Vánoční stromky jsou starší, než si myslíme. Proč se zdobí?

Dokážete si dnes představit Vánoce bez ozdobeného stromečku? Vánoční stromek najdeme snad v každé rodině, září na všech náměstích po celé republice, zdobí se v obchodních domech. Kdy vznikla tradice zdobení vánočních stromečků?

Stará legenda praví, že s vůbec prvním vánočním stromečkem přišel opat Kolumbán z Bobbia v 6. století. Kolumbán byl misionářem v Burgundsku a Bretani, jeho domovinou bylo Irsko. Na vánoční svátky roku 573 pobýval na dvoře burgundského panovníka Gontrana A právě zde opat Kolumbán umístil na jedličku svíce ve tvaru kříže ve snaze obrátit krále na křesťanskou víru.

Z celého dlouhého období středověku však nemáme dochovaný žádný písemný doklad o nazdobeném vánočním stromečku. Katolická církev údajně ve zdobení stromku spatřovala pohanský zvyk, a proto to až do 16. století nedovolovala! Jisté pohanské prvky lze v tomto zvyku skutečně zaznamenat. Staří Germáni prý zdobili o zimním slunovratu stromy na počet boha Wotana. Také Keltové měli podobnou tradici, a to při uctívání boha Slunce. Teprve v závěru 16. století začal být ozdobený stromeček chápán jako symbol rajského stromu, ze kterého ochutnali jablko Adam a Eva, jejichž svátek připadá právě na Štědrý den.

Tradice zdobení vánočních stromečků se zrodila na území Německa, odkud o tomto zvyku také pochází nejvíce zpráv. Jako ozdoby sloužilo sušené ovoce, ořechy a další potraviny. První písemná zmínka o vánočním stromku v německém prostředí se váže k roku 1570 (brémská kronika). Víme tedy, že první ozdobené stromečky se vyskytovaly v cechovních a řemeslnických domech. Z Německa se tradice zdobení jehličnanů na Vánoce přesunula roku 1816 do Rakouska a později i na území Francie.

Vánoční stromečky v Čechách

Na začátku 19. století byl poprvé ozdoben stromeček i u nás. Za „otce“ vánočního stromečku v Čechách můžeme považovat Jana Karla Liebicha (1733-1822), ředitele Stavovského divadla. Tomuto přátelskému a šlechetnému muži se přezdívalo „papá Liebich“. Každý rok o Vánocích pořádal pro své přátele večírek na libeňském zámku. A právě zde byl v roce 1812 ozdobený první vánoční stromeček v Čechách. Pod ním pak byly nejen dárečky, ale také jesličky. Celá Praha pak nemluvila o ničem jiném, než o ozdobeném stromečku. Netrvalo dlouho a stromečky se objevily také v domácnostech bohatých měšťanů.

Ve vydání Pražských novin z roku 1843 bychom se dočetli o vánočním stromečku jako typické součásti Vánoc. Tehdy byly stromečky zavěšovány ke stropu, a to kmenem vzhůru a špičkou dolů, tedy obráceně. Jako ozdoby posloužily barevné stuhy, sušená jablka, ořechy, mandle, sušené švestky, rozinky, perníky a sladké cukroví. První svíčky se na stromečku v Čechách objevily pravděpodobně v roce 1860 v domě univerzitních profesorů (tzv. Starém Štokhauzu) v Celetné ulici v Praze.

Dlouhou dobu byly vánoční stromečky spojené výlučně s městským prostředím. Ještě před první světovou válkou byste ve většině vesnických domácností ozdobený stromek nenašli. Teprve později se i zde ustálil zvyk zdobit na Vánoce stromeček.

Český strom ve Vatikánu

Zřejmě nejslavnější český vánoční strom pochází z Beskyd, odkud v roce 1999 putoval až do Vatikánu. Roku 1982 byla zavedena papežem Janem Pavlem II. tradice zdobení vánočního stromu na Svatopetrském náměstí. Vánoční strom Vatikánu darují země střední, východní a západní Evropy. Darovat strom papeži je pokládáno za velkou čest. V prosinci roku 1999 do Vatikánu putoval smrk z Beskyd, a to vlakem. Dne 9. prosince 1999 již se svými tradičními českými slaměnými ozdobami krášlil vatikánské Svatopetrské náměstí.

Související

Více souvisejících

Vánoce Vánoční strom

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy