Sprchujete se správně? Vědci si tím nejsou jisti

Existují dva typy lidí. Jedni se sprchují večer, poté, co přijdou domů z práce nebo ze školy, najedí se a chystají se do postele. Druzí se ať se děje co se děje osprchují až na druhý den ráno. Voda je zkrátka probere a bez ranní koupele si neumí představit den. I čas sprchování ale dnes podléhá vědeckému výzkumu, a výsledky jsou nesmírně zajímavé.

Parfémy, makeupy, líčila, deodoranty, spreje, laky na vlasy, nejen to dnes používáme takřka na denní bázi. Naši předci něco takového neznali, a stejně jako přibylo hygienických přípravků, ve vyspělých zemích není problém s dostupností vody. Nemusíme proto přemýšlet nad tím, kdy poteče teplá a kdy studená, tedy kdy je lepší se osprchovat.

Do vany zkrátka skočíme kdy se nám chce. Někdo ráno, jiný večer, jde o zvyk většinou neměnný, a považujeme ho za stejně samozřejmý, jako čištění zubů nebo mytí rukou po použití toalety. Přesto bychom právě v případě sprchy měli zbystřit.

Zatímco večerní sprchu považuje po celém dni za povinnost, ranní za příjemnou nutnost. Mnozí proto považují za nejlepší čas na sprchu právě ráno, protože jim pomůže naskočit do denního rytmu. A věřte nebo ne, podle televize Fox News právě tito lidé dělají dobře.

Lékařka Mona Goharová z americké Yale School of Medicine ranní sprchu doporučuje, zejména v den, který bude plný náročných úkolů. Voda má totiž z psychologického hlediska očistný a uklidňující efekt. Zkrátka a dobře ranní sprchování je nejlepší pro naši psychiku.

Neprohloupí ale ani ti, kdo se sprchují večer. Ti jsou na tom totiž lépe z hlediska fyziologického. Voda z nás smyje všechny nečistoty a látky, jimž byla pokožka během dne vystavena, a pleť se tak může v průběhu noci zbavovat odumřelé tkáně a regenerovat.

Souboj mezi ranní a večerní koupelí tak nemá jasného vítěze. Podle odborníků jsou obě varianty správné, protože je potřeba pečovat jak o tělo, tak o duši. Záleží proto jen na vás, které možnosti dáte přednost.

Související

Více souvisejících

koupelny Lidé Vědci

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy