Divadlo Reduta zve na mrazivý americký horor! Veroničin pokoj

Brno - Kdo se bojí, nesmí do lesa. A ti, kdo se bojí rádi, tam nemusí. Právě pro ty totiž činohra Národního divadla Brno připravila v divadle Reduta lahůdku jménem Veroničin pokoj. Českou premiéru hororu světově úspěšného amerického autora Iry Levina uvidíte v režii Doda Gombára.

Studenti Susan a Larry se ocitnou v honosné usedlosti Brabissantových. Přivedou je tam manželé Mackeyovi, správci domu, se kterými se mladý pár krátce předtím seznámil v restauraci. Mackeyovi tvrdí, že Susan je až nápadně podobná mrtvé dceři jejich zaměstnavatelů Veronice, která zemřela v 50. letech. Zatímco nedůvěřivý Larry

si myslí, že Mackeyovi mají něco za lubem, Susan je laskavější a chce starému páru skutečně pomoci. Zavrhne Larryho obavy a přijme podivný návrh – proměnit se na jedno odpoledne ve Veroniku, dávno mrtvou dceru majitelů domu. Veroničina sestra Cecílie totiž umírá na rakovinu, mentálně se vrací do dětství a věří, že její sestra Veronika stále žije. Jenže když se dveře, za kterými se Susan připravovala na svoji „roli", posléze otevřou, všichni se k dívce chovají, jako by byla skutečně Veronikou. Vypadá to, že má v sobě cosi z minulosti a mříže na oknech jejího pokoje nejsou pouhou dekorací. Navíc jí všichni tvrdí, že se píše úplně jiný rok...

Proč sáhla dramaturgie činohry Národního divadla Brno právě po tomto titulu? Dramaturgyně Ilona Smejkalová vysvětluje:

Mistr napětí spisovatel Ira Levin napsal jedinečný příběh, u kterého není až do poslední chvíle jasné, co vlastně sledujeme. Fantazii o cestování v čase? Ďábelsky vykonstruovaný vtip? Temný psychologický thriller? A existuje vůbec hlavní hrdinka Susan, či byla pouze v představách nemocné Veroniky? Na rozdíl od mnoha jiných autorů žánru má totiž Levin jednu velkou přednost – až na výjimky není ono tajemno něčím přicházejícím zvenčí, vždy vychází jen a pouze z lidí. V jeho díle nenarazíme na strašidla či duchy. Vše je ukotveno ve všední realitě a původcem všeho dobra i zla je člověk.

A jak se na Veroničině pokoji pracovalo hercům? Představitel postavy Muže Bedřich Výtisk říká:

Práce na roli ve Veroničině pokoji mě moc těšila a jsem rád, že v ní budu moci po zdravotní pauze zase pokračovat. Je to normální divadlo, ve kterém se hraje normální příběh, kterému diváci rozumí. To mám rád. Snad i jim se to bude líbit.

Za pravdu mu můžete dát již na předpremiéře 5. 9., anebo na premiéře 10. 9. 2015. Veroničin pokoj se otevře vždy v 19.00 v divadle Reduta.

O autorovi

Ira Levin (1929–2007), americký spisovatel a dramatik, držitel mnoha literárních i divadelních ocenění, napsal svůj první román

Polib mne a zemřeš ve dvaadvaceti letech. Jeho největším divadelním úspěchem se ale stala Osidla smrti, což je dosud nejdéle uváděná krimikomedie na Broadwayi. Nejznámějším Levinovým románem je kniha Rosemary má děťátko, hororový příběh o satanismu. Příběh byl posléze zfilmován stejně jako jeho další slavné romány, mj. Hoši z Brazílie, Stepfordské paničky či Někdo se dívá.

Newyorčan tělem i duší

Ira Levin se narodil 27. srpna 1929 v New Yorku na Manhattanu. Tomuto městu byl pak až do své smrti věrný. Odmalička ho zajímaly rébusy, záhady a hlavolamy. Otec, úspěšný obchodník s hračkami, sice doufal, že syn prosperující živnost jednou převezme, dospívající Ira měl však o svém životě zcela jiné představy. Už v patnácti letech se údajně rozhodl stát se spisovatelem. Otec neprotestoval, dokonce se uvolil ho na zkoušku dva roky podporovat, poté se prý uvidí. A tak Ira započal svá vysokoškolská studia, nejprve na Drakeově univerzitě v Iowě, posléze pokračoval v oborech filozofie a angličtina na Newyorské univerzitě.

Během studia v New Yorku se Ira přihlásil do televizní scenáristické soutěže. Získal sice „jen" druhé místo, ale za svou soutěžní práci

Leda's Portrait obdržel od televize NBC svůj první honorář. Ještě než lhůta daná otcem uplynula, byl Levin soběstačným a finančně nezávislým, NBC mu totiž nabídla dlouhodobou spolupráci.

Nenápadný příběh se znepokojivým tajemstvím

Souběžně s prací pro televizi pracoval i na svém prvním románu. V roce 1953 knihu o záhadných vraždách, nazvanou

Polibek před smrtí (česky také: Polib mne a zemřeš), vydal. V této knize Levin poprvé rozvinul své umění – vytvořit v podtextu příběhu silné, neočekávané napětí. Román je rozdělen do tří částí, každá má jiného vypravěče (vraždícího intrikána Buda Corlisse a dvě sestry, jeho první oběti). Kniha měla značný komerční úspěch, kritici se o ní vyjadřovali pochvalně, v následujícím roce získala dokonce cenu Edgar Award za nejlepší prvotinu.

Chorobné vize, či skutečné události?

V roce 1967 publikoval Levin pravděpodobně svoje nejznámější a nejúspěšnější dílo

Rosemary má děťátko, děsivý příběh novomanželů Woodhousových, Rosemary Tisková konference v divadle Reduta 4. 9. 2015 a jejího muže Guye, kteří se přistěhují do bytu v luxusním newyorském komplexu Bramford. V jejich zlověstném činžovním domě se dějí podivné (až okultní) události a těhotná žena neví, čemu a komu věřit. Následujícího roku bylo toto napínavé hororové drama zfilmováno režisérem Romanem Polanským, v hlavní roli s Miou Farrowovou jako Rosemary a Johnem Cassavetesem jako jejím manželem.

Robotizované ženy

Po sci-fi románu Báječný den (1970), který se odehrává v sice dokonalém, ale též zcela odlidštěném světě řízeném jediným centrálním počítačem, přichází další hit, Stepfordské paničky (1972). Hrdiny jsou opět mladí manželé, tentokrát Joanna s Walterem, kteří se přistěhují do městečka Stepford. Joanna ke svému překvapení zjišťuje, že mezi sousedkami není žádná normální žena, jež by nevypadala jako figurka z reklamy na vzornou hospodyňku. Ve městě najde pouze dvě kamarádky, které zde nebydlí dlouho a které ještě mají tzv. normální koníčky. Jenže i tyto dvě ženy se zničehonic podivně změní. Joanna se tedy snaží vyřešit záhadu stepfordských žen spolu s novou sousedkou. Nejenže zjistí, že místní paničky nejsou ženami, nýbrž roboty, avšak navíc pochopí, že i jejímu Walterovi by taková proměna nejspíš vyhovovala... O oblíbenosti díla svědčí i dvojí hollywoodské filmové zpracování (Katharine Rossová hrála ve stejnojmenném filmu z roku 1975 stejnou roli, kterou později získala Nicole Kidmanová v remaku z roku 2004).

Největší divadelní triumf

V roce 1978 zažil Ira Levin svůj největší divadelní triumf. Krimikomedie Osidla smrti se hned po premiéře stala hitem. Hlavní hrdina příběhu, zkušený spisovatel a dramatik, který právě zápolí s tvůrčí krizí, dostane do rukou geniální hru s názvem Osidla smrti, jejíž mladý autor prosí zkušenějšího kolegu o radu, jak text ještě vylepšit. Ten má však jiný zájem: dílo by si rád přisvojil. Chce to jen maličkost: návštěvníka rychle sprovodit ze světa... Tuto výchozí situaci Levin dále rozehrává s velkou invencí, jeden zvrat v ději střídá druhý. Hra se stala nejdéle hranou krimikomedií na Broadwayi a byla nominována na cenu Tony Award za nejlepší hru. Ve stejnojmenném filmu z roku 1982 v režii Sidney Arthura Lumeta hráli Michael Caine a Christopher Reeve.

Dodnes jsou knihy Iry Levina, nazývaného zakladatelem psychothrilleru, stále populární. Jeho dramata znovu a znovu uvádějí divadla po celém světě, protože mistrovství autorových napínavých příběhů si nachází další nové příznivce.

O režisérovi

Dodo Gombár (3. 6. 1973), současný umělecký šéf Švandova divadla na Smíchově, patří k úspěšné generaci slovenských režisérů, kteří našli uplatnění na obou stranách beskydských hor.

Pochází ze Smolenic, vystudoval gymnázium v Trnavě a na Činoherní a loutkářské fakultě VŠMU v Bratislavě si pak vybral obor divadelní režie. Během studia pobýval v rámci roční stáže na Circle in the Square Theatre School na Broadwayi v New Yorku. Po absolutoriu (1998) se na dvě sezony stal kmenovým režisérem a uměleckým šéfem Komorného divadla v Martině a vytvořil tam za dobu svého působení, ať už v angažmá, nebo jako hostující režisér, třináct inscenací (např. A. P. Čechov: Racek; D. Gombár: Štúrovci – příběh bigbítové legendy; M. A. Bulgakov – D. Gombár: The Dog's Heart; M. Viewegh: Andělé všedního dne).

Od roku 2000 působil coby režisér na volné noze na řadě českých, slovenských i evropských scén, mj. v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, v Městském divadle Brno, v Divadle Bolka Polívky, v Činoherním studiu Ústí nad Labem, ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, na Nové scéně Bratislava, ve Slovenském národním divadle, v Městských divadlech pražských, ale také v Národním divadle Brno. Stálé angažmá přijal až v roce 2006, kdy se stal uměleckým šéfem a kmenovým režisérem v Městském divadle Zlín. Ve své době zde nastudoval nespočet inscenací, jež se vyznačovaly charakteristickým autorsko-režijním pojetím (např. Faust, Tři sestry, Mistr a Markétka). Věnoval se i režii muzikálů a hudebních komedií (Šumař na střeše, Limonádový Joe, Kabaret, Balada pro banditu). Už jako host nastudoval ve zlínském divadle vlastní adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně.

Městské divadlo ve Zlíně opustil v roce 2009. Ve Švandově divadle na Smíchově je Dodo Gombár uměleckým šéfem a kmenovým režisérem od září 2010. Svou první sezonu tu otvíral Dorstovým Merlinem, na smíchovské scéně uváděným ve dvou samostatných inscenacích

Merlin: Zrození a Merlin: Grál. Pro ŠD dále zrežíroval např. Crash u potoka, moderní přepis románu Karoliny Světlé, brutální outsiderskou grotesku Eskalátor, spjatou s nedalekou stanicí metra Anděl, nebo současný text Vladimirova děvka. Zajímavým projektem byla i jeho smíchovská inscenace Proměna podle známé předlohy Franze Kafky.

Dodo Gombár je také respektovaným autorem, dvakrát slavil medailový úspěch jako dramatik v soutěži o Ceny Alfréda Radoka, a sice s texty

Peníze a Hugo Karas, do finále téže soutěže se dostaly i jeho hry Portál, Třetí věk a Bez Boha dům. Mezinárodně úspěšná je další jeho hra Mezi nebem a ženou. Za cyklus Hyde-Park – projekt „krátkometrážních" premiér ve Švandově divadle, o jejichž rozpracování do podoby celovečerního představení rozhodují sami diváci, – získal nominaci na Cenu Divadelních novin.

Související

Divadlo Reduta - hra Mars

RECENZE: Mars si odbyl premiéru v divadle Reduta v Brně

Divadelní hra německého současného dramatika Mayenburga Mars je žánrově všechno možné, jenom ne klasickou dramatickou tvorbou. Pohybuje se někde mezi absurdním divadlem, sci-fi příběhem, černou komedií, nebo ukázkou reality show. A nemá daleko k Orwelovu románu 1984. Ať si divák tuto hru přiřadí k jakémukoliv žánru, jedno je jisté. Odchází z divadelního sálu s pocitem, že je ten příběh vlastně o nás všech.
Mirandolína (NdB)

RECENZE: Mirandolína v Brně ukázala, jak se bránit Mee Too

RECENZE - Ten titulek prosím neberte až tak vážně. Současné šílenství kolem obtěžování žen se dostalo (nejenom v americké) společnosti tak daleko, že se muž musí bát pomoci ženě do kabátu, nebo ji dát přednost ve dveřích. V Goldoniho komedii je to vtipně zpřevrácené. Mirandolína dává elegantně „na frak“ svým roztouženým nápadníkům a je to opravdu komické. Divadlo REDUTA Národního divadla v Brně má tak v repertoáru titul, který diváky potěší.

Více souvisejících

Divadlo Reduta

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy