Kdy se v Dole Darkov obnoví těžba, není jasné. Prioritou je zdraví zaměstnanců

Kdy by mohla být v Dole Darkov v Karviné obnovena těžba, zatím není jasné. Pro firmu je prioritou zdraví a bezpečnost zaměstnanců. V dole jich nyní pracuje nezbytné minimum. ČTK to dnes řekla mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattová.

Firma v dole v pátek přerušila těžbu kvůli nákaze nemocí covid-19, která se tam šíří od předminulého týdne. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl ČTK sdělil, že dnes v Darkově skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců, v nejrozsáhlejší akci v Česku se testuje 2450 lidí.

"Těžba neprobíhá, ale Důl Darkov je v provozu. Jeho provoz je omezen na bezpečnostní minimum. Ostatní doly normálně jedou," řekla mluvčí.

Ředitel provozu OKD David Hájek v neděli uvedl, že v podzemí se pohybuje 150 zaměstnanců, kteří zajišťují bezpečný chod dolu. Chattová řekla, že počet lidí v dole se mění s ohledem na aktuální situaci.

Zaměstnanci v dole kontrolují větrání nebo čerpání vody. "Dělají se také nezbytné věci spojené s bezpečností dolu, třeba zajišťují pracoviště proti požáru," řekla mluvčí.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) dnes řekl, že Důl Darkov není možné úplně zavřít, protože by to znamenalo zavření celého OKD. Minimum prací na dole je podle něj nezbytné, protože kvůli provázanosti dolů by se jeho úplné odstavení projevilo i na fungování dalších šachet.

Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl sdělil, že dnes v 15:00 na Dole Darkov skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců. Dělalo se v několika fázích, prvních téměř 800 lidí bylo otestováno v pondělí a úterý. S testováním pomáhaly i mobilní týmy vojáků. "Jednalo se o dosud nejrozsáhlejší akci tohoto druhu v České republice - na přítomnost onemocnění covid-19 bylo otestováno celkem 2450 osob," uvedl Humpl. Všechny vzorky ještě nejsou vyhodnocené.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová dnes řekla, že v souvislosti s ohniskem v Dole Darkov hygienici evidují zatím 221 nakažených. Jde především o zaměstnance dolu a jejich příbuzné. Mezi nakaženými byli i čtyři pracovníci firem, které na šachtě zajišťují například úklid, a také tři pracovníci z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA, všichni ale mají vazbu na Důl Darkov. Vondrák řekl, že to zatím nevypadá na to, že by bylo nezbytně nutné dělat jiná plošná opatření i v dalších dolech.

Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější. Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

Související

Petr Pavel

Pavel na návštěvě Moravskoslezského kraje napodobil Havla. Sfáral do dolu

Prezident Petr Pavel zahájil na Dole Darkov v Karviné druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje. Sfáral do desátého patra šachty 900 metrů pod povrch. Mluvčí Diama Jana Dronská ČTK řekla, že Pavel je po více než 30 letech prvním prezidentem, který fárá do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru. Naposledy fáral v lednu 1990 Václav Havel na Dole Paskov. 
Covid-19, ilustrační foto

OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19

OKD dnes ráno zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19. U čtyř dolů působí celkem čtyři odběrové týmy. Každý den odeberou vzorky až od 600 lidí. Výsledky budou horníci znát nejpozději do 36 hodin. ČTK to řekla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová.

Více souvisejících

Důl Darkov OKD Karviná Ekonomika Ivo Vondrák (hejtman) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 6 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy