Kdy se v Dole Darkov obnoví těžba, není jasné. Prioritou je zdraví zaměstnanců

Kdy by mohla být v Dole Darkov v Karviné obnovena těžba, zatím není jasné. Pro firmu je prioritou zdraví a bezpečnost zaměstnanců. V dole jich nyní pracuje nezbytné minimum. ČTK to dnes řekla mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattová.

Firma v dole v pátek přerušila těžbu kvůli nákaze nemocí covid-19, která se tam šíří od předminulého týdne. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl ČTK sdělil, že dnes v Darkově skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců, v nejrozsáhlejší akci v Česku se testuje 2450 lidí.

"Těžba neprobíhá, ale Důl Darkov je v provozu. Jeho provoz je omezen na bezpečnostní minimum. Ostatní doly normálně jedou," řekla mluvčí.

Ředitel provozu OKD David Hájek v neděli uvedl, že v podzemí se pohybuje 150 zaměstnanců, kteří zajišťují bezpečný chod dolu. Chattová řekla, že počet lidí v dole se mění s ohledem na aktuální situaci.

Zaměstnanci v dole kontrolují větrání nebo čerpání vody. "Dělají se také nezbytné věci spojené s bezpečností dolu, třeba zajišťují pracoviště proti požáru," řekla mluvčí.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) dnes řekl, že Důl Darkov není možné úplně zavřít, protože by to znamenalo zavření celého OKD. Minimum prací na dole je podle něj nezbytné, protože kvůli provázanosti dolů by se jeho úplné odstavení projevilo i na fungování dalších šachet.

Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl sdělil, že dnes v 15:00 na Dole Darkov skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců. Dělalo se v několika fázích, prvních téměř 800 lidí bylo otestováno v pondělí a úterý. S testováním pomáhaly i mobilní týmy vojáků. "Jednalo se o dosud nejrozsáhlejší akci tohoto druhu v České republice - na přítomnost onemocnění covid-19 bylo otestováno celkem 2450 osob," uvedl Humpl. Všechny vzorky ještě nejsou vyhodnocené.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová dnes řekla, že v souvislosti s ohniskem v Dole Darkov hygienici evidují zatím 221 nakažených. Jde především o zaměstnance dolu a jejich příbuzné. Mezi nakaženými byli i čtyři pracovníci firem, které na šachtě zajišťují například úklid, a také tři pracovníci z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA, všichni ale mají vazbu na Důl Darkov. Vondrák řekl, že to zatím nevypadá na to, že by bylo nezbytně nutné dělat jiná plošná opatření i v dalších dolech.

Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější. Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

Související

Petr Pavel

Pavel na návštěvě Moravskoslezského kraje napodobil Havla. Sfáral do dolu

Prezident Petr Pavel zahájil na Dole Darkov v Karviné druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje. Sfáral do desátého patra šachty 900 metrů pod povrch. Mluvčí Diama Jana Dronská ČTK řekla, že Pavel je po více než 30 letech prvním prezidentem, který fárá do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru. Naposledy fáral v lednu 1990 Václav Havel na Dole Paskov. 
Covid-19, ilustrační foto

OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19

OKD dnes ráno zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19. U čtyř dolů působí celkem čtyři odběrové týmy. Každý den odeberou vzorky až od 600 lidí. Výsledky budou horníci znát nejpozději do 36 hodin. ČTK to řekla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová.

Více souvisejících

Důl Darkov OKD Karviná Ekonomika Ivo Vondrák (hejtman) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy