Ukrajinská gastronomie je typická používáním běžně dostupných surovin domácí produkce i starých tradičních receptů. Mísí se v ní prvky mnoha národních kuchyní a přinesla i dodnes světoznámé pokrmy.
V ukrajinské kuchyni mají své nezastupitelné místo běžné suroviny domácího původu. Po generace se na Ukrajině vaří z brambor, cibule, zelí nebo kořenové zeleniny. Využívají se také zdroje sbírané v přírodě, třeba lesní plody, houby nebo zvěřina. Kromě masa divoce žijící zvěře se připravuje nejčastěji maso vepřové nebo jehněčí. Pokrmy Ukrajinci pak dochucují česnekem, kmínem, koprem nebo křenem. Do mnoha jídel se přidává také med.
Nejznámějším ukrajinským pokrmem je bezpochyby boršč, který našel své místo i v naší kuchyni. Rozšířil se po celém světě, vaří ho ve Finsku, Bulharsku, Rumunsku i v Persii. V některých částech Polska se boršč dokonce stal typickým štědrovečerním chodem. Mnohdy je boršč spojován mylně s tradiční ruskou kuchyní, jedná se však o původně jídlo ukrajinské. Existuje celá řada receptů na tuto národní polévku, snad každá rodina si předává z generace na generaci ten svůj vlastní. Základem vždy bývá kořenová zelenina – červená řepa a mrkev. Nesmí chybět také cibule. Dále do boršče patří brambory, čerstvá rajčata nebo protlak a nakrouhané zelí. Na polévku se využívá vývar z vepřového nebo hovězího masa, které se v ní ponechá, nebo se přidává maso mleté, škvarky či nakrájená klobása. Pokrm se dochucuje koprem a zjemňuje zakysanou smetanou. Ten pravý ukrajinský boršč musí mít výrazně červenou barvu a mastná oka na povrchu. K husté polévce se přikusují tzv. pampušky, tedy jakési slané smažené vdolečky, které se ještě teplé potírají česnekem. Toto pečivo na Ukrajině připravují také na sladký způsob, jedná se pak o obdobu našich koblížků, které se plní marmeládou, ovocem nebo třeba mákem. Po usmažení se stejně jako naše koblihy obalují v cukru.
Červená řepa je základem také typického ukrajinského salátu, kterému se říká viněgret. Vařená řepa, mrkev a brambory se pokrájí na malé kostičky. K uvařené zelenině se přidají kousky nakládaných okurek, kysaného zelí a cibulka. Zeleninovou směs ještě doplní vařené nebo pečené maso, osolená ryba či houby. Z oleje, hořčice, kapky octa a špetky soli a cukru se umíchá zálivka na dochucení. Toto národní jídlo má svůj původ již na počátku 19. století, kdy vzniklo z původního francouzského salátu, který si Ukrajinci přizpůsobili svým chutím a dostupným surovinám.
K oblíbeným ukrajinským pokrmům se řadí golubci neboli holubci. To jsou uvařené listy kapusty nebo zelí naplněné směsí mletého masa s rýží. Pečou se v rajčatové omáčce, servírují se s čerstvým nasekaným koprem a krajíci tmavého chleba.
Z masových jídel je i za hranicemi Ukrajiny známé kuře po kyjevsku, které si získalo příznivce svou jemnou chutí. Jedná se o kuřecí prsíčka plněná bylinkovým máslem. Rolky se obalují ve vajíčku a strouhance, zprudka osmaží a následně dopékají v troubě. Podávají se s brambory nebo kaší.
Ukrajina bývala vždy proslulou obilnicí Evropy, a proto se v její gastronomii hojně využívá mouka. Typická národní jídla jsou z kynutého a nekynutého těsta – například plněné knedlíky, těstoviny nebo vdolky (již zmíněné pampušky) upravované na sladký i slaný způsob.
Italské těstoviny ravioly připomínají ukrajinské vareniky, zvláštní pirohy plněné nejrůznějšími směsmi. Pirohy jsou typickým slovanským jídlem, a tak mají své zastoupení také v ukrajinské kuchyni. Těsto na vareniky se zadělává z mouky, rozmačkaných uvařených brambor, vody, vajec a špetky soli. Vyválený plát těsta se pak krájí na malé čtverečky, které se naplní a spojí do tvaru trojúhelníčků. Jako náplň slouží mleté maso, brambory, cibulka nebo škvarky. Coby sladký pokrm se připravují vareniky nadívané ovocem nebo sladkým tvarohem, které se při podávání polévají smetanou nebo sypou tvarohem.
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
historie , Gastronomie , Ukrajina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 14 minutami
Trump: Paříž a Londýn už jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu
před 38 minutami
OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století
Aktualizováno před 45 minutami
Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO
před 1 hodinou
Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce
Aktualizováno před 1 hodinou
Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska
před 1 hodinou
Chemické zbraně na Ukrajině? Naprosto nepodložené tvrzení, reaguje Kreml
před 2 hodinami
Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny
před 3 hodinami
Mrazivé počasí zdecimovalo úrodu. Česko může zažít nejhorší sklizeň ovoce v historii
před 3 hodinami
Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života
před 3 hodinami
Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě
před 3 hodinami
Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence
před 4 hodinami
Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu
před 4 hodinami
Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech
před 5 hodinami
Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině
před 5 hodinami
Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích
před 5 hodinami
Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska
před 6 hodinami
Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří
před 6 hodinami
Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo
před 7 hodinami
Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA
před 7 hodinami
Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy
Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.
Zdroj: Libor Novák