Ohlásil korupci na ČSÚ, teď musí zaplatit 32 milionů

Praha - Skupina Unicorn prohrála rozhodčí řízení, které proti ní vedl majitel kancelářské budovy Danube House v pražském Karlíně. Společnosti RCP Alfa, jejímž většinovým vlastníkem je rakouská skupina Europolis, má zaplatit 1,27 milionu eur (zhruba 32 milionů korun) plus úroky. Ve svém dnešním vydání to píše deník E15.

Europolis vinil Unicorn z právních machinací, díky kterým předčasně ukončil smlouvu a odstěhoval se do kanceláří v jiném pražském komplexu. "Nárok žalobce je oprávněný," konstatuje verdikt rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře, který má deník E15 k dispozici."Rozhodčí nález je konečný a soudně vykonatelný," uvádí dokument.Společnost Unicorn založil a také vlastní Vladimír Kovář. Veřejnost si ho povšimla, když ohlásil nesrovnalosti v tendru Českého statistického úřadu. Úřad chtěl dodat technologie, ale namísto společnosti Unicorn, jež nabízela nejnižší cenu, zvítězil Hewlett Packard. Kovář tak byl jedním z prvních odvážných bojovníků proti korupci, který se nebál své obvinění zopakovat i před televizními kamerami.Jeho společnost ale přes firmu Snowy Chalet také vlastnila Petrovu boudu v Krkonoších, která vyhořela. Památkáři koncem listopadu rozhodli, že se o ni majitelé nestarali tak, jak by měli, a proto zaplatí pokutu 2 miliony korun. Navíc musejí ohořelé trosky zastřešit, aby je ještě víc nepoškodila blížící se zima.

Vladimír Kovář kauzy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy