Když hvězdy radí: Známá herečka nadělá víc škody než užitku, odborníci před ní varují

Známá herečka Gwyneth Paltrow si svou stránku Goop založila v roce 2008. Sdílí tam své oblíbené produkty, radí při výběru „levných“ dárků k Vánocům...a v posledních letech se pustila i do rad ohledně zdraví. Někteří lidé se při zmínce o Goop smějí, jiní si ťukají na čelo. Odborníci však varují, že některé rady mohou být škodlivé.

Stránka Goop je plná zavádějících informací o tom, co je pro člověka nebezpečné a co je naopak velmi zdravé. Žádné z těchto tvrzení není podloženo lékařským výzkumem a některé rady „jak být zdravější“ mohou lidem ve skutečnosti uškodit. Goop se teď navíc ocitá v problémech, protože byl nahlášený na California Food, Drug and Medical Task Force, který stránku vyšetřuje.

Goop, který již dávno není osobním blogem Gwyneth Paltrow, tvrdí, že jejich informace pocházejí od expertů na zdraví wellness a další. Lidé by však měli konzultovat svého lékaře, prohlásilo vedení Goop pro Business Insider.

Nechat se píchnout včelou může pomoci od zánětu a vyléčit staré zranění

Paltrow kdysi pro New York Times řekla, že je „otevřená všemu“. A očividně to platí i pro včelí žihadla. Naschvál. „Byla jsem píchnutá včelami. Je to tisíce let stará léčba, říká se jí apiterapie,“ uvedla pro New York Times.

„Lidé to užívají, aby se zbavili zánětů a jizev.“ Prý je to skutečně úžasné a lidé by si to měli vyhledat. Apiterapie je bolestivá, protože při ní člověka píchají živé včely. Je možné aplikovat pouze jed, bez včel. I to však bolí.

Paltrow ve článku na Goop napsala, že využila „terapii včelím jedem“ na staré zranění a ono zmizelo. Zbytek článku pak doporučuje různé produkty a léčbu, která je spojená se včelami. Včetně apiterapie.

Žádné testování ani experimenty neprokázalo, že by apiterapie měla nějaké zdravotní benefity pro lidské tělo. Nedostatek důkazů je důvodem, proč lékaři nedoporučují apiterapii jako první možnost. A rozhodně ne bez konzultace s lékařem.

„Mnoho lidí je alergických na včelí jed a apiterapie má vedlejší efekty, jako je například mrtvice,“ uvedl Clay Jackson, viceprezident rady American Academy of Pain Management pro Business Insider. „Někteří lidé si myslí, že to nemá žádné vedlejší efekty, protože je to přírodní. Ale tak to není.“

Podprsenky s kosticemi způsobují rakovinu

Dalším z tvrzení na Goop je, že podprsenky s kosticí jsou možnou příčinou rakoviny prsu. Toto tvrzení bylo popřeno experty a lékařskými organizacemi. Autor článku Habib Sadeghi není onkolog, je doktorem osteopatické medicíny. Už dříve měl problémy kvůli své eseji, že negativní slova mohou změnit fyzické složení vody.

Nezisková organizace BreastCancer.org na své stránce poukazuje, že se tímto zabývala pouze jedna vědecká studie a už v názvu určuje, že „Nošení podprsenky není spojeno s rizikem rakoviny prsu.“ American Cancer Society vydala celý článek, aby vysvětlili, proč to není pravda.

Lékaři byli těmito prohlášeními rozzuření, mnoho onkologů říkalo, že za nimi jejich pacientky přišly s pláčem s tím, že si rakovinu způsobily samy.

Je třeba zbavovat se toxinů

Goop uveřejnil rozhovor s environmentalistou Rickem Smithem, který rozhodně nemá medicínské vzdělání. Smith prohlašuje, že lidé musí svá těla čistit, aby je zbavili „syntetických toxinů z doby po 1950, které jedí, dýchají a absorbují skrze kůži každý den“.

Zaměstnanci Goop chodí každý leden spolu s Gwyneth Paltrow na hromadný detox, kde pijí citronovou vodu, sedí v infračervené sauně a „odpírají si alkohol, kofein, přidané cukry, gluteny, mléčné výrobky, sóju, obilí a lilkovité (brambory, rajčata, lilek...)“.

Je skvělé jíst zdravě a nikdo si neublíží, pokud odstraní potraviny, které Goop uvádí, ze svého jídelníčku. Nicméně nápad, že detoxy a čistící kůry odstraňují toxiny z těla, je nesmyslný. Celý koncept čistících kůr není podporován vědeckým výzkumem a vůbec nesedí s tím, co o lidském těle víme.

Toxiny se v těle nehromadí, pokud nejde o klasické otravy. „Tělo toxiny z alkoholu, jídla a léčiv filtruje, neskladuje je,“ uvedla dietoložka Maria Adams pro NPR. Důvodem jsou detoxikační systémy lidského těla, jako jsou játra a ledviny.

Naparování vagíny pelyňkem vyrovná hladiny ženských hormonů

Při tomto „naparování“ si žena sedne na židli s otvorem. Kombinaci infračerveného světla a pelyňkové páry vyčistí její dělohu. Jedná se prý o energickou záležitost, ne jen o parní sprchu. Prý to má vyrovnávat hladiny ženských hormonů.

Gynekolog Draion Burch pro LiveScience uvedl, že neexistují důkazy, které by tuto teorii potvrzovaly. Ve skutečnosti tato praktika může vést k bakteriálním infekcím a také opaření. Pára je skutečně velmi horká, takže by žena mohla domů odejít s bolestmi.

Podle jiné gynekoložky Jen Gunter ženy riskují narušení křehké rovnováhy v jejich těle. Podle serveru IFL Science uvedla, že bylinky nemohou dělat nic s hladinou hormonů, protože neobsahují hormony, tudíž na ně nemají vliv.

Navíc podotkla že „lidé, kteří tomuto naparování věří, by potřebovali lekce anatomie – pára se skrze pochvu do dělohy nedostane, pokud nepoužíváte nějaký nástavec s tlakovačem...což rozhodně nedělejte“. Tyto předpoklady jsou tedy opět mylné.

Skákání na trampolíně je mnohem lepší než běhání

Goop napsal článek o tom, jak skvělé je skákat na trampolíně. „NASA dělala výzkum a zjistila, že je skákání na trampolíně o 68 % prospěšnější pro pálení tuku a kardiovaskulární zdraví než běh!“ tvrdil článek.

Studie podle serveru IFL Science opravdu existuje. Nicméně pochází z roku 1980. Cílem vědců z NASA bylo zjistit, která metoda by astronautům byla prospěšnější pro astronauty při atrofaci svalů, ke které v nulové gravitaci dochází. Na Zemi se toto však srovnávat nedá.

Studie navíc měřila příjem a výdej kyslíku a srdeční tep. Těch 68 % byl rozdíl ve zvýšení tepu mezi běháním a skákáním. Kromě toho se studie účastnilo osm mužů. To není dostatečný vzorek pro jakékoliv závěry.

Opalovací krémy na bázi chemie jsou špatné

Goop doporučuje držet se „čistých“ a netoxických opalovacích krémů. Ve článku o tom, proč opalovací krémy na bázi chemie jsou špatné, Goop vysvětluje „Chemické opalovací krémy vylučují silnou kombinaci chemikálii (oxybenzone, octinoxate či avobenzone), které narušují hormony a endokrinní vylučování“.

Klinické studie však nenašly nic o tom, že by ingredience měly mít špatný vliv na lidské zdraví. Vzniklo jich hned několik, ovšem ani jedna neprokázala, že by účinné látky narušovaly tvorbu hormonů v lidském těle.

Kromě toho jsou opalovací krémy velmi důležité při prevenci rakoviny. A „čisté“ minerální opalovací krémy vás před rakovinou neochrání.

Čištění střev je nezbytné ke zbavení se toxinů

Další oblíbenou praktikou Goop je čištění střev. Jeho důležitost popisují v interview s doktorem Alejandem Jungerem, který přišel s Clean Program očistou. „Střevní očista pomáhá s eliminací odpadu, který je absorbován střevem na cestě ven,“ prohlásil Junger v rozhovoru.

Pacienti, kteří mají předepsané kolonoskopii jako vyšetření, běžně pročišťují svá střeva pomocí tekuté diety. Není v tom však žádná přidaná hodnota, která by zlepšila jejich zdraví. Důvodem je to, aby lékař mohl střevo lépe prohlédnout.

Čištění je vlastně jakýmsi zveličeným názvem pro klystýr, při kterém se pumpuje voda do střev. V dřívějších dobách se sice věřilo v zázračné účinky této kůry, nyní je to však naprostý přežitek a žádný lékař vám klystýr pro uzdravení nepředepíše.

Podle podporovatelů této „kůry“ by čištění mělo zlepšit zdraví pomocí odstranění toxinů z těla, dodat energii a zlepšit imunitní systém. Podle lékař Michaela Picca, který píše pro Mayo Clinic, však není prokázáno, že čištění takhle působí. „Může to přinášet vedlejší efekty, jako je dehydratace, infekce, zvracení a narušení střevní stěny,“ napsal pro Mayo Clinic.

Související

Více souvisejících

zdraví zajímavosti Gwyneth Paltrow (herečka)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 43 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy