Jsou nové stožáry kolem D1 nebezpečné pro řidiče?

Řidiči si mohli všimnout nových mýtných stžárů kolem D1, které jsou umístěny přímo v dálnici. Jen na málo místech je jednotka mezi svodidly obou směrů. Většinou jsou jednotky umístěny po stranách v daném směru. Hrozí lidem nebezpečí? EuroZprávy.cz na dálnici monitorovaly jejich umístění a výsledek je dle nás fatální.

Záhadou však je to, proč se zapomnělo na bezpečnost řidičů. Nové jednotky se ve většině případů nacházejí v únikových zónách přímo v dálnici a to jak nalevo vedle levého jízdního pruhu, tak i vedle pravého. Konstrukce je zjevně kovová a je usazená napevno v betonových základech. V horní části se nachází elektronika systému a solární panely. 

Z naší fotografie (byť nepříliš ostré) je patrné, že jednotka se nachází v těsné blízkosti jízdního pruhu, kde denně projedou tisíce automobilů mnohdy i překračující rychlost 160 km/h.

Dálniční pruhy by měly být bez sebemenších překážek. Alespoň v okolních státech EU je to zvykem a na bezpečnost účastníků provozu na dálicích je kladen velký důraz. V Česku se po billboardech objevily ne u dálnice, ale přímo v dálničních průzích nové nebezpečné prvky. Zjevně se opomenula skutečnost, že pokud se řidič dostane do situace, kdy neovládá své vozidlo, je velká šance srážky se stožáry. Následky lze  snadno domyslet. 

K čemu tyto brány slouží? A stojí za ohroženi životů nás všech?

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné Dálnice D1

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy