Nejbohatší Brit byl vášnivých zastáncem brexitu, teď utíká do Monaka

Londýn - Britský miliardář Jim Ratcliffe, který byl vášnivým zastáncem brexitu, se rozhodl žít v Monaku. Neušel tak uštěpačným poznámkám od uživatelů sociálních sítí. Informoval o tom deník The Daily Telegraph.

Jim Ratcliffe je nejbohatším mužem Spojeného království. Důvody stěhování do jednoho z nejznámějších daňových rájů nejsou oficiálně známy. Sídlo Ratcliffeovy společnosti, chemického gigantu Ineos, zůstává v Londýně. Mluvčí firmy nechtěl Ratcliffeovo rozhodnutí komentovat. Řekl jen, že jde o osobní věc.

Ratcliffe, jehož jmění The Sunday Telegraph odhadl na 21 miliard liber (téměř 600 miliard korun), vlastní na Riviéře velkou nemovitost. Letos v létě byl pětašedesátiletý podnikatel, jehož britská veřejnost příliš nezná, pasován na rytíře.

Bulvární deník Daily Mail, který bojoval za odluku od EU, napsal, že Ratcliffeovo rozhodnutí je smutné. Miliardář podle něj musí vědět, že jeho krok bude mít negativní dopad na vrcholící brexitová jednání mezi Bruselem a Londýnem. "Zastánci setrvání v unii se toho chopí a označí to za symbolickou dezerci," uvedl list.

Komentátoři na sociálních sítích tak nyní označují za ironii, že člověk, který tvrdil, že Británii bude bez unie lépe a bude prosperovat, nyní svou vlast opouští.

Tempo růstu britské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo proti předchozím třem měsícům na dvojnásobek. Přispělo k tomu teplejší počasí, které podpořilo stavebnictví a výdaje spotřebitelů. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím kvartálem zvýšil o 0,4 procenta po růstu o 0,2 procenta v prvních třech měsících roku. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Meziročně se HDP zvýšil o 1,3 procenta. Zůstal tak blízko šestiletého minima, kam se propadl v prvním čtvrtletí.

Britská ekonomika po referendu v roce 2016, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, prudce zpomalila a očekává se, že i nadále bude růst pomaleji, než většina dalších rozvinutých zemí. Británie má opustit EU v březnu příštího roku. Ekonomové se obávají, že spotřebitelé i firmy omezí výdaje kvůli rostoucímu nebezpeční, že Británie opustí EU bez dohody o budoucích obchodních vztazích.

Zpráva přichází týden poté, co britská centrální banka podruhé od světové finanční krize zvýšila základní úrokové sazby. Krok zdůvodnila tím, že ekonomický růst za první čtvrtletí byl pouze dočasným zpomalením a že poslední údaje ukazují, že ekonomika se zotavuje.

Jim Ratcliffe (miliardář) Brexit Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině, uvedl ve středu představitel Služby OSN pro boj proti minám (UNMAS) Charles Birch. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy