Dvořákovu Prahu v pondělí rozezní Yo-Yo Ma a Česká filharmonie

Praha - Do prvních tónů festivalu Dvořákova Praha zbývá pouhých pár dnů. V předvečer výročí narození Antonína Dvořáka - v pondělí 7. září od 20.00 hod. - rozezní Rudolfinum na slavnostním zahajovacím koncertě věhlasný violoncellista Yo-Yo Ma, jeden z nejrespektovanějších hudebníků naší planety a držitel šestnácti cen Grammy. Po boku České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem zahraje Dvořákův slavný violoncellový Koncert h moll. V první půli večera zazní jako kontrast k proslulé Dvořákově skladbě jeho naopak málo hraná Druhá symfonie. Koncert bude v přímém přenosu vysílán na ČT art a také přenášen na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí. Yo-Yo Ma je rovněž letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka.

Až do 23. září nabídne festival Dvořákova Praha na dvě desítky koncertů s Dvořákovými ikonickými, ale též méně uváděnými díly. V důmyslné dramaturgii tyto skladby doplní hudební tvorba Dvořákových předchůdců i jeho následovníků v široké škále od W. A. Mozarta po Arvo Pärta v provedení výjimečných talentů mezinárodní i tuzemské scény. Vystoupí například věhlasný dirigent Christoph Von Dohnányi s Philharmonia Orchestra London a houslistkou Carolin Widmann, orchestr Academy of St Martin in the Fields s klarinetistkou Sabine Meyer, houslistka Lisa Batiashvili a violoncellista Gautier Capuçon po boku Tonhalle Orchester Zürich či Freiburger Barockorchester s René Jacobsem. Společně s rezidenčním orchestrem festivalu Českou filharmonií vystoupí pianista Piotr Anderszewski či houslista David Garrett. Vedle hvězdných orchestrů uvede Dvořákova Praha i komorní tělesa v čele s Emerson String Quartet. Z domácí scény se mohou posluchači těšit na Jakuba Hrůšu, Iva Kahánka, Jana Martiníka, Kateřinu Englichovou, Jitku Hosprovou či Jana Mráčka.

Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum, srdcem komorní řady Anežský klášter, duchovní hudba zazní v Katedrále svatého Víta. Informace o programu a předprodeji vstupenek jsou k dispozici na www.dvorakovapraha.cz.

V předvečer slavnostního zahájení v neděli 6. září se festival společně se svými návštěvníky vydá na další z objevných výprav Po stopách Antonína Dvořáka. Kroky tentokrát povedou na Příbramsko do památníku Antonína Dvořáka a rodinné Vily Rusalka. Tento kraj si Dvořák velmi oblíbil a často navštěvoval i kostel v Třebsku, kde proto zazní výběr z autorových drobných skladeb, ale také jedna rarita: Ave Maria Antonína Liehmanna, který se zasloužil o formování hudebního vzdělání mladého Dvořáka. Vše v provedení mladých talentovaných hudebníků - houslisty Jana Mráčka a varhaníka Pavla Svobody. Pěvecké party budou patřit naší přední sopranistce Kateřině Kněžíkové.

V programu Dvořákovy Prahy tradičně figurují jména předních světových orchestrů. První festivalový víkend bude patřit mimořádným londýnským tělesům. Obě vedle mistrovského umění spojuje spolupráce s Milošem Formanem. Orchestr Academy of St Martin in the Fields je podepsán pod soundtrackem k Formanově filmu Amadeus a Philharmonia Orchestra London spolupracoval na filmu Goyovy přízraky. Philharmonia Orchestra London je často žádaný filmaři i tvůrci počítačových her, nahrál například hudbu k videohře Harry Potter či Pán prstenů. S ansámblem přijíždí nestor dirigentské umění Christoph Von Dohnányi a houslistka Carolin Widmann. Orchestr Academy of St Martin in the Fields, který patří po léta k nejnahrávanějším orchestrům, doprovodí německou klarinetistku Sabine Meyer. Ta byla na počátku 80. let jednou z prvních žen v orchestru Berlínských filharmoniků a šéfdirigent Herbert von Karajan musel tehdy svést o její výsadní místo s ostatními hráči boj.

Program letošního ročníku festivalu provází všechny Dvořákovy symfonie sudých čísel. Druhá, čtvrtá a šestá Symfonie zazní v podání rezidenčního orchestru České filharmonie, v jejímž čele se vystřídají Jiří Bělohlávek a Jakub Hrůša. Osmou symfonii rozezní jeden z nejproslulejších evropských orchestrů Tonhalle Orchester Zürich, jenž má za sebou úctyhodnou 150letou tradici a v čele mladého dirigenta Lionela Bringuiera. Večer zpestří hvězdní sólisté: houslistka Lisa Batiashvili a violoncellista Gautier Capuçon. Dirigentská hvězda Semyon Bychkov pak povede Českou filharmonii na závěrečném koncertu při Dvořákově deváté Novosvětské, která ve festivalovém programu nemůže chybět.

Po boku české filharmonie vystoupí výjimeční sólisté. Zahajovací večer bude patřit jednomu z nejvýznamnějších hudebníků současnosti Yo-Yo Movi, který den po slavnostním koncertu převezme Cenu Antonína Dvořáka. „Yo-Yo Ma je neúnavný obhájce významu umění a v neposlední řadě též propagátor díla Antonína Dvořáka. Ostatně na jeho novém albu, které vychází v polovině září, nechybí jedna z Dvořákových písní. Jsem rád, že letošní Cena Antonína Dvořáka poputuje právě do jeho rukou," říká Robert Kolář, ředitel pořádající Akademie klasické hudby.

S naším prvním orchestrem v průběhu festivalu dále vystoupí mimořádný klavírista Piotr Anderszewski, v jehož podání zazní Koncertantní symfonie pro klavír a orchestr Karola Szymanowskiho. „Anderszewski patří k nejvýraznějším umělcům současnosti, minulý týden získal hned dvě prestižní ocenění: Gramophone Award za instrumentální album a Echo Klassik za Sólovou nahrávku roku," dodává umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec. Také houslový virtuos David Garrett je čerstvým laureátem Echo Klassik (ocenění Bestseller roku za nahrávku Timeless - Brahms & Bruch Violin Concertos). Garrett, který zazářil i na filmovém plátně jako Paganini ve snímku The Devil's Violinist, je nejvšestrannějším houslistou mladé generace. V Rudolfinu přednese Koncert pro housle a orchestr Maxe Brucha.

Koncerty Komorní řady se uskuteční od 8. do 16. září v Rudolfinu a intimním prostředí Anežského kláštera. V roli kurátora tohoto cyklu letos získal možnost propojit českou a světovou špičku komorní hudby vynikající mladý klavírista Ivo Kahánek. Do Prahy pozval legendární americký smyčcový kvartet Emerson String Quartet - držitele devíti cen Grammy a také smyčcově lyricky téměř dokonalý německý Tetzlaff Quartet, jehož vedoucí Christian Tetzlaff před pár dny obdržel cenu Echo Klassik za album Dutilleux oceněné jako Symfonická nahrávka roku (hudba 20. a 21. století). Ivo Kahánek představí i Bohemia Luxembourg trio s harfistkou Kateřinou Englichovou, přičemž hudbu tria přirovnává ke „krásně lakované krabičce, z níž si každý posluchač bude moci vybrat čaj, který má nejraději a vypít si ho na odpoledním koncertě." V Lobkowicz Triu, kde exceluje houslista Jan Mráček, Kahánek vidí ideální méně známý, ale již špičkový soubor, který přináší nové impulzy. Sám klavírní virtuóz vystoupí na několika koncertních večerech, představí se sólově i v recitálu s pěvcem Janem Martiníkem.

Letos slaví významné jubileum spirituální minimalista Arvo Pärt. Jeho stěžejní díla zazní v Katedrále sv. Víta v provedení prvotřídního Estonského komorního filharmonického sboru a za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Oba ansámbly bude řídit blízký Pärtův spolupracovník Tõnu Kaljuste. Koncert bude přenášen živě na vlnách Českého rozhlasu Vltava. Estonský komorní filharmonický sbor za nahrávky děl svého krajana získal dvě ceny Grammy a řadí se na mezinárodní scéně k nejlepším vokálním tělesům současnosti. Koncertem se Dvořákova Praha zapojí do sbírky na výstavbu nových varhan pro svatovítskou katedrálu.

Žádná jiná ze světových oper nemá tak úzký vztah k Praze jako Mozartův Don Giovanni. Dvořákova Praha ji letos nabídne v unikátním provedení na dobové historické nástroje a v podání ansámblu staré hudby Freiburger Barockorchester, který povede vlámský specialista na Mozarta René Jacobs. Jako Don Giovanni se představí barytonista Johannes Weisser, Donnu Elviru ztvární sopranistka Alex Penda. Opera bude uvedena v poloscénickém provedení.

Debutový Den D letos náleží houslistovi Janu Mráčkovi a italskému pianistovi Federico Collimu. 18. září mohou na tuto dvojici mladých virtuózů dorazit mladí návštěvníci v neformálním oblečení a za cenově výhodné vstupné. Colli nabídne ambiciózní program, v němž vedle Johanna Sebastiana Bacha a Césara Francka figuruje 24 preludií Alexandra Skrjabina. Colli je mimo jiné vítězem Mozartovské soutěže v Salcburku. Jan Mráček uvede skladby Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse a také virtuózní hudbu Fritze Kreislera, jehož jméno nese vídeňská soutěž, kterou nadějný houslista vloni vyhrál. Doprovodí jej Lukáš Klánský.

Festival nabízí i oblíbené Setkání po potlesku s některými hudebníky. Návštěvníci koncertů budou moci sami položit otázky Ivovi Kahánkovi, členům Tetzlaff Quartet, Davidovi Garrettovi a také mladým hudebníkům Federico Collimu a Janu Mráčkovi.

Neděle 20. září bude po celý den na Dvořákově Praze patřit hlavně dětem. Program zahájí dopolední matiné s Collegiem 1704, po poledni pak na návštěvníky čekají výtvarné a hudební dílny, open-air koncerty i zábavná hudebně-kouzelnická show. Rodinný den Dvořákovy Prahy tak seznámí děti i jejich rodiče nevážně se světem vážné hudby a přiblíží jim osobnost Antonína Dvořáka. Vrcholem Rodinného dne bude představení Musical Magic trojice Classic Buskers & Neil Henry. Dva hudební komici a přitom výteční instrumentalisté, kteří vystřídají okolo čtyřiceti dechových nástrojů, společně s jedním z nejlepších britských kouzelníků předvedou legrační show, během níž je dovoleno nahlas se smát a kdykoliv tleskat. Návštěvníci navíc budou moci ochutnat Dvořákovy oblíbené vanilkové štangle.

Dva dny před slavnostním zahájením, v sobotu 5. září, zpříjemní Dvořákova Praha návštěvu farmářských trhů na Náplavce. Od 10:30 hod. zde zazní dvořákovské melodie v podání Cantarina Clarinete.

Bez finančních prostředků ze soukromých i veřejných zdrojů by se festival Dvořákova Praha nemohl úspěšně rozvíjet a nemohl by dostát prvotřídní úrovně. Robert Kolář, ředitel Akademie klasické hudby k tomu říká: „Jen dlouhodobá podpora mecenáše kultury pana Karla Komárka, investiční skupiny KKCG a také hlavního města Prahy nám umožňuje pořádat tak úspěšný a kvalitní festival, který šíří odkaz a dílo českého velikána Antonína Dvořáka. Významnou měrou v letošním roce festival podpořilo i Ministerstvo kultury ČR."

Vstupenky na všechny festivalové koncerty je možné zakoupit on-line na www.dvorakovapraha.cz, ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy a v předprodejní síti Ticketpro. Pořadatelé nabízejí množstevní slevy, členství v Klubu mladých a další výhody.

Dvořákova Praha 2015 – přehled programových řad

Dvořák Collection II

Kompletní symfonie a koncerty Antonína Dvořáka

7 / 9, pondělí Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Yo-Yo Ma11 / 9, pátek Česká filharmonie, Jakub Hrůša, Piotr Anderszewski17 / 9, čtvrtek Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, David Garrett19 / 9, sobota Tonhalle Orchester Zürich, Lionel Bringuier, Lisa Batiashvili, Gautier Capuçon23 / 9, středa Česká filharmonie, Semyon Bychkov

Komorní řada

Kurátor Ivo Kahánek

8 / 9, úterý Emerson Quartet9 / 9, středa Ivo Kahánek13 / 9, neděle Bohemia Luxembourg Trio13 / 9, neděle Jan Martiník, Ivo Kahánek15 / 9, úterý Lobkowicz Trio a hosté16 / 9, středa Tetzlaff Quartet, Ivo Kahánek

Světové orchestry

Význačné zahraniční orchestry, dirigenti a sólisté

12 / 9, sobota Philharmonia Orchestra London, Christoph von Dohnányi, Carolin Widmann13 / 9, neděle Academy of St Martin in the Fields, Sabine Meyer19 /9, sobota Tonhalle Orchester Zürich, Lionel Bringuier, Lisa Batiashvili, Gautier Capuçon

Související

Operní pěvkyně Ailyn Pérez

Na festivalu Dvořákova Praha vystoupí hvězdná americká sopranistka

Praha - Vrcholem festivalu Dvořákova Praha bude jistě uvedení Dvořákova Requiem, v němž se v sólových partech představí mimořádné hvězdy současné klasické hudby. Místo původně oznámené Aidy Garifulliny přijede americká sopranistka s hispánskými kořeny Ailyn Pérez, která aktuálně oslňuje publikum v Metropolitní opeře a jiných předních světových operních scénách.

Více souvisejících

Dvořákova Praha Yo-Yo Ma

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy