Průzkum: Firmy kvůli koronakrizi omezí investice jen dočasně, víc vloží do IT

Firmy kvůli koronavirové krizi plánují omezit investice jen dočasně. Podnikání chtějí dále rozvíjet a více prostředků by mohly za příznivé finanční situace vložit do IT a do online technologií. Chtějí si proto udržet zaměstnance. Potřebují však zredukovat náklady, 38 procent podniků proto hodlá snížit pracovní úvazky.

Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG Česká republika mezi 570 respondenty.

Z průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici, dále vyplývá, že pokles obratu v důsledku krize očekává 72 procent společností. Dopadů se nejvíce obávají živnostníci, malé a střední firmy a společnosti s výhradním zaměřením na export zboží či služeb do zahraničí. Velká část podnikatelů však vnímá krizi podle Tomáše Potměšila z KPMG jako novou příležitost.

Do IT nebo online technologií chce v reakci na krizi objem investic zvýšit 17 procent firem, více prostředků do zlepšení zákaznické zkušenosti plánuje 16 procent podniků. Společnosti nechtějí ztratit zaměstnance. "Zároveň ale musí dbát na maximální nákladovou a finanční disciplínu. Výsledkem krize by tak mělo být podnikatelské prostředí lépe připravené na potenciální další hospodářské výkyvy a lépe přizpůsobené moderním trendům," uvedl Potměšil.

Pokud by krize trvala déle, měla by podle Potměšila na investiční plány firem větší dopad, než jaký lze v současné době odhadovat. Komplikací by mohlo být i hůře dostupné financování projektů ze strany bank, které v současnosti zástupci českých firem pociťují ve větší míře, než tomu bylo v minulých letech, řekl.

Průzkum dále ukázal, že větší finanční rezervu si chtějí trvale udržet zhruba dvě pětiny firem, 35 procent společností hodlá dlouhodobě zvýšit tlak na hledání možných úspor. Zajistit si dodavatele v tuzemsku a Evropské unii si trvale chce 18 procent respondentů.

Náklady v oblasti lidských zdrojů firmy redukují zmrazením výše platů a odložením povyšování, snižováním či rušením povinných benefitů nebo zvýšením počtu dnů dovolené. Většina firem dočasně přerušila nábor nových zaměstnanců. Změnit zaměstnanecké smlouvy, aby bylo možné operativně reagovat na případnou další krizi, plánuje trvale desetina firem.

Propad obratu kvůli krizi očekávají firmy v rozmezí od 11 do 40 procent, tři ze čtyř společností se chystají čerpat z finančních rezerv. Odběratelé platí pozdě nebo žádají odklad splatnosti v 58 procentech případů, platbu po splatnosti v průzkumu přiznalo 42 procent firem.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy investice Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy