě se zpřísnila. Po dnešním jednání dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), České obchodní inspekce (ČOI) a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) to řekl prezident SOCR ČR Tomáš Prouza. Zástupci ERÚ a ČOI upozornili, že počet podání a stížností od spotřebitelů na nekalé praktiky stále roste.

V původní deklaraci z jara letošního roku se společnosti zavázaly k dodržování pravidel, která mají přispět ke kultivaci prodeje energií v Česku. Radní ERÚ Ladislav Havel dnes uvedl, že za 11 měsíců letošního roku řešil ERÚ 13.165 podání, meziročně o 5,3 procenta více. Podle úřadu stále přibývá problémů a podání v souvislosti s aukcemi energií a se zprostředkovateli. Podání může být stížností, ale i dotazem či žádostí o zjištění informace.

7 pravomocných a 5 nepravomocných pokut od @ERU_alert spotřebitele před energetickými šmejdy ani při dobré vůli neochrání. Proto @SOCR_CR a @ProuzaTomas zpřísňuje #Deklaraci. Už ne jen výzva, ale funkční samoregulační platforma pro důvěryhodné dodavatele. #kdyzchybilegislativa pic.twitter.com/5EUQRXhPVI

— Michal Dolana (@MichalDolana) December 11, 2019

Úřad dnes dále sdělil, že kvůli jednání v neprospěch spotřebitelů se uskutečnilo nebo uskutečňuje 15 sankčních správních řízení, které se dotýkají 300.253 spotřebitelů. ERÚ letos pravomocně udělil v těchto řízeních sedm pokut v celkové výši 4,55 milionu Kč, nepravomocně v dalších pěti řízeních 8,09 milionu Kč.

Zprostředkovatele energií kontroluje ČOI. Její mluvčí Jiří Fröhlich řekl, že inspekce během prvních tří čtvrtletí prověřila 28 subjektů a pouze ve třech případech nezjistila porušení zákona. Nejvyššími pravomocnými pokutami je podle něj milionová pokuta pro společnost Regionální energie a 900.000 Kč pro firmu Centrální výběrová řízení.

Budoucí signatáři materiálu představeného dnes SOCR ČR mimo jiné slíbí, že mezi sebou budou sdílet výpovědní lhůty, nebudou se zákazníky uzavírat smlouvy se závazkem delším než 36 měsíců nebo že nový dodavatel bude zákazníka dostatečně dopředu informovat o uzavření smlouvy a datu zahájení dodávky.

Novou verzí deklarace se dodavatelé také zavážou kontrolovat způsob prodeje u zprostředkovatelů a v případě zjištění neetických praktik budou mít za povinnost požadovat okamžitou nápravu či případně ukončit s daným zprostředkovatelem spolupráci.

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla dnes ČTK řekl, že novelu zákona, která záležitost řeší, projedná v lednu opět Legislativní rada vlády. Kdy by mohla začít platit, odhadovat nechtěl. "Chtěl bych, aby to bylo co nejdříve," podotkl.

K původní deklaraci se přidalo 30 firem, které pokrývají přes 80 procent trhu. U nové verze bude novinkou, že se k ní budou moci připojit dodavatelé elektřiny a plynu výhradně poté, co jejich žádost schválí SOCR ČR.

Dodavatelé oslovení ČTK novou verzi deklarace většinou vítají. "Nejdůležitější ale je, aby co nejrychleji prošla novela zákona, která zajistí větší ochranu pro všechny spotřebitele. Samoregulace a snaha samotných dodavatelů trh kultivovat je chvályhodná a přínosná, ale není dostačující," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. "Deklarace jde správným směrem, podpoří poctivé a profesionální dodavatele a pomůže ukázat prstem na vykuky," sdělil mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné získají spotřebitelé díky deklaraci jednoduché vodítko pro výběr poctivého dodavatele energií. David Konvalina z innogy Energie míní, že se ze zprostředkování smlouvy na prodej elektřiny nebo zemního plynu stal pro takzvané šmejdy mimořádně výhodný byznys. "Deklarace svazu obchodu jako první vedla k tomu, že si klíčoví obchodníci společně začali všímat zprostředkovatelů a jejich chování," dodal.

Související

Energetický regulační úřad

Díky lepší legislativě a krizi ubývá energošmejdů

V poslední době ubývá nepoctivých zprostředkovatelů energií. Obchody takzvaných energošmejdů komplikuje od poloviny roku nově zavedený registr energetických zprostředkovatelů a dolehla na ně i současná energetická krize. Na dnešním setkání s médii se na tom shodli výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor a Michal Kulig, ředitel alternativního dodavatele firmy Yello, dceřiné společnosti Pražské energetiky (PRE). Dokládají to i fakta Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který má letos o 72 procent méně podání na zprostředkovatele než v minulých letech.
Senioři, ilustrační foto

Váš vnuk potřebuje peníze, jinak mu hrozí vězení, volají šmejdi seniorům. Zdechovský žádá pro podvodníky vyšší tresty

Dříve prodávali seniorům předražené hrnce, teď se vydávají za vnuky nebo lékaře. Nové praktiky takzvaných šmejdů podle europoslance Tomáše Zdechovského vytahují z důvěřivých důchodců ročně miliony korun. Jde častokrát o mezinárodní skupiny, které operují také v sousedních zemích. „Policie v těchto případech bohužel tahá za kratší konec, když už se podaří podvodníky dopadnout a postavit před soud, hrozí jim nízké tresty. Realita se musí změnit,“ říká pro EuroZprávy.cz místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který chce situaci řešit i na evropské úrovni.

Více souvisejících

Šmejdi - podvodní prodejci Energetika čoi Energetický regulační úřad Svaz obchodu a cestovního ruchu Bohemia Energy innogy Česká republika

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy