Jaromír Nohavica otevře koncertem vlastní klub Heligonka

Ostrava - Písničkář Jaromír Nohavica 2. září otevře dvouhodinovým recitálem Jarek v Heligonce svůj ostravský klub Heligonka. V prostoru bývalé vrátnice takzvaných nových koupelen Dolu Hlubina bude během následujících měsíců vystupovat i Laco Deczi, Radůza či kapela Fleret. Nohavica, jehož koncerty jsou většinou až do jara vyprodané, to dnes řekl ČTK.

Dramaturgii Nohavica tvoří společně s produkčním a dramaturgem Pavlem Giertlem. Oba se shodují na tom, že skutečný plán se teprve rodí. Prostor pro 170 návštěvníků, který je dílem architekta Josefa Pleskota, si oba nejprve chtějí osahat. "Postupně zjistíme, co se do něj hodí. Rád bych tady časem viděl například klasický kabaret. Takový, jaký byl v meziválečném období," řekl Nohavica.

Původně chtěl Nohavica klub slavnostně otevřít 1. září. "Nakonec jsme si to rozmysleli. Takto to bude lepší. Zahájíme ostrým provozem," řekl. Chystaný recitál bude reprezentovat celou šíři repertoáru dvašedesátiletého písničkáře. Na akordeon a klavír ho doprovodí polský hudebník Robert Kusmierski.

Na své koncerty, které budou často hodně netradiční, se sám těší. "Díky Heligonce si můžu zahrát písničky, na které se normálně během mých koncertů nedostalo," svěřil se. Pro ženy například chystá koncert složený jen z milostných písní, pro fanoušky sportu zase vybíral sportovně laděné skladby.

Většina jeho vlastních koncertů v Heligonce je až do jara příštího roku vyprodaná. Na některé ale lístky ještě jsou. Například právě na sportovní program nazvaný Balon šišatý. Vstupenky jsou k mání i na speciální představení Bastien a spol., ve kterém mohou návštěvníci Nohavicu zažít jako čaroděje z Mozartovy opery Bastien a Bastienka. "V jedné části budu zpívat operní árie, ve druhé pak své písně zaranžované Václavem Návratem pro Antiquarius quartet," doplnil zpěvák. Podrobné informace o programu zájemci najdou na www.heligonka.cz.

Klub vznikl v bývalém vstupu do takzvaných nových koupelen dnes už nefungujícího Dolu Hlubina. V přízemní budově byly kdysi kanceláře a hlavně vstup pro zaměstnance. Budova v bruselském stylu z 50. let minulého století byla prázdná od roku 1992, kdy zde skončila těžba uhlí.

I když bude otevřen až v září, zkušební provoz má klub už částečně za sebou. Hrály zde kapely i divadelní soubory. Dnes Heligonka hostí i Letní divadelní školu Národního divadla moravskoslezského. Uskutečnil se zde workshop na téma Překládáme Lazebníka sevillského. Nový překlad před časem vytvořil právě Nohavica. Ten dnes účastníky semináře nechal nahlédnout do světa operního libreta a do zákulisí tvorby zpěvního překladu.

Související

Jaromír Nohavica.

Hodonín odmítl zrušit Nohavicovi koncert. Po tornádu jsme si prošli peklem, lidé se potřebují odreagovat, vysvětluje starosta

Starosta Hodonína Libor Střecha přiznává, že na městské radě hlasoval pro uskutečnění pondělního koncertu písničkáře Jaromíra Nohavicu, ačkoli po ruské válečné invazi na Ukrajinu odmítl vrátit Puškinovu medaili, kterou umělci v roce 2018 udělil přímo v Kremlu diktátorský prezident Vladimir Putin. Vystoupení nejen ve vyprodaném kulturním domě proběhlo, ale mělo i obrovský úspěch. Rodiště Tomáše Garrigua Masaryka tak nenapodobilo Uherský Brod či Olomouc, jež Nohavicovi hraní zrušily. „Žijeme v demokratické společnosti, a proto jsem nechali čistě na lidech, zda na pana Nohavicu chtějí i v dnešní době přijít. Je nutné si uvědomit, že jsme si v Hodoníně prošli peklem. Nejprve nás zasáhl covid-19, kvůli němuž bylo vše zavřené, a loni v létě nás zdrtilo tornádo. Občané mají právo přijít na jiné myšlenky, odreagovat se od stresu,“ říká pro EuroZprávy.cz Libor Střecha.

Více souvisejících

Jaromír Nohavica

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy