Mediální společnost INCORP nesouhlasí s chybným ratingem Nadačního fondu nezávislé žurnalistky

Tisková zpráva - Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) publikoval ve středečních odpoledních hodinách nový rating českých zpravodajských serverů. Ačkoliv má projekt, oficiálně nazvaný MediaRating, za cíl dle webu NFNZ „nezávislé hodnocení důvěryhodnosti médií“, sám v mnoha kritériích selhává a vedení společnosti INCORP jej považuje chybný.

Novinkou v ratingu je rozdělení na „zpravodajské weby“, „regionální webové zpravodajství“ a „agenturní a převzaté zpravodajství“. Poslední zmíněná kategorie ale vytváří negativní konotace, které jsou z pohledu vedení společnosti INCORP dehonestující. Ačkoliv se v této kategorii některé weby mediální společnosti objevily, zprávy na nich publikované pochází vždy buď z produkce redakce, nebo z licenčně zakoupeného zdroje. Zařazení některých webů společnosti INCORP do kategorie s označením „…převzaté zpravodajství“ tedy odporuje jejich skutečné produkci.

Vedení společnosti rovněž nepovažuje publikaci agenturního zpravodajství za něco neobvyklého, co by mělo zapříčinit, že daný web není považován za běžný zpravodajský web. Využívání agenturních textů je běžnou praktikou po celém světě a používají jej i ty největší a nejznámější zpravodajské weby. Zmíněné rozdělení pak škodí nejen daným webům, ale snižuje i důvěryhodnost MediaRatingu samotného.

V kategorii „zpravodajské weby“ lze totiž najít například server, který sám sebe tituluje jako „názorový deník“, jehož zařazení by se tedy předpokládalo spíše mezi publicistické weby. Kategorie ale dále obsahuje například i server, který postrádá pravidelnou a kontinuální produkci a více než 11 hodin nepublikuje jediný zpravodajský text, či dokonce web, který publikuje ukradené zprávy z cizích médií bez uvedení zdroje. Takový web je přitom v ratingu nejen považován za čistě „zpravodajský“, ale není ani ohodnocen negativní známkou.

Důvodů, proč společnosti INCORP považuje aktuální rating za chybný, je ale výrazně více. Dílčí hodnocení některých webů neodpovídají skutečnosti a vyvolávají otázku o metodách a postupech, které jsou k hodnocení webů využívány. Jeden ze serverů vydavatelství má například v hodnocení uvedeno, že nelze vyhodnotit, jestli odděluje zprávy od komentářů. Daný web přitom nejen že komentáře a obecně publicistické texty jasně označuje, mají ale dokonce svou vlastní kategorii.

U konkrétních bodů MediaRating uvádí příklady zpráv, které jsou považovány za chybné v daném hodnoceném kritériu. Lze tedy předpokládat, že je-li danému webu například vytknuto, že nemá „jasně označené výchozí zdroje“, že daný příklad bude zobrazovat tuto skutečnost. Navzdory tomu zpráva uvedená jako příklad nejen, že výchozí zdroj zmiňuje, dokonce na něj i odkazuje aktivním odkazem. Dalším příkladem může být skutečnost, že zpráva uvedená jako příklad v bodě hodnotícím ověření publikovaných informací je zpráva licenčně zakoupená z České tiskové agentury.

Podobných nesouladů a chyb se v ratingu nachází více, ať už z pohledu konkrétních dílčích bodů, tak z hlediska hodnocení samotných serverů či jejich zařazení (proč jsou například společenské a bulvární weby považovány za zpravodajství?). Z výše uvedených důvodů mediální společnost INCORP s aktuálně publikovaným ratingem nesouhlasí a považuje jej díky množství chyb za odporující skutečnosti a zavádějící. Vedení společnosti je přesto otevřeno jednání o zmíněných problémech s autory ratingu.

Související

mediální skupina INCORP a.s. a INCORP Development

Výzva: mediální skupina INCORP přijme redaktory

Redakce zpravodajských titulů mediální skupiny INCORP a.s. přijme do svých řad právě vás, šikovné kreativní jednotlivce, kteří ovládáte rodnou češtinu tak dobře, abyste v kombinaci s vašimi zkušenostmi či základy nebo studiem žurnalistiky byli schopni tvořit kvalitní a ověřené zpravodajství.

Více souvisejících

mediální skupina INCORP a.s. Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy