Revoluční změna v přístupu k hubnutí? Neexistuje dobrá nebo špatná strava, tvrdí odborníci

Londýn – Jistě to sami znáte – když chcete zhubnout, jako první omezíte sladkosti a pečivo, alespoň to světlé. Vědci teď zveřejnili studii, která naznačuje, že neexistuje žádná „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Podle vědců jde spíše o to, že každý reaguje na to, co jí, vlastním jedinečným způsobem.

Pokud před vás někdo postaví bochníku řemeslného ručně vyráběného chleba z kvásku nebo masově vyráběný bílý chléb, málokdo by pochyboval o tom, který z nich s větší pravděpodobností přispívá k obezitě.

Nová studie, o které informuje server Independent však ukazuje, že pokud jde o hubnutí, neexistuje nic jako „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Mnohem více totiž podle vědců záleží na unikátní reakci jednotlivce na různé druhy potravin.

Doktor Evan Elinav z Weizmannova institutu vědy v Izraeli, na výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy v Bostonu řekl: „Panuje představa, že nějaký chléb je lepší než ostatní. Průmyslově vyráběný chléb je vnímán jako špatný a domácí kynuté je považován za dobrý.“

Studie, na které se podílel, ale podle něj naznačuje něco jiného. „Zjistili jsme, že stejně jako u všech ostatních potravin, naše reakce na chleba jsou zcela individuální. Tento personalizovaný efekt existuje u každého jídla. Neexistuje jedna jediná dobrá nebo špatná potravina nebo nějaké super jídlo,“ vysvětluje Elinav.

Výzkumníci testovali ve studii dva různé druhy chleba na celkem 40 osobách. Výzkum ale dosud nebyl zveřejněn v řádném akademickém časopise.

Každých pět minut byla sledována jejich hladina cukru v krvi, aby se zjistilo, jak jejich tělo reaguje. Toto měření trvalo několika týdnů. Jednotlivci v obou skupinách měli nejvyšší hladinu cukru v krvi po jídle jednoho i druhého druhu chleba, ale celkový efekt těchto dvou typů na jejich hmotnost byl stejná.

To podle Elinava podporuje myšlenku, že „největším určujícím faktorem naší jedinečné reakce na potraviny je střevní mikrobiom". Navržením diety na míru pro každou osobu - na základě bakterií ve jejích střevech – je možné „normalizovat její hladinu cukru v krvi," dodal.

Jedním z důvodů pro „jo-jo efekt" – tedy stav, kdy jedinec zhubne, ale pak opět nabere váhu zpátky – sou právě střevní mikroby, domnívá se Elinav.

Související

Pečivo, Ilustrační fotografie

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Ceny pečiva by letos měly růst jen v řádu jednotek procent a nemělo by už docházet ke skokovému zdražení jako v minulém roce. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Průměrná cena kilogramu konzumního chleba byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prosinci loňského roku meziročně o polovinu vyšší.

Více souvisejících

pečivo potraviny jídlo obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy