Francouzská ekonomika klesla o 13,8 procenta, nejhorší výsledek od války

Francouzská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům o 13,8 procenta, což je poválečný rekord. Koronavirová krize totiž vedla k prudkému poklesu spotřeby, investic i zahraničního obchodu, oznámil ve své dnešní zprávě francouzský statistický úřad INSEE.

Propad hrubého domácího produktu (HDP) byl však mírnější, než se očekávalo.

Statistický úřad nedávno předpovídal pokles o 17 procent a analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že HDP klesne proti předchozím třem měsícům o 15,3 procenta.

"Není to tak špatné!" napsal na svém twitterovém účtu hlavní ekonom pojišťovny Allianz Ludovic Subran. Ekonomiku podle něj podpořilo postupné uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

Not too bad! French #GDP came out at –13.8 % after –5.9 % in Q1. Consumption (–11%), Investissement (–17.8 %), contracted massively but also public expenditures(–8%) and trade contributed -2.3 overall with exports plummeting. We were expecting -16% but deconfinement saved the day

— Ludovic Subran (@Ludovic_Subran) July 31, 2020

Tempo hospodářského poklesu se nicméně více než zdvojnásobilo z 5,9 procenta v prvním čtvrtletí. Statistický úřad již dříve předpověděl, že ve třetím čtvrtletí by se měl HDP vrátit k růstu a stoupnout o 19 procent. Na čtvrté čtvrtletí pak INSEE odhaduje růst o další tři procenta.

Francie je po Německu druhou největší ekonomikou eurozóny. Německá ekonomika podle čtvrtečních údajů klesla ve druhém čtvrtletí o 10,1 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Francie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy