Z restauratérů se během lockdownu stali mistři improvizace, vzrostl zájem o online večírky

Ztrátu přes milion má kvůli proticovidovým opatřením brněnský restauratér Raed Kahwaji. Řekl to dnes ČTK v reakci na to, že od čtvrtka vláda umožnila restaurace a další provozovny otevřít. Kahwaji rozvolnění vítá, podle něj však není jasné, jak budou návštěvníci před svátky reagovat.

Kahwaji má v Brně na Zelném trhu kavárnu Pod Obrazy a restauraci a klub Šelepka v Králově Poli. Na jaro měl ještě restauraci Veselá Vačice v centru města, kvůli ekonomické situaci ji ale přestal provozovat. "Víme, že už nyní budeme mít ztrátu přes milion korun. Nebylo možné udržet všechny podniky," uvedl Kahwaji.

Čtvrteční otevření vítá. "Museli jsme se stát mistry improvizace, protože nám nic jiného nezbývá. Je dobře, že to není ze dne na den, protože to není tak, že jeden den vláda zapne tlačítko a druhý den vše funguje. Musí se udělat spousta procesů jako sanitace, doplnění zásob, výměna jídelního lístku, protože je odlišný oproti tomu, co jsme schopni nabízet do krabičky s sebou," řekl Kahwaji. Nyní totiž mohou mít restaurace jen výdajové okénko. Jeho podniky dbají na zvýšenou dezinfekci prostor.

Restaurace by měly podle vlády fungovat od čtvrtka na 50 procent kapacity. V provozu mohou být od 6:00 do 22:00. Obsluhovat lze jen usazené hosty, u stolu mohou být maximálně čtyři. Podle Kahwajiho je těžké říct, jak zareagují návštěvníci. "Nevíme, v jakém množství budou chodit. Je před Vánoci, lidé budou chodit na nákupy, budou chtít mít peníze na dárky, takže nevíme, jak se to projeví," řekl Kahwaji.

Podle něj už se i zaměstnanci těší, že uvidí zákazníky u stolu, nikoliv jen u okénka při odběru jídla. Restaurace nyní prodávala jídlo s sebou, podle Kahwajiho ale klesla asi na 25 procent tržeb oproti obvyklému stavu, nápoje neprodává vůbec.

Vzrostl zájem o on-line verzi večírků

Velké finanční ztráty způsobilo The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru v Olomouci vládou nařízené několikatýdenní uzavření, kvůli němuž byl vyhlášený bar odkázán pouze na rozvoz značkového alkoholu svým zákazníkům. Provozovatel baru Zdenek Kortiš rozhodnutí o opětovném otevření gastronomických zařízení přivítal, jedním dechem ale upozornil, že závěr roku letos v tuzemských restauracích a barech nebude kvůli poměrně přísným opatřením ve znamení tradičních večírků.

Stravovací zařízení se zavřela v půli října kvůli prudkému růstu počtu nákaz novým koronavirem. Vláda dnes rozhodla, že obchody a služby budou moci otevřít od čtvrtka, kdy se země přesune ze čtvrtého na třetí stupeň epidemického systému PES. "Postupné rozvolnění samozřejmě vítáme, protože už je to docela dlouhá doba. Máme zaměstnance a potřebujeme platit další fixní náklady," řekl ČTK Kortiš. Bar je na čtvrteční otevření připraven.

"Zboží lze doplnit během jednoho či dvou dní," uvedl Kortiš, podle kterého bar má už od podzimu nakoupené zásoby ochranných prostředků. "Na každém stolu máme dezinfekci, u vchodu také a všude po baru máme infografiku o dodržování rozestupů a roušek. Máme vše připraveno tak, jak to nyní nařizuje vláda," podotkl.

Podle Kortiše jsou podmínky pro otevření restaurací a barů poměrně přísné, avšak provozovatelé budou rádi, že zařízení mohou po vládou nařízené přestávce fungovat aspoň v tomto režimu. Šestitýdenní uzavření způsobilo olomouckému baru velké ztráty. Přišlo podle Kortiše v nejméně vhodnou dobu, kdy jsou bary s blížícím se koncem roku dějištěm večírků.

"Od října jsme měli zamluvené termíny na vánoční večírky, které teď prostě nejsou. Stejně tak nebyla různá školení, která organizujeme mimo bar. Ztráty jsou obrovské," uvedl.

Podmínky pro provoz restaurací a barů podle Kortiše zatím vánočním večírkům nenahrávají. "U stolu mohou být maximálně čtyři lidé a obsazeno může být 50 procent kapacity. Navíc se musí zavírat ve 22:00," upozornil.

Podle něj je letos i kvůli dosud uzavřenému baru vyšší zájem o on-line verzi večírků. "Lidé dostanou balíček a od nás z baru jim budeme pomocí on-line přenosu ukazovat, jak se míchají drinky. Ale vánoční večírky tak, jak je známe z minulých let, se konat určitě nebudou," míní Kortiš.

Související

Více souvisejících

Restaurace Brno olomouc Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy