Pozor na obezitu u domácích zvířat: Hubněte zároveň se svým mazlíčkem, prodloužíte mu život

Řím – Naordinovali jste si redukční dietu? Zapojte do ní i vašeho domácího mazlíčka. Prospějete jemu i sobě a budete žít oba déle.

Jestliže zapojíte svého psa, popřípadě kočku, do každodenní tělesné aktivity, snížíte svou váhu a budete oba fit. Navíc posílíte vztah se svým zvířetem, píše italský deník Corriere della Sera.

Můžete spolu chodit na procházky nebo běhat. Roste totiž nejen počet lidí s nadváhou, ale i počet domácích zvířat trpících problémy s váhou. „Vinu nesou majitelé zvířat, kteří jsou přesvědčeni, že se psi a kočky dokážou postarat sami o sebe, tedy že jsou sami schopni naordinovat si dost fyzické námahy a že snědí jen tolik, kolik potřebují. Ve skutečnosti tomu tak není," říká americký cvičitel psů Travis Brorsen.

Mazlíčky jsou prý sice schopni regulovat příjem potravy a pohyb, ale mají sklony řídit se příkladem páníčka. Jestliže jej vidí, jak stále sedí, sedí rovněž. "Zdravé zvíře žije v průměru o dva roky déle než to, které není zdravé, a to je v životě zvířete skutečně dlouhá doba," uvádí expert.

Jak tedy zvířeti zajistit delší život? Prvním krokem k úspěchu je zvýšit každodenní tělesný pohyb. „Tři dvacetiminutové procházky denně jsou správným krokem, jestliže chcete shodit kilogramy společně se svým psem. Ještě lepší je běh," konstatuje Brorsen. Odpoutáte se od pracovního stresu a posílite vazbu se svým zvířetem.

Ne vždy to ale jde. S kočkou, která není vhodná pro procházky, si hrajte. Kočka je od přírody lovec a ráda běhá za různými hračkami. Nemusíte dělat nic jiného, než s nějakou hračkou na provázku běhat po pokoji.

Když zvíře odměňujete, vybírejte zdravé pamlsky. Mnohé „odměny" určené pro domácí zvířata jsou koncentrátem cukru a tuku, jako jsou energetické tyčinky nebo brambůrky pro člověka. „Odměňujte sebe i zvíře raději zdravějšími pochoutkami, jako jsou jahody, banány, pomeranče," navrhuje Brorsen. Ty si ale dopřejte až poté, co jste si hráli s kočkou nebo jste se vrátili z procházky se psem.

Zařaďte malá cvičení. Jít pěšky do schodů je malá úprava všední rutiny, která umožňuje zvýšit počet kroků a přispívá k hubnutí. Stejně tak je možné přimět domácí zvířata k pohybu navíc, jestliže třeba kočce umístíte misky se žrádlem a pitím co nejvýše, psovi dáte pelíšek daleko od okna a misku s vodou dáte úplně jinam, aby se musel přes den více pohybovat.

Omezte porce jídla. Jednou z příčin obezity jsou právě velké porce jídla. Pokud dáváte domácímu zvířeti přehnané dávky potravy, může to vést k tomu, že zbytečně a nebezpečně ztloustne. Zkuste postupně zmenšovat porce jídla jak pro vás, tak pro vašeho psa či kočku. Řiďte se přitom radami veterináře. A začněte používat menší talíře a misky.

Související

Domácí zvířata, ilustrační foto.

Domácí mazlíčci musí být na cestách po EU očipovaní a mít cestovní pas

Češi, kteří cestují do zahraničí s domácími mazlíčky, musí počítat s tím, že zvířata musí být označena čipem nebo tetováním ne starším než 3. července 2011. Zvířata také musí mít platný cestovní pas a do zahraničí může jeden cestující s sebou vzít maximálně pět zvířat. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Státní veterinární správa (SVS).
Kočky

Velká Británie hlásí další případ zvířete nakaženého koronavirem

Po celém světě se doposud vyskytlo jen pár případů, kdy byla zvířata pozitivně testována na covid-19. Mezi pozitivní případy patří samice tygra z newyorské zoologické zahrady, dva psi z Hongkongu a dvě kočky v Belgii. Nyní odborníci informovali o další potvrzené nákaze u kočky z Velké Británie.

Více souvisejících

domácí zvířata Psi Kočky obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 9 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy