"Maso zabarvené až do červena se středně sladkou chutí," tím vším je proslulý divoký losos, který si ale na talíři mohou dopřát jenom zámožní gurmáni. Všichni víme, že zvěřina má svojí typickou chuť, které drůbež, vepřové a hovězí nemohou konkurovat. Nejinak je tomu i ve světě ryb. Informoval o tom deník Nytimes.com.
Divoké ryby stejně jako ostatní zvěř mají svou sezónu. Ta trvá od pozdního jara do konce léta. A právě na ní mnoho lidí čeká, protože losos z domácího chovu nedokáže dostatečně uspokojit jejich chuťové buňky. I vy, kteří jste měli tu čest u babičky ochutnat, případně si je i sami pěstujete, domácí rajčata, papriky a okurky víte, že se nemohou vyrovnat těm ze supermarketu. A tak je tomu i s rybami. Losos žijící volně v přírodě má svojí typickou chuť a typické maso. I proto se z něj stalo jídlo pro bohaté.
Proč losos, kterého si ulovíte volně v přírodě, chutná jinak? Odpověď je jednoduchá. Stejně tak je tomu s drůbeží. Opět kdo jste vyrostl na vsi, tak víte, že slepice z volného chovu má výrazně jinou chuť, než ta z klecového velkochovu. Volně žijící losos se totiž stravuje přirozenou potravou. Není závislý na umělém krmivu a vše si musí obstarat sám, což má nezanedbatelný vliv na kvalitu celého jeho těla, včetně vnitřních orgánů a v neposlední řadě i masa. Taktéž si může užívat svobodného pohybu.
Losos z chovu nemusí pro své přežití dělat vůbec nic. Stačí mu pouze čekat, až mu někdo do vodní nádrže nasype potravu. Navíc je, jakž už bylo výše nastíněno, omezený. Kdyby žil v řece, mohl by plout, kam se mu zrovna zachce. I slepice z běžného chovu, které jsou už natolik zdomestifikované, že by v přírodě zahynuly, mají jinak kvalitní maso, když se mohou volně pohybovat po dvoře, a protáhnout si křídla, než když se tísní v jedné kleci spolu s dalšími.
Jak nejlépe připravit divokého lososa, abyste si ho maximálně vychutnali?
Když už se vám podaří si divokého lososa obstarat, jak nejlépe ho připravit, aby vám neušla ta jedinečná chuť? Způsobů je rovnou několik. Buď ho můžete osmažit na pánvi, dokud nebude kůže lehce křupavá, případně ho naložit do nálevu, do něhož byste neměli zapomenout přimíchat bílé víno, a nechat péct. Tradičním způsobem přípravy lososa je také uzení. Někteří kuchaři lososa pečou pouze chvíli, dokud nepustí šťávu podobně jako je tomu v případě hovězích steaků. Z divokého lososa si rovněž můžete udělat také tataráka, který je také považován za vrchol delikatesy.
Lososovi by přirozeně neměl chybět ani citron, či limetka a domácí pažitkový olej. Jako přílohu lze doporučit vařené brambory s koprem, který ještě zvýrazní jeho jedinečnou chuť. K pití lze doporučit kvalitní bílé víno, popřípadě sekt. Protože si divokého lososa nemůžeme dopřávat každý den, měli bychom jej servírovat při jedinečných příležitostech - narozeninová oslava, rande, návštěva dobrých přátel, ale i třeba narození dítěte, kariérní postup apod.
Související
Typické ukrajinské pokrmy dobře známe i v Česku
V provozu jsou dvě třetiny gastropodniků, tržby stouply o třetinu
Gastronomie , Ryby , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 56 minutami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 1 hodinou
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 1 hodinou
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 2 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 3 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 3 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 5 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
včera
Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael
Soutěž Eurovision Song Contest čelí v Ženevě klíčovému "přelomovému" zasedání, které rozhodne o její budoucnosti. Organizátoři a zúčastněné země budou ve čtvrtek diskutovat o tom, zda by Izraeli měla být povolena další účast v soutěži. Důvodem jsou protesty proti způsobu, jakým izraelská vláda vede válku v Gaze, a obvinění z nekalých praktik při hlasování.
Zdroj: Libor Novák