Průměrná cena elektřiny se v průběhu června zvýšila o necelých pět procent

Průměrná koncová cena silové elektřiny se v průběhu června zvýšila meziměsíčně o necelých pět procent na 4704 Kč za megawatthodinu (MWh) bez DPH, cena megawatthodiny plynu v červnu naopak meziměsíčně poklesla o 4,6 procenta na 2815 Kč bez daně. V příštích týdnech a měsících analytici Ušetřeno.cz ale naopak očekávají výrazné zdražení energií. Ušetřeno.cz o tom ČTK informovalo v tiskové zprávě.

Ceny energií sleduje Ušetřeno.cz prostřednictvím svého indexu. "Po čtyřech měsících pomalejšího růstu (elektřiny) se ale v průběhu července očekává její výrazné zvýšení. Elektřinu za ceny nasmlouvané před říjnem či listopadem minulého roku dodavatelé již vyprodali a nyní jsou nuceni upravovat svoje ceníky směrem nahoru. Zdražení se proto nejvíce dotkne nových koncových zákazníků a stávajících, kterým končí fixace," uvedlo Ušetřeno.cz.

Cena plynu ve druhé polovině roku bude podle Ušetřeno.cz opět růst, a to výrazně. Stejně jako v případě elektřiny také zemní plyn uskladňovaný pro nastávající topnou sezónu je nakupován násobně dráž než loni touto dobou. "Nově uzavřené či obnovené smlouvy proto budou obsahovat výrazně dražší sazby, a nakonec se tak zdražování nevyhne ani zákazníkům s probíhající fixací či produkty nenavázanými na základní ceníky dodavatelů," uvedlo Ušetřeno.cz.

"To, co se děje na energetickém trhu, lze označit jako tragédii pro domácnosti. Představte si rodinný dům vytápěný elektřinou s roční spotřebou jedné megawatthodiny ve vysokém a 14 MWh v nízkém tarifu. Za loňských cen domácnost za rok zaplatila něco přes 45.000, v cenách letošních jde o přibližně 106.000 korun. Také pokud bydlíte v činžáku a elektřinou jen svítíte, zaplatíte přibližně dvakrát tolik, při roční spotřebě dvě MWh tedy 19.000 korun namísto zhruba 10.000 Kč," uvedl energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz Michal Les.

Les nyní zákazníkům doporučuje nesázet na brzké uklidnění situace a zajistit si fixací ceny elektřiny na dva až tři roky. Současné ceny podle něj zdaleka nemusí být vrcholem, zvláště v případě, že Rusko bude nadále omezovat dodávky plynu.

Index elektřiny Ušetřeno.cz je sestavený z nejprodávanějších produktů srovnávače zaměřeného na energie Ušetřeno.cz. Týká se ceny silové elektřiny za MWh bez DPH, která má největší podíl na celkové faktuře. On-line srovnávač produktů pro domácnosti patří do produktové skupiny ČSOB. Působí na trhu od roku 2010 a jeho služeb dosud využilo přes 4,2 milionu klientů.

Související

innogy

Innogy od března změní ceny energií. Další dodavatelé zlevňují

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.
Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Energetika Elektřina

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy