Tržby v českém maloobchodě v květnu vzrostly o téměř pět procent

Tržby v českém maloobchodě v květnu vzrostly meziročně o téměř pět procent, útraty v ubytování a pohostinství se vrátily do doby před vypuknutím pandemie. Vyplývá to z dat společnosti Mastercard, která shromažďuje a vyhodnocuje údaje o prodejích v kamenných prodejnách i na internetu. Firma zahrnuje všechny způsoby úhrady, nejen platební karty.

Český maloobchod z těchto dat vychází jako oživený po vleklé pandemii. Ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 zaznamenaly prodeje růst o 16,8 procenta. Čerstvá data taky potvrzují přesun velké části prodejů do prostředí on-line, který značným způsobem podpořila právě protipandemická opatření. Zároveň mírným tempem rostou i prodeje v kamenných prodejnách, uvedla společnost.

Podle dat Mastercardu se Češi vrátili do penzionů i restaurací. Objem útrat v ubytovacích zařízeních byl v květnu v porovnání s předpandemickým rokem 2019 nižší o deset procent. Ve srovnání s loňskem, který ovlivnily uzávěry ekonomiky, tak činí zvýšení 166,5 procenta. Podobná je situace v pohostinství, kde se proti loňskému pandemickému roku zvýšily prodeje o 94,9 procenta. Růst je zřetelný i v porovnání s květnem 2019, proti němuž činilo zvýšení 18,7 procenta.

"Z posledních dat služby Mastecard SpendingPulse je vidět, že česká ekonomika se z velkých ran způsobených covidovými opatřeními dokázala relativně rychle oklepat. Češi si na jednu stranu rychle zvykají na naprosto nevídaný nárůst sektoru e-commerce. Na druhou stranu ale po opětovném otevření ekonomiky po pandemii znovu a rádi zamířili do kamenných obchodů. V obou případech trendy směřují k čím dál tím větší digitalizaci plateb," uvedl generální ředitel Mastercardu pro ČR a Slovensko Michal Čarný.

Tržby v maloobchodě v dubnu podle údajů Českého statistického úřadu meziročně stouply o 6,2 procenta, o měsíc dříve rostly podle revidovaných údajů o 5,7 procenta.

Související

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy