Soudní řízení ohledně rozhodnutí Muska odstoupit od převzetí Twitteru začne v říjnu

Soudní řízení ohledně rozhodnutí amerického miliardáře Elona Muska odstoupit od dohody o převzetí internetové společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) začne v říjnu a mělo by trvat pět dnů. Rozhodl o tom dnes soud. Musk přitom navrhoval, aby řízení začalo až v únoru příštího roku. Twitter naopak požadoval zahájení řízení již v září.

Soudem stanovený termín je tak bližší k návrhu firmy Twitter. Soudkyně Kathaleen McCormicková uvedla, že situace si zaslouží rychlé vyřešení, protože Twitter je veřejně obchodovanou společností. Dodala, že průtahy by mohly způsobit "nenapravitelnou škodu" na straně prodávajících.

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu. Tento měsíc však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Twitter označuje důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění. Podle firmy rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Pondělní obchodování na burze přitom cena akcií Twitteru uzavřela na 38,41 dolaru.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 220 miliard dolarů (zhruba 5,3 bilionu Kč).

Související

Více souvisejících

Elon Musk Twitter

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy