Týdenní výhled filmů: Ambiciózní Vlny, návrat vesmírného Vetřelce a sprosté princezny

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Navrací se Jiří Mádl i Vetřelec, zatímco streamingovou nabídku ovládl akční žánr.

Kina se po vyprahlém červnu a části července konečně dočkávají návštěvnosti, především díky trojici Zápisník alkoholičky, Deadpool & Wolverine a V hlavě 2. Teď k nim přibude i očekávaná konkurence v podobě Vln, jež oslnily aplaudující publikum v Karlových Varech. Třetí režijní film Jiřího Mádla je zároveň jeho nejambicióznějším. Reflektuje invazi Varšavských vojsk roku 1968 a předkládá ji perspektivou pracovníků Československého rozhlasu. Dynamicky střižený snímek uzpůsobuje špionážnímu thrilleru a na příklad mladého rozhlasového technika, jenž se do širších událostí zaplete tak trochu mimoděk, vykresluje zlomovou událost našich dějin i krátké období nebývalé svobody slova, jehož nejmarkantnější součástí byl právě Rozhlas. Film v premiérovém týdnu nasadilo více než 250 českých kin, v rámci tuzemské tvorby jde o rekord.

RECENZE: Okupace jako špionážní thriller. Vlny heroizují odvahu Československého rozhlasu Martin Hofmann ve filmu Vlny.

Do české distribuce se vůbec poprvé dostává kultovní horor Daria Argenta Suspiria, navíc v restaurované 4K verzi. Fantasmagorická jízda s mystickými prvky vyniká omamným výtvarným pojetím, maximální estetizací násilí a progresivním rockem disponujícím soundtrackem skupiny Goblin. V centru stojí klasický vyvražďovací narativ, kdy protagonistky začnou záhadně brutálním způsobem umírat během návštěvy taneční konzervatoře. Nic nestírá nesmyslnou hranici mezi vysokým a nízkým uměním tak dobře, jako právě Suspiria. 

Pohádku nikoli hororovou, nýbrž moderní, pak představuje teenagerovská komedie Fakjů princezny, jež kloubí svět princezen a sociálních sítí. Sleduje mladou protagonistku, která touží stát se influencerkou. Když se jednoho dne dívá do zrcadla, po pronesení sněhurkovské otázky se propadne do světa pohádek. V magickém světě se rozhodne posbírat ten nejlepší možný obsah pro sociální sítě, má to však jeden háček, jelikož se její mobil vybíjí a pohádky nemají internet.

Rodinnou podívanou je i laskavé drama Můj kamarád tučňák. Jean Reno ztvárňuje ústřední roli skromného a stárnoucího rybáře Joãoa, který se kvůli citlivé tragédii uzavřel před světem. Vše se změní, když nalezne vysíleného tučňáka pokrytého ropou. Pomůže mu a vytvoří si mezi sebou nepřetrhnutelné pouto. Tučňák pojmenovaný DinDim však náhle zmizí a João netuší, zda se s ním vůbec ještě někdy uvidí. DinDim ale podniká dobrodružnou cestu, aby se za svým lidským kamarádem dostal. Sledujeme tak paralelní linie obou přátel, jež se navzájem doplňují a vyvažují. Roztomile naivní podívanou režíroval vyniká i rozmanitými exotickými lokacemi.

Kina napadne i pokračování oblíbené sci-fi série Vetřelec: Romulus. Tematicky i laděním se franšíza vrací ke svým kořenům a sleduje skupinu mladých kolonizátorů, která v rozsáhlém vesmíru narazí na opuštěnou stanici, kde potkávají tu nejvražednější formu života vůbec. Film režíruje etablovaný tvůrce hororů Fede Alvarez, jenž v minulosti natočil Lesního ducha (2013) či Smrt ve tmě (2016). Kombinuje všechny v sérii dosavadně obsažené přístupy, do nichž přimíchává heist zápletku a videoherní postupy. Nabídku uzavírá snímek ze skvělé dokumentární série EOS: Leonardo – nejslavnější díla, jenž na velkém plátně představí vrcholná díla renesančního mistra, stejně jako jeho fascinující osobnost. Vypoví o něm přední experti a kurátoři a především umění samotné.

Právě se přehrává: Vetřelec: Romulus - trailer

Vetřelec: Romulus - trailer Video: YouTube

Novinky na VOD

Netflix zdražuje své předplatné a snaží se zaujmout novou akční komedií Jednotka všedního nasazení, v níž ústřední dynamickou dvojici špionů tvoří Mark Wahlberg a Halle Berry, přičemž Wahlbergova postava se v akčním kolotoči ocitne tak trochu mimoděk, zatímco následuje kroky elitní agentky, která je zároveň jeho bývalou láskou ze střední. Za akčního ranku je pak i francouzská krimi komedie Nice Girls, kde se kontrastní dvojice policistek, jedna důkladná, druhá svérázná, snaží ve spolupráci s bývalým hackerem objasnit zmizení jejich policejního kolegy.

A komediálně laděná akční nabídka nekončí, jelikož Amazon Prime se snaží konkurovat Jackpotem!, v jejímž centru stojí vlajková tvář platformy John Cena, jenž se plně transformoval v hvězdu komediálního střihu. Zápletka se točí okolo ujeté loterie, jejíž výherce může být do západu slunce legálně zavražděn a okraden o výhru. A aby toho nebylo málo Apple TV+ představuje seriál Pochybná dohoda, kde se Vincent Vaughn převtělil do role unaveného a kocoviny neustále trpícího detektiva, jenž musí řešit záhadný nález lidské paže na floridské pláži.

U příležitosti proběhlého festivalu Prague Pride iVysílání nabízí výběr Young & Queer, kde naleznete čerstvé, intimní a strhující tituly s danou problematikou. Mezi nimi křehké drama o dospívání Blízko, polské drama Slon nebo mysteriózně stylizovaných Pět ďáblů. 

Související

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

Více souvisejících

filmy Vlny (film) Vetřelec: Romulus (film)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy