Práce v zemědělství netáhne. Zaměstnanci jsou dehonestováni, tvrdí komora

Pokles počtu pracovníků v zemědělství byl loni 1,2 procenta, bylo jich tak zhruba 99.000. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství (tzv. Zelená zpráva), kterou dostane v pondělí pro informaci vláda. Předloni to vypadalo, že se počet pracovníků stabilizoval, loni však podobně jako většinově v posledních dvou dekádách znovu klesl.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou na vině i nižší mzdy, mladší ročníky hledají jinou práci než jejich dědové. Průměrný plat v zemědělství se loni podle zprávy meziročně zvýšil o zhruba 1800 Kč na 27.200 Kč.

"Zatímco zaměstnanci v rezortu zemědělství pobírali v průměru 27.200 Kč, v průmyslu to bylo 33.941 Kč a v národním hospodářství celkem dokonce 34.125 Kč. Pozitivní skutečností je, že rezort zemědělství dosáhl shodného meziročního nárůstu mezd v relativním vyjádření (o 7,1 procenta) s národním hospodářstvím celkem, zatímco průmysl s nárůstem 6,0 procenta na ně ztratil cca jeden procentní bod," uvádí materiál.

Podíl žen zaměstnaných v zemědělství loni podle zprávy stoupl 0,8 procentního bodu, v agrárním sektoru tak činil 29,2 procenta, po započítání myslivosti a souvisejících činností pak 31,8 procenta.

Nejvíce pracovníků, a to 41,7 procenta, je ve věku mezi 45 a 59 lety, následují třicetiletí až čtyřiačtyřicetiletí pracovníci, kterých je 29,4 procenta. Ve věku nad 60 let bylo pracovníků 15,8 procenta.

Podle Dlouhé se v zemědělství špatně hledá nová pracovní síla, starší ročníky odchází bez náhrad do důchodu. "Mzdy jsou dlouhodobě pod průměrem a vzhledem k cenám zemědělských výrobců a tlakem na tyto ceny díky dovozům za predátorské ceny z okolních zemích je zvyšovaní mezd pozvolné a pomalejší než v jiných odvětvích," dodala. Navíc jsou podle ní zemědělci dlouhodobě dehonestovaní, nemají tak mnohdy chuť v práci pokračovat.

Zpráva monitoruje také dosažené vzdělání pracovníků, ale s ročním zpožděním. Předloni tak mělo 50,9 procenta zaměstnanců středoškolské vzdělání bez maturity, 26,6 procenta s maturitou, 13,2 procenta vysokoškolské a 7,6 procenta základní, nebo nedokončené základní vzdělání. "Obecně nižší vzdělanostní úroveň pracovníků v sektoru souvisí se skutečností, že většina z nich se uplatňuje v manuálních profesích," dodává stejně jako loni zpráva.

Zisk v zemědělském sektoru se podle největšího oborového zaměstnavatelského svazu, Zemědělského svazu ČR, loni meziročně snížil o 15 procent. Vyplývá to z jeho interního šetření, sdělil již dříve ČTK mluvčí svazu Vladimír Pícha. Český statistický úřad v tomto týdnu zveřejnil odlišné výsledky, podle kterých zisk vzrostl o 12 procent na 17,5 miliardy korun. Podle svazu používá každé šetření jinou metodiku, svaz vychází z reálného účetnictví podniků, zatímco statistici používají metodiku evropskou.

Související

Více souvisejících

zemědělci Ekonomika zaměstnání Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy