Kultura

Související články:

Videomapping uvnitř Rudolfina doprovodí koncert České filharmonie

Česká filharmonie dnes v Rudolfinu nabídne hudbu s videomappingem

Praha - V sobotu 5. září proběhne v pražském Rudolfinu evropská premiéra zcela neobvyklého uměleckého projektu, který kombinuje koncert vážné hudby se světelným uměním. V jeden čas na jednom místě se propojí genius loci Dvořákovy síně pražského Rudolfina s precizním hudebním doprovodem v podání České filharmonie a atmosférou moderního videomappingu. Tento exkluzivní audiovizuální zážitek vzniká k příležitosti oslav 190. výročí České spořitelny a bude trvat celých 50 minut. Videomappingová projekce s názvem SIM/NEBULA bude mít celkem 7 tematických částí a připravuje ji, pod záštitou festivalu světla SIGNAL, 11 umělců a tvůrčích uskupení z šesti zemí světa. Celý projekt vzniká pod vedením umělce Amara Mulabegoviče z The Macula. V České republice se uskuteční takto obsáhlý videomapping uvnitř budovy zcela poprvé. Lidé jej budou moci sledovat také přímo před Rudolfinem na velkoplošné obrazovce nebo prostřednictvím online streamingu (https://goo.gl/I5bgH5).
Inscenace Veroničin pokoj má premiéru 10. září 2015 v 19:00 v divadle Reduta.

Divadlo Reduta zve na mrazivý americký horor! Veroničin pokoj

Brno - Kdo se bojí, nesmí do lesa. A ti, kdo se bojí rádi, tam nemusí. Právě pro ty totiž činohra Národního divadla Brno připravila v divadle Reduta lahůdku jménem Veroničin pokoj. Českou premiéru hororu světově úspěšného amerického autora Iry Levina uvidíte v režii Doda Gombára.
Jan Hrušínský

Jezerka zahájí novou sezónu 3001. představením

Praha - Divadlo Na Jezerce začíná po prázdninách servírovat nové divadelní menu. Svou 14. sezónu otevře Hřebejkovou, skvěle herecky obsazenou tragikomedií Na dotek a připíše si tak na své konto 3001. představení Divadla Na Jezerce. Naopak posledního uvedení se dočká Cesta kolem světa z dílny Terezy Němcové. Poslední příležitost ke zhlédnutí této zpívané komedie divadlo avizuje 1. října tohoto roku.
Věhlasný violoncellista Yo-Yo Ma

Dvořákovu Prahu v pondělí rozezní Yo-Yo Ma a Česká filharmonie

Praha - Do prvních tónů festivalu Dvořákova Praha zbývá pouhých pár dnů. V předvečer výročí narození Antonína Dvořáka - v pondělí 7. září od 20.00 hod. - rozezní Rudolfinum na slavnostním zahajovacím koncertě věhlasný violoncellista Yo-Yo Ma, jeden z nejrespektovanějších hudebníků naší planety a držitel šestnácti cen Grammy. Po boku České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem zahraje Dvořákův slavný violoncellový Koncert h moll. V první půli večera zazní jako kontrast k proslulé Dvořákově skladbě jeho naopak málo hraná Druhá symfonie. Koncert bude v přímém přenosu vysílán na ČT art a také přenášen na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí. Yo-Yo Ma je rovněž letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka.
Pražská Galerie u Prstenu zahájí výstavu Antonína Kratochvíla dokumentující bizarní svět amerických obludárií

Pražská Galerie u Prstenu zahájí výstavu Antonína Kratochvíla dokumentující bizarní svět amerických obludárií

Praha - Člověk s kůží aligátora, lachtaní muž, vousatá dáma či nejtlustější muž na světě. Jedním slovem freaks, tedy podivíni, kteří ze svých tělesných handicapů vytvořili živé atrakce bavící pouliční publikum. Svět těchto bizarních amerických umělců zachytil na počátku 70. let světoznámý český fotograf Antonín Kratochvíl, jehož černobílé snímky ze série Sideshow nyní po 40 letech vystavuje pražská Galerie U Prstenu. Výstavu je možné navštívit od 2. září do 3. října.
Heiko Mathias Förster

Co chystá Janáčkova filharmonie Ostrava v nové sezoně?

Ostrava – Již 10. a 11. září vstoupí zahajovacím koncertem Janáčkova filharmonie Ostrava do své 62. koncertní sezony. Koncert otevře Janáčkova předehra k opeře Příhody lišky Bystroušky a vyvrcholí Dvořákovou grandiózní symfonií Z Nového světa. Na programu nové sezony bude poté nejen řada mimořádných koncertů, ale i hudební univerzita a workshopy.
Z Marguerite: Hana Fialová a Lukáš Vlček, foto: Šťastný Radovan

V Národním divadle moravskoslezském Volá Londýn

Ostrava – V Národním divadle moravskoslezském se blíží nová divadelní sezona a otevírat ji bude opravdová koncertní lahůdka. To nejlepší z britského muzikálu Volá Londýn si mohou diváci vychutnat již v neděli 30. srpna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
Z natáčení filmu Gangster Ka

Kvůli němu padl Gross či Lánský. A Gangster Ka? Není to autobiografie Krejčíře. Je to příběh gangstera, který tu opravdu řádil, říká Kmenta

Praha - Gangster Ka zkoumá mechanismus organizovaného zločinu, vnáší světlo do šesti miliardového tunelu a snaží se objektivně ukázat zrod skutečného gangstera. První část Gangster Ka se soustředí na události okolo postavy Káčka na území ČR, druhá část Gangster Ka: Afričan, která vychází z Káčkovy exilové anabáze, vstoupí do kin 26.11.2015. Server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem obou filmů.
Janáčkovo divadlo v Brně

Brno chce do roku 2018 opravit Janáčkovo divadlo za půl miliardy

Brno - Brno chce do konce roku 2018 opravit celé Janáčkovo divadlo zhruba za půl miliardy korun. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). V současnosti město opravuje za 44 milionů korun fasádu, akumulátory a táhlový systém. Další rekonstrukce by se týkaly energetického zázemí a provozních prostor.
Jaromír Nohavica

Jaromír Nohavica otevře koncertem vlastní klub Heligonka

Ostrava - Písničkář Jaromír Nohavica 2. září otevře dvouhodinovým recitálem Jarek v Heligonce svůj ostravský klub Heligonka. V prostoru bývalé vrátnice takzvaných nových koupelen Dolu Hlubina bude během následujících měsíců vystupovat i Laco Deczi, Radůza či kapela Fleret. Nohavica, jehož koncerty jsou většinou až do jara vyprodané, to dnes řekl ČTK.
Pan Ma je také velvyslancem míru OSN

Festivaly Dvořákova Praha a Struny podzimu hostí čerstvé držitele prestižních cen ECHO Klassik

Praha - Koncertní sezóna je za dveřmi a těsně před jejím začátkem oznámila včera 24. srpna Deutsche Phono-Akademie letošní laureáty prestižních cen ECHO Klassik. Hned tři z oceněných vystoupí na festivalu Dvořákova Praha, který začíná za dva týdny. Houslový virtuos David Garrett získal ocenění Bestseller roku za nahrávku Timeless - Brahms & Bruch Violin Concertos.
Dvanáct rozhněvaných mužů

Východočeské divadlo čeká sezóna plná velkých výzev

Pardubice - Východočeské divadlo Pardubice zahájí 106. sezónu 1. září premiérou interiérové verze hudební komedie Limonádový Joe. Známou českou westernovou parodii s Josefem Pejchalem v titulní roli divadlo uvádělo již v červnu v magickém prostoru pod hradem Kunětická hora.
folklorní soubor Skaličan

Dny slovenské kultury v Luhačovicích, tentokrát s Fragile i Skaličanem

Luhačovice - Kulturní léto v Lázních Luhačovice zaznamená od 3. do 5. září 2015 další ze svých vrcholů. Akciová společnost Lázně Luhačovice připravila 3. ročník Dnů slovenské kultury. Během několika dní se zde představí umělci ze Slovenska - Divadlo Andreje Bagara z Nitry s představením Skok z výšky, vokální hudební skupina Fragile, folklorní soubor Skaličan. Prostory Haly Vincentka budou patřit výstavě, která v tomto roce vzpomene osobnost MUDr. Pavla Blaha, lázeňského lékaře pocházejícího ze Skalice a působícího na počátku 20. století v Luhačovicích.

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy