Německé úřady vyšetřují Wirecard kvůli praní špinavých peněz

Německé úřady vyšetřují společnost Wirecard kvůli podezření z praní špinavých peněz. Podle Reuters to dnes uvedlo mnichovské státní zastupitelství. Finanční firma už čelí vyšetřování kvůli účetnímu skandálu, který ji přiměl vyhlásit insolvenci a vedl k zadržení jejího bývalého šéfa.

"Vyšetřujeme podezření z praní špinavých peněz," řekla mluvčí zastupitelství agentuře Reuters a upřesnila, že se vyšetřování zaměřuje na jednotlivce v řadách firmy. Dodala, že popudem k němu bylo množství trestních oznámení adresovaných úřadům v letošním a loňském roce. Wirecard se k záležitosti zatím nevyjádřila.

Podle informací deníku Financial Times měl bývalý provozní ředitel Wirecardu Jan Marsalek, který je nyní na útěku, nabízet tajné ruské dokumenty včetně podrobného návodu na nervový jed novičok. Podle článku na webu listu, který do dokumentů nahlédl, chtěl Marsalek chlubením se vazbami na tajné služby udělat dojem na londýnské burzovní obchodníky. Schůzky, které se konaly v létě 2018, listu popsali dva tradeři.

Jed novičok stál za otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v březnu roku 2018 v britském Salisbury, kterou Londýn přičítá ruským tajným službám. Britská vláda následně obvinila v nepřítomnosti dva ruské občany z pokusu o vraždu a vypověděla ze země 23 ruských diplomatů. Moskva, která jakoukoli svou účast na útoku odmítá, odpověděla odvetnými opatřeními.

O firmě, která zpracovává finanční transakce mimo jiné i pro společnosti Visa a Mastercard, vyšlo před několika týdny najevo, že jí chybí asi 1,9 miliardy eur (téměř 51 miliard Kč). Wirecard přiznala, že účty, kde mají peníze být, asi vůbec neexistují. Dlouhodobý auditor Wirecardu společnost EY svého klienta obvinila ze sofistikovaného podvodu. Před 14 dny jmenoval mnichovský soud insolvenčního správce firmy.

V Německu byla Wirecard považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Její pád zasáhl i klienty v České republice.

Související

Wirecard, ilustrační foto

Evropské aktivity zkrachovalé Wirecard převezme banka Santander

Evropské aktivity zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard převezme velká španělská banka Santander. Přejde k ní i 500 pracovníků německé firmy. V pondělí to oznámil insolvenční správce Wirecard Michael Jaffé. Nadějný hráč na rychle rostoucím trhu finančních služeb vyhlásil insolvenci v červnu poté, co vyšel najevo rozsáhlý účetní skandál.
Wirecard, ilustrační foto

Kauza Wirecard: Němečtí zákonodárci začali vyšetřovat kolaps firmy

Němečtí zákonodárci dnes zahájili parlamentní vyšetřování pádu finanční společnosti Wirecard. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřování podle ní přinutí vládu poskytnout více informací ohledně toho, proč se úřadům skandál kolem firmy Wirecard nepodařilo včas odvrátit.

Více souvisejících

Wirecard praní špinavých peněz Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy