Siemens překvapil analytiky. Propad zisku není tak velký, jak se odhadovalo

Německé průmyslové skupině Siemens klesl ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku čistý zisk meziročně o 53 procent na 535 milionů eur (14 miliard Kč). Způsobilo to vedle pandemie zejména hospodaření energetické divize a dále vyšší sazby daně, uvedla dnes firma ve své výsledkové zprávě.

Výsledek firmy Siemens citelně překonal odhady analytiků, kteří čekali, že skupina vytvoří čistý zisk 51 milionů eur. Tržby podniku od dubna do června klesly meziročně o pět procent na 13,5 miliardy eur (353 miliard Kč).

We’ve released our #siemensresults for Q3 FY 2020: Strong team performance in challenging times! Strategy concept Vision 2020+ gains traction.Find all key figures and further information on our business development in Q3 here ➡️ https://t.co/AxPbCJurtq $SIE pic.twitter.com/p3fNjuPc7E

— Siemens Press Office (@siemens_press) August 6, 2020

Objem zakázek sice za uplynulé čtvrtletí klesl, nicméně průmyslová divize zvýšila zisk o osm procenta na 1,79 miliardy eur. Výsledek divize rovněž překonal odhady analytiků.

Výkonný ředitel podniku Joe Kaeser uvedl, že skupina překonala nejhorší dopady pandemie a ve čtvrtém finančním čtvrtletí očekává proti předchozím třem měsícům mírný růst zakázek i tržeb.

Kaeser také poznamenal, že pozoruje známky oživení v Číně a v Německu, tedy v zemích, které generují zhruba čtvrtinu ročních tržeb skupiny. V Číně Siemensu od dubna do června dokonce objem zakázek meziročně vzrostl o šest procent.

Siemens tvrdě zasáhla pandemie způsobená šířením nového koronaviru a s tím spojené zavírání továren a kanceláří. Dopady jsou ale znát v celém odvětví a týkají se i dalších firem, jako je například francouzský koncern Schneider Electric nebo švýcarská společnost ABB.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

siemens Ekonomika Německo EUR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy