Proč je divoký losos jídlem bohatých? Od ostatních ryb se zásadně liší

"Maso zabarvené až do červena se středně sladkou chutí," tím vším je proslulý divoký losos, který si ale na talíři mohou dopřát jenom zámožní gurmáni. Všichni víme, že zvěřina má svojí typickou chuť, které drůbež, vepřové a hovězí nemohou konkurovat. Nejinak je tomu i ve světě ryb. Informoval o tom deník Nytimes.com.

Divoké ryby stejně jako ostatní zvěř mají svou sezónu. Ta trvá od pozdního jara do konce léta. A právě na ní mnoho lidí čeká, protože losos z domácího chovu nedokáže dostatečně uspokojit jejich chuťové buňky. I vy, kteří jste měli tu čest u babičky ochutnat, případně si je i sami pěstujete, domácí rajčata, papriky a okurky víte, že se nemohou vyrovnat těm ze supermarketu. A tak je tomu i s rybami. Losos žijící volně v přírodě má svojí typickou chuť a typické maso. I proto se z něj stalo jídlo pro bohaté.

Proč losos, kterého si ulovíte volně v přírodě, chutná jinak? Odpověď je jednoduchá. Stejně tak je tomu s drůbeží. Opět kdo jste vyrostl na vsi, tak víte, že slepice z volného chovu má výrazně jinou chuť, než ta z klecového velkochovu. Volně žijící losos se totiž stravuje přirozenou potravou. Není závislý na umělém krmivu a vše si musí obstarat sám, což má nezanedbatelný vliv na kvalitu celého jeho těla, včetně vnitřních orgánů a v neposlední řadě i masa. Taktéž si může užívat svobodného pohybu.

Losos z chovu nemusí pro své přežití dělat vůbec nic. Stačí mu pouze čekat, až mu někdo do vodní nádrže nasype potravu. Navíc je, jakž už bylo výše nastíněno, omezený. Kdyby žil v řece, mohl by plout, kam se mu zrovna zachce. I slepice z běžného chovu, které jsou už natolik zdomestifikované, že by v přírodě zahynuly, mají jinak kvalitní maso, když se mohou volně pohybovat po dvoře, a protáhnout si křídla, než když se tísní v jedné kleci spolu s dalšími. 

Jak nejlépe připravit divokého lososa, abyste si ho maximálně vychutnali?

Když už se vám podaří si divokého lososa obstarat, jak nejlépe ho připravit, aby vám neušla ta jedinečná chuť? Způsobů je rovnou několik. Buď ho můžete osmažit na pánvi, dokud nebude kůže lehce křupavá, případně ho naložit do nálevu, do něhož byste neměli zapomenout přimíchat bílé víno, a nechat péct. Tradičním způsobem přípravy lososa je také uzení. Někteří kuchaři lososa pečou pouze chvíli, dokud nepustí šťávu podobně jako je tomu v případě hovězích steaků. Z divokého lososa si rovněž můžete udělat také tataráka, který je také považován za vrchol delikatesy. 

Lososovi by přirozeně neměl chybět ani citron, či limetka a domácí pažitkový olej. Jako přílohu lze doporučit vařené brambory s koprem, který ještě zvýrazní jeho jedinečnou chuť. K pití lze doporučit kvalitní bílé víno, popřípadě sekt. Protože si divokého lososa nemůžeme dopřávat každý den, měli bychom jej servírovat při jedinečných příležitostech - narozeninová oslava, rande, návštěva dobrých přátel, ale i třeba narození dítěte, kariérní postup apod.

Související

Nejznámějším ukrajinským pokrmem je bezpochyby boršč.

Typické ukrajinské pokrmy dobře známe i v Česku

Ukrajinská gastronomie je typická používáním běžně dostupných surovin domácí produkce i starých tradičních receptů. Mísí se v ní prvky mnoha národních kuchyní a přinesla i dodnes světoznámé pokrmy.
Bar, ilustrační foto

V provozu jsou dvě třetiny gastropodniků, tržby stouply o třetinu

V provozu je po čtvrtečním uvolnění opatření podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, na 69 procent stravovacích zařízení. Ve středu v režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven. Tržby jim proti středě vzrostly o třetinu, uvedla dnes Dotykačka v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Gastronomie Ryby potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy